Před 7 lety jsem se vrátil zpět k focení na čb negativy. V současné době už prakticky vůbec nefotím na digitální zrcadlovku, mobilní cvaky dělám, asi jako každý.
Když jsem se vracel zpět k negativu, tak jsem neměl temnou komoru, ani jsem neznal fotografy, kteří by fotili na negativ.
Sehnal jsem si plastimatku a začal si čb negativy vyvolávat sám. V této fázi jsem neměl zvětšovák, nově zrekonstruovaná koupelka bez vany a prostě nebyla šance doma zvětšovat. Jedinou cestou byl sken pro hybridní proces.
Nicméně v těch (nových) počátcích jsem narazil na online komunitu analogových fotografů, na temnou komoru (.cz) a potkal jsem pár fotografů. Po nějaké době jsem našel sdílenou temnou komoru v Ostravě a začal jsem zvětšovat při červeném světle.
Co chci říct:
a) kdybych neměl tu tranzitní periodu, kdy jediný výstup z negativu byl přes skener, tak bych se vůbec nedostal do komory,
část lidí se do vlastní nebo sdílené komory nedostane a pracují fakt pouze hybridní cestou - buďme rádi za ně, zvyšují poptávku po negativech a návazných službách (pořád říkám, že největší problém budou papíry),
c) skenuji pořád - jednak si dělám (podobně jako MIC) contact sheety ze skenů (čas, náklady, vzácný materiál),
d) panoramata focená na formát 6x17 - dělám si kontakty, ale protože nemám VF zvětšovák (ani mi do mé komůrky nevleze) a prozatím k němu nemám přístup (ale rýsuje se na lepší časy), tak si sem tam nechám udělat v labu fotografii na papír touto cestou,
e) díky skenům můžu část své tvorby prezentovat online a být v kontaktu s podobně nadšenými fotografy z celého světa (část z nich, stejně jako já, zvětšuje fotografie mokrou cestou v temné komoře),
f) dokonce jsem se mohl se skeny ze svých čb negativů zúčastnit některých mezinárodních přehlídek a kupodivu jsem i nějak uspěl,
g) tvrdošíjně říkat, že jediná správná cesta pro analogovou fotografii je komplet bez počítače je osobní názor, ale ne absolutní pravda,
No a nakonec - buranství a primitivismus v jakékoliv oblasti lidské činnosti je prostě jen opruz a kazí náladu.