Este raz k tej BOZP.
- Najnebezpecnejsie, co sa ti moze stat, je nadychat sa prasku pri miesani. Z jedneho este nik neumrel, ale 10 rokov ignoranstva sa podpise na trvalom poskodeni zdravia.
- Pit chemikalie nebudme, pretoze mame dostattocne odlisene nadoby od tych pre mlieko, pivo, kokakolu. Ak uz sa ale napijeme,nevraciame. Smiesne. Vacsinou staci vela vody a pobyt na cerstvom vzduchu. Metol sposobuje cyanozu, ale i ta odznie sama a bez pomoci. Kto by vsak pomoc nevyhladal?
- Macat si prsty v chemikalich? Na pozitivny proces mame predsa pinzety. Pri negativnom staci jedne gumenna rukavica. I tak sa clovek nevyhne nahodnej kvapke na pokozke. Treba ju najlepsie odsat a az potom oplachnut. Ja rovno oplachujem. A nasledne nakremujem. Metol opakovanym kontaktom s pokozkou moze vyvolat alergiu na tuto latku. Metol je skoro vo vsetkych dostupnych konfekcnych vyvojkach. Pyrogalol, hydrochinon, pyrokatechol su vo vyvojkach tiez viac, ci menej bezne vyvolavace, a su zname prechodom cez pokozku. Hydrochinon je napr v D-76, ID11, vo vacsine pozitivnych vyvojkach. Netreba sa hrat na hrdinu. Ked si clovek navazuje chemiu sam, mal by vediet o kazdej latke, ako a cim je nebezpecna. Vo vseobecnosti su konfekcie pre menej zdatnych uzivatelov vhodnejsim riesenim.
- Oci su taka velmi cenna vec, preco si ich nechranit aspon dioptrickymi okuliarmi? Akykolvek kontak s chemiou treba riesit vyplachovanim vodou aj 10 min.
Plati, ze cim ma clovek menej skusenosti, tym je onen druh cinnosti pre neho nebezpecnejsi. Cim viac informacii ma, tym sa vie spravat bezpecnejsie.
Praca a manipulacia s fotografickou chemiou je na urovni prace a manipulacie s benzinom (mimoriadne nebezpecna latka, ide o zmes aromatckych cylkickych uhlovodikov sposobujucich rakovinu), alebo liekmi (ajaj), pripadne s tabletkami do umyvacky riadu (to su ale zieraviny!!!). Manzelky ani nenapadne zapochybovat o tom, ci si s tabletkou proti bolesti hlavy nenatankuje auto na ceste do obchodu, kde chce kupit jed na mravce, nieco do umyvacky riadu a pozor, aj PRASOK DO PECIVA!!! Vecer si potom este naleje jedovaty etanol.
Aj Cyklon B sa pouzival na hubenie lietajuceho hmyzu v domacnosti, jeho jedovatost vsak osvedcilo Hitlerovske Nemecko tym najhorsim sposobom.
S farebnou chemiou je to trosku horsie, ale i tu platia niektore osvedcene zasady. A zijeme.
Napadaju ma este rozne priklady, ako sa Michael Jackson natieral hydrochinonom, aby sa stal belochom, pripadne jeden z medicinskeho prostredia, ako sa podava injekcne do zily EDTA - jedna zo zloziek bielica, aby sa z tela odstranila otrava tazkym kovom. Proti chripke sa uziva mimoriadne ucinny antioxidant - vitamin C.
Amater dobre urobi, ked bude pouzivat koselu s dlhym rukavom, rukavice, okuliare a pri miesani chemie taku tu bavlnenu rusku.
Profesional vzhladom na mnozstvo casu s chemikaliami stravenymi robieva rovako.
Podstatne je, ze vsetci tak nejako zijeme