Zdravím Vás!
Obracím se na Vás s prosbou o radu. Sice to ještě není aktuální, poněvadž sníh bude za dlouho, pokud tedy vůbec bude, ale v rámci prokrastinačních aktivit jsem se o to začal zajímat už teď. Četl jsem pár článků a nějaká vlákna tady, ale nějak z toho nejsem moudrý. Má otázka se týká expozice na sněhu, kde bych ovšem zároven chtěl zachovat stíny (strom, kmen...). Napadlo mě několik přístupů, jak se k tomu postavit:
1) Mám kinofilmovou zrcadlovku s matrix měřením, takže bych to mohl exponovat tupě podle názoru automatiky.
2) Přečetl jsem si, že automatika v takových situacích kecá a má tendenci podexponovávat. Radí se tedy o 0,5 - 1,5 EV přidat.
3) Vykašlat se na automatiku a změřit bodově nebo externím expozimetrem hlavní objekt (tedy ten tmavý kmen) a posunout ho do zóny III a expozici nastavit v manuálním režimu.
4) změřit scénu externím expozimetrem a posunout ji do zóny VIII, protože do této zóny se sníh obvykle řadí
V prvním případě mi to přijde takový risk. Automatika to sice asi umí, ale za takových podmínek bych si tím nebyl jistý. Druhý přístup je asi v tomto lepší, ale napadá mě, bude korekce dostačující? Třetím přístupem mě napadá, že výborně exponuju hlavní objekt, ale sníh by to asi odnesl. Opačně ve čtvrtém přístupu bych si měl dobrý sníh, ale hlavní objekt by byl bez detailů, takže bych to takto asi neudělal.
Jaký na to máte názor? Který přístup byste volili, nebo byste to udělali úplně jinak?
Předem děkuji