Clouds, on 19 Nov 2018 - 04:33, said:
Záleží co očekáváš od výsledku. Paradoxně je v našich končinách jednodušší 16mm. Nákup v 1635 Praha, vyvolání buď v čt nebo ve Zlíně. Přepis v HD opět v čt, nebo třeba UPP. Oproti tomu barva 8mm se sice dá koupit v 1635 Praha, ale vyvolání již třeba v ANDEC za tučné ceny, přepis profi taktéž tam. Nebo je i pár nadšenců, kteří mají Stuff nebo něco podobného. Levněji snad vychází 8mm, ale ten rozdíl se stírá právě různou dostupností kvalitní postprodukce. Osobně dnes točím na 16mm, i když v kameře 8mm mám též film, ale nějak se k ní nevracím, protože obraz z 16mm mě prostě fascinuje víc. Oba formáty jak píšeš mají pro a proti a nejen v technikáliích, ale právě ve vyznění obrazu. 8mm je v dobrém slova smyslu prostě amatérský formát, 16mm už dokáže zcela vážně vykouzlit profi dívání. Navíc 16mm má v sobě prostě tu sílu většího formátu a podává obrázky které berou dech. Takže je to čistě o finálním záměru co chci mít jako vyznění ve finále. Zde nelze jednoznačně říct, tento formát je lepší. Ohledně kamer ale ano, dají se v osmičce sehnat super kousky jako Nizo, Canon. V 16mm je k dispozici strohá, základní mašina Krasnogorsk, mechanika CCCP, ale objektiv Meteor špička, lepší než Angineoux /nebo jak se to přesně píše/. No a pak Bolexky 16mm, ale ty vystartovaly do astronomických sum. Třeba na Bazoši je jedna za pouhých 62000kč 
Diky za odpoved!
Mel bych par dalsich otazek, opet budu vdecny za jakoukoliv radu, pripominku, napad..
Krasnogorsk 3 / K3 jak zminujete je kamera, ktera vyskocila ve vyhledavani pomerne dost casto, kdyz jsem hledal po youtube a google ruzne 16mm how to a trick tipy(je to asi i tim, ze byla udajne hojne vyrabena ve sve dobe). I proto jsem se rozhodl sem napsat a pozadat o radu z toho duvodu, ze K3 podle ostatnich majitelu, je kamera velice kvalitni(nekde jsem videl prirovnani robustnosti kamery k ruskemu tanku apod.
) zaroven se mi zda, ze je cenove dostupna. Po nejakem delsim prolejzani at uz tohoto fora, ci zahranicnich jsem se smiril s realitou a pochopil, ze toceni na film je pomerne cenove nakladne, hlavne tedy kvuli natacecimu materialu a nasledne digitalizaci. Nejaky budget tedy mam, ale protoze bych rad u nataceni na 16mm i nejakou chvili vydrzel, tak bych se prosim zeptal, zda byste mi nedokazal alespon odhadem priblizit vyslednou cenu v pripade, ze:
1- Tocil bych na K3 16mm / super16mm (tady opet netusim, jestli se cena lisi, kdyz je to super16mm nebo 16mm)
2- Film bych chtel barevny (Prosim o doporuceni pripadne pokud mozno odkaz na nejakou zakladni terminologii, dekuju!)
3- Sken alespon do HD, sd mi prijde skoda a radsi bych si neco priplatil, protoze jak pisete mezi 8mm a 16mm je veliky rozdil v obrazu, kdyz je kamera a film v poradku.
*pokud jsem na nejaky bod, ktery by ovlivnil celkovou cenu zapomnel, prosim o korekci. Diky.
(nepsal jsem stopaz, protoze to sam jeste netusim, jake jsou konkretni moznosti - jestli to spravne chapu, vliv na to ma napr. i nastavene fps na kamere pri nataceni.
Na ty bolexky jsem koukal, ale ty jsou uplne nekde jinde:D
nedavno jsem pri delani ''reserse'' co se 8mm a 16mm kamer nasel ruzne kousky, co tak lidi psali, ze s nimi maji dobre zkusenosti.
napr. tato s8mm nikon kamera me hodne zaujala, ale kdyz vidim pak ty videa na yt z 8/s8 a 16/s16 tak jsem skoro pevne presvedcenej, ze by me z dlouhodobeho hlediska urcite vic bavila ta 16tka.
https://www.ebay.com/itm/Near-Mint-Nikon-R10-SUPER-8mm-Movie-Camera-from-Japan-298-/113379620759?oid=392172478610
nicmene pridavam jeden odkaz na zajimavy vyber at uz kamer, film stocku nebo projektoru a ruzneho equipmentu. ''Bohuzel''
jen na 8mm.
https://www.super8ireland.com/listofitems.html
Jeste inzerat na K3, ktery jsem nedavno objevil pri hledani 16tek.. je to dokonce v CR, Praha - cena asi odpovidajici vzhledem ke stavu kamery a ostatniho prislusenstvi. Kdyby nekdo znal nejakou dobrou alternativu ke K3, sem s ni prosim!
https://www.sbazar.cz/cizekfilmcompany/detail/53518617-krasnogorsk-k-3-super-16mm-kamera-set
pridam jeste jeden odkaz na clanek, ktery jsem si cetl je z letoska, akorat opet netusim, zda vyvolani je cenove podobne v US jako v EU. Trochu jsem se lekl, ale nasledne jsem pochopil, ze ten pan co to psal, je s filmem trosku nekde jinde, takze i ty ceny se pohybujou vys (sken do 2k momentalne nepotrebuju:D) Ja bych byl rad za HD vystup a ta stopaz aspon treba kolem 2 minut.
Diky za mozne odpovedi, rady a doporuceni!