Zdravím vás,
chci začít s vyvoláváním fotografií. Zatím jsem vyvolával jen negativy a následně skenoval. Koupil jsem si zvětšovák Axomat 4 s objektivem Anaret 4,5/50.
Mám pár otázek, na které jsem nenašel jasné odpovědi.
1.) Mohou být misky hned vedle zvětšováku? Napadlo mě, jestli by třeba výpary nemohly zapříčinit oxidaci, nebo nějaký zákal v objektivu zvětšováku. Nemám větší prostory, komoru dělám ve špajzu, v bytě bydlím s mou ženou.
2.) Na obalu pozitivní vývojky je napsáno podezření o tvorbě rakoviny. Já blbec to přečetl mé ženě a teď se bojí, že tu z toho všichni budeme nemocní. To je to s tou chemií tak drsný? Samozřejmě budu používat rukavice a brýle.
3.) Nějak stále nechápu ten mechanismus clona/čas. Pokud vyjde fotka příliš kontrastní, mám spíš přiclonit, nebo zkrátit čas? Z toho jsem jelen.
4.) Absolutní tma. No bohužel bydlíme ve městě, byt je prosvětlený a máme v něm prosklené dveře. Špajz je součást chodby a jsou to v podstatě police/skříňový komplex bez dveří, umístěný v chodbě/předsíni. I když večer zatáhnu všechna okna, po chvíli se tam rozkoukám. Jak hodně budu muset zatemnit? Znamená to pověsit černé závěsy do oken a do dveří? Klasické závěsy v oknech máme, ale nejsou úplně nepropustné. A koupelna s toaletou jako varianta má taky okna, dvě.
5.) Vyvolávání negativu. Je lepší otáčet pomocí tý tyčinky co jsem dostal k tanku, nebo zvedat, překlopit, bouchnout? Zatím protáčím cívku a negativy lezou dobře, tak se ptám, jestli nepolezou lepší při tý všeobecný klasice.
5.) Je to jen můj pocit, nebo jsou fotky "živější" a zajímavější z celuloidu, než z digitálu? Připadá mi to podobný jako hudbou. Vím, že tahle věčná otázka nikdy nebude mít jasnou odpověď. Někteří režiséři točí na film, jiní na digitál a každý věří tomu svému. Já říkám, chemie je chemie, magnet je magnet(hudba)
Ale asi to bude od žánru k žánru, od vkusu ke vkusu. Nedovedu si představit, že bych poslouchal chillout, nebo ambient, který by byl ryze živý.
Jestli jsou to až moc dementní otázky, tak se nezlobte
Jmenuji se Aleš, bude mi 37 let, rád fotím, natáčím a barvím videa a živím se jako osvětlovač v divadle a doma počítačovou 3D grafikou/animacemi
Předem díky za debatu!
a.