Publikováno 19 prosinec 2018 - 09:37:15
No ve stručnosti:
Označení C, K/L, Z se vztahuje k "generační řadě".
Non C: Toto jsou nejstarší objektivy. Nemají žádný coating, takže horší vlastností v protisvětle. Důležité hlavně u té 50tky. Poctivé železo, určené pro řadu RB67, to jest mají centrální závěrku.
C: Novější, C znamená tuším právě COATING. Poctivé železo, určené pro řadu RB67, to jest mají centrální závěrku.
K/L: Ještě novější, poslední a nejpokročilejší objektivy pro těla RB67 s centrální závěrkou. Už to ale není čistě kov. V závěrce se používají plastové součásti. Někdo tvrdí, že jsou poruchovější. Já vlastním komplet všechna ohniska krom 500 v K/L a nemůžu toto tvrzení potvrdit. U mě vše v pohodě.
Z: Jsou jiné v tom, že jsou určené pro RZ67. Jsou to vlastně nástupce K/L objektivů pro RB67. NEMAJÍ ale centrální závěrku. Proto mají jen clonový kroužek a ne časový. Mají v sobě taky plastové součásti a hlavně elektroniku pro komunikaci s tělem.
Obecné objektivy Z nenasadíš zpět na RB67, protože nezvolíš čas, ale na RZ67 nasadíš komplet všechny verze od non C až po Z. Ale u non Z musíš použít tělo.v manuálním módu a čas nastavit na objektivu.
Co se týká optických vlastností, všechny jsou pro daný účel naprosto dostačující. Dle nemá smysl moc řešit, jestli je tohle ohnisko lepší než jiné.
Co se týká optických návrhů, tak tam si nejsem zcela jist, jak to přesně je. Třeba někdo jiný vysvětlí. Myslím, že mezi verzemi non C a C nejsou žádné rozdíly. Mezi C a K/L jsou přepracované návrhy u všech ohnisek a mezi K/L a Z to bude nejsložitější. Někde je dle mě stejný, někde je inovovaný.
Toť se stručnosti. Ostatních jistě doplní nebo opraví.
Tak hodně štěstí s RZtou.