Ahoj, mám stejný problém, jako uživatel gloom. Filmy chci před digitalizací vyčistit, některé jsou opravdu hodně zaprasené. Bohužel táta na to kašlal, dřív všechny negativy uklízel po vyvolání do trezorů, ale později už jen vyvolal, zvětšil na papír a film v roličce hodil do šuplíku. Tam jsme se samozřejmě jako děti běžně dostali, takže podle toho teď vypadají.
Pročetl jsem tu několik témat, ale pořád si nejsem jistý správným postupem.
Objevují se tu názory, že čistit jen destilkou se smáčedlem. Ale odstraní tato metoda i mastnoty (otisky prstů)? A v takovém případě se má film jen na několik minut ponořit do takové lázně, pak vytáhnout a nechat okapat a oschnout, nebo v té lázni i nějakým hadříkem otřít? Pokud otřít, je možné i ze strany, kde je emulze?
Viděl jsem i použití isopropylalkoholu s měkkým hadříkem, opět, je možné z obou stran? A je nutné pak ještě něčím opláchnout? (např. zase ta destilka se smáčedlem)
Jako hadřík je vhodná utěrka z mikrovlákna?
Díky za info, a omlouvám za dotaz, který je možná pro některé úplně zbytečný a hloupý, ale nikdy jsem si kinofilmem nedělal a fakt bych nerad ty filmy dodělal úplně...