HM. Neviem pochopiť tieto žabomyšie spory.
Ja osobne fotím zásadne na film, ale občas použijem aj digital. Až asi pred rokom som v bazári kúpil vreckovku digitálu, po asi 35 rokoch čo fotím. Nefotím pre to, aby som sa mohol chváliť tým, čím som to nafotil, ale pre to, čo je na tej fotke. Priznám sa, že v komore sedím už minimálne, oproti minulosti, keď som sedel v komore aj štyri päť krát do týždňa a robil fotky a nie pre to, že by ma to nebavilo, ale pre to, že už dnes nikto nemá záujem o klasickú fotku. Daj mi to na kľúč či kartu, ja si to pozriem v PC či mobile atd. Tak pre koho? Filmy si naskenujem a samozrejme ich aj archivujem, takže nemám problém kedykoľvek vytiahnuť a urobiť fotku. Milujem diapozitívy. Za život som ich urobil asi 3500, a dodnes nemám problém si vytiahnuť projektor a pustiť si ich na stenu či plátno. Ale všetky mám naskenované, a môžem si ich pozrieť aj v PC.
A to isté je aj s filmom. Minulého roku som natočil asi 250 metrov Super 8, digitálu ani minútu. Ešte pred cca desiatimi rokmi som natočil na digital desiatky až stovky hodín videozáznamu, točil som svadby atd. Ale koho dnes zaujíma film? Hoď to do telky, aby sme si to mohli pozrieť, alebo nám to daj na kľúč alebo pošli na mobil (to mám najradšie) a my si to pozrieme doma. Ja si to klasicky premietam, nemám problém kedykoľvek vytiahnuť premietačku a film si pozrieť na plátne, aj dva tri-krát za týždeň, hlavne v zime, keď nie je práca na záhrade. Aby som to mohol dať na kľúč atd, som kúpil skener filmov, naskenujem, upravím a urobím DVD, alebo dám na nejaké digi médium dle libosti.
A najviac ma vie vytočiť, keď sa niekto hrá na profesionála a keď treba urobiť fotku, vytiahne mobil. Ľuďom dnes už na kvalite nezáleží, len aby sa na obrázku videli. Zažil som na svadbe človeka, ktorý akože profesionálne fotil svadbu na mobil!?!
A teraz dotaz! Som temnokomorník alebo nie? Ja tvrdím a myslím si, že áno.
To, že používam aj digitálnu techniku na veci nič nemení, a kto ju nepoužíva? Ten, kto tvrdí, že nepoužíva digitálnu techniku, mi vlastne ani nemôže odpovedať, lebo aj tento VEB je digitálna technika, a kto nikdy nepoužil digital, to je jedno v akej forme, nech po mne hodí foťákom a najlepšie nejakým 6x4,5. Nebavme sa o blbostiach, ale o tom, čo nás zaujíma. Samozrejme technika je dôležitá, preto si poraďme, a naša technika je už bohužiaľ zväčša bazárová, ktorá už niečo zažila, a preto sa často stáva, že potrebuje doktora, ale nehádajme sa, či je lepší Olympus, Nikon, Pentax, alebo napr Smena. Každému sadne niečo iné. Ináč mám množstvo nádherných fotiek zo Smeny. Každý funkčný fotoaparát urobí fotky, na ktoré budete radi spomínať. Poraďme si aj o tom, čo a ako v komore, ale nehádajme sa o tom či je lepšia R09 či vážená Diafinka a podobne. Tu si musí každý vybrať to svoje, čo mu sadne. Ale poradiť si môžeme.
Ak nie som "temnokomorník", povedzte mi to, a ja prestanem "zasierať" tento veb svojimi názormi!