Standartny rozmer Foma je asi iny.
Alezvysok sveta je asi takyto:
9x13 89x127 mm
10x15 102x154 mm *
13x18 127x178 mm
13x19 127x190 mm *
15x20 152x203 mm
15x21 152x210 mm
15x23 152x228 mm *
20x30 203x305 mm *
30x40 305x406 mm
30x40 405x457 mm *
40x50 405x508 mm
50x60 508x610 mm
* Pomer stran 2:3 (teda pomer stran kinofilmoveho policka)
Preco sa vyrobcovia albumov a hlavne fotoramikov rozhodli nerespektovat tuto skutocnost nam nie je vobec zname. Kazdu jednu velku fotografiu musim orezat, pretoze pre zakaznika je absolutne nepredstavitelne, ze by si doma pri vkladani obrazku do ramika musel pomoct noznicami.
Preco vyrobcovia sucasnych snimacich zariadeni (dozivajuce digitalne fotoaparaty a nastupujaca skupina fotografujucich elektrospotrebicov typu telefon, hodinky, kompresor...) nerespektuju ustalene obycaje nam zneme nie je tiez, preco telefony fotia do stvorcov, panoram a vseobecne obdlznikov (co model to iny rozmer) .... Kde si Europska unia snaha o jednotny tvar uhorky?
Na otazky, ze preco nema na fotografii aj nohym ci ruku sa da odpovedat zakaznikovi iba, ze mu nesuhlasi pomer stran predlohy a objednanemu rozmeru fotografie. To je taka odpoved, pri ktorej jasne vidite jeho/jej nevolu nieco pochopit, nevolu dotrhnut sa od mentalnej urovne ruzov, Resenbergov, Coco Chanel a kavicky s priatekou o drujej v Lavazza Point (tej neznejsej polovice ludstva).
Mam na to jednu odzbrojujucu odpoved. Znie: Budete si fotografie adjustovat sama? Nie? Nuz potom pracovnik vaseho oblubeneho obchodu s ramovanim sa potesi, pretoze ma este stale priestor pre svoju cinnost. Nie? Nuz skuste si aspon raz nieco nakasirovat, zarezat a zaramovat ...
Keby ze su cesty bez vymolov, lekari vam domov poslu pozvanku na preventivnu kontrolu na zaklade vasej DNA, keby vlaky nehoreli a sudcovia by svojimi rozhodnutiami znova a znova preukazovali svoju neomylnost, keby policajti vysvetlovali, ze tam a tam je znacka, co vas ma obmedzit na rychlosti, aby ste ju nabuduce neprehliadli, keby na skolach naucili vase deti, ze po obede treba umyt riad a potom nieco pomoct v zahrade, keby sa nasinec tesil do dochodku, pretoze bude mat konecne cas uzit si vysokeho dochodku, tak vtedy by som povedal, ze rozmer fotografii moze byt trosku problem ...
(Ozaj, neviete preco nesedi sifon so 40kou odpadovou rurkou do dieru v stene v mojej kupelke?)