kluci fajn,
mna to tiez zaujima - pustil som sa do hlavy na Kaiser System V, bohuzial polovicka "vyrobneho timu" (ten praktickejsi clovek, co vie dobre pajkovat nejako vypadol z hry..tak mi zostali plany, a nakupeny material).
Kazdopadne:
Expoziciu odporucam "na svetla" - ja tak idem dlhodobo a je to fajn. Cas spravi bielu, a gradacia ciernu.
Odporucam potom rovno urobit to na clonove cisla (f-stop printing).
Do LED matrice by som okrem G-B (a Red) zahrnul aj bielu, ak sa zmesti, na nahlad a zaostrovanie je to praktickejsie.
ako riesite difuziu / miesanie G, B kanalu? LED je aka matrica?
(Heiland mal niekolko desiatok LED, ale na domorobo bude vyhodnejsie mat ich menej a silnejsie)
Napadlo me jet "na svetla". Cetl jsem na Paladixu nejake pojednani, tam to ale nebylo az tak jednoznacne.
Timer mi jede na Fstop, to je jasne. Tim jsem zacal jeste bez ledek. Timer obsahuje i expozimetr. Meri az do tusim -8EV na setiny, takze se da zmerit expozicni rozsah a podle toho urcit kontrast. To je vlastne duvod, proc se v tom vrtam. Vsechno je v EV, tudiz se nemusi nikde nic slozite prepocitavat, staci scitat a odecitat:)
Nejslozitejsi vec na tom vsem je absolutni nelinearita LEDek. Behem par dnu zjistim, jak velky to je problem. Resp. da to "jen" vic prace s kalibrovanim.
Mam tam G a B ledky, k tomu jeste R, prave kvuli nahledu. Bile se tam uz nevejdou (je to jen 6x6). Mam to ted tak, ze R jedou naplno, G a B micham podle gradace. Pod zvetsovakem to vypada stejne jako kdyz se pouziva barevna hlava nebo filtry ... tvrdej kontrast - fialova, mekkej - zluta, stred - nejaka bila. Ledky maji pasmo vlnove delky velmi uzke a tak i kdyz mi to podle expozimetru svitilo mene nez barevna hlava, expozice byla vetsi (puvodne jsem chtel pouzit jen G a B led - to se ukazalo jako neprakticke)... to bylo tou chybejici R slozkou ve svetle. Takze jsem nakonec doplnil jeste o zminene R ledky. To je vlastne ted posledni zmena, v komore jsem to jeste nevidel ... ale na stole to vypada dobre
Mam ted komoru cca 8x8 cm. Je tam 5ks 3W LED green, 5ks 3W LED royal blue a 8ks 3W LED red. Po jedne G a B led v rozich + jedna a jedna uprostred, cervene nekde mezi. LEDky maji vyzarovaci uhel 120 stupnu, takze se to svetlo nakonec uvnitr "boxu" tak nejak rozsmelcuje a sviti to kompaktne. Cele to mam na 1cm hlinikove desce kvuli chlazeni (vubec se to neohriva), kolem je "box" z bileho akrylatu a jako difuzor mam momentalne 2 difuzni folie na sobe ze stareho monitoru (tam vychazel nejlepsi vysledek co se tyce rozptyleni vs. svetelny "utlum").
Vetsi "palba" vykonu uz je nesmysl, protoze by to svitilo moc. Uz ted je to vykonnejsi nez konvenci reseni.
Jak jsi to mel namyslene ty?