Přejít na obsah

Fotka

Zesílení negativu

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
36 odpovědí na toto téma

#1 SalParadise

SalParadise

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 21 duben 2019 - 13:27:47

Ahoj vespolek:)
Vyvolal jsem dva svitky Ilford Delta 400 exponované na ISO 3200, za stejných podmínek, vyvojka Ilfotec DD-X. První jsem volal 18 minut, dle doporučení výrobce, negativ je ale slabě kryty. U druhého jsem čas prodloužil o 5 minut a výsledek je relativně ok, i když nějakou minutu navíc by ještě snesl. Takže bych Vás chtěl poprosit o radu, co dělat s tím prvním svitkem?
Děkuju a přeju hezké Velikonoce:)
  • 0

#2 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 074 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Juzna 1, 900 42 Alzbetin Dvor
Reputace: 1 042

Publikováno 21 duben 2019 - 14:33:47

Napada ma zosilovac s dusicnanom uranylu ...

Pokial si to ale nechces rozdat s Uradom jadroveho dozoru, potom odporucam oskenovat a pokusit sa zachranovat sken.
Toto je dobra rada, nema invazivny charakter, a pokial nemas dostatok skusenosti s vyvolanim filmu, zosilovanie bude este tazsi oriesok. Ja napriklad nemam so zosilovanim podvolanych negativov ziadne skusenosti. Zoslabovanie, alebo rehalogenizacia negativu ma naucili pokore pred nenavratnymi upravami negativov.

• 1

#3 David

David

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 845 příspěvků(y)
Reputace: 164

Publikováno 21 duben 2019 - 14:36:51

http://www.temnakomo...anem-draselnym/
  • 1

#4 David

David

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 845 příspěvků(y)
Reputace: 164

Publikováno 21 duben 2019 - 14:38:03

http://fotopruvodce..../komentar/9720/
  • 0

#5 jmpetzval

jmpetzval

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 650 příspěvků(y)
Reputace: 1 369

Publikováno 21 duben 2019 - 18:57:08

Sal Paradise (Jack Kerouac)... asi mate radi On the Road, no kolegovia uz povedali skoro vsetko, hrozny a vazne nebezpecny chlorid ortutnaty radsej ani spominat nebudeme. zosilnenie je tazsia vec, ako zoslabovanie, keko ma pravdu, ze pre zaciatocnika je to tazky oriesok, ale kazdy musi byt raz zaciatocnikom...

pre Vas podla mna je najvhodnejsia metoda dvojchromanom draselnym - tato metoda je celkom realna a da asi najmensie zvacsenie zrna, co je vo Vasom priade asi dolezita - , no ale treba mat na rozume, ze ani tento fras (podobne ako kyselina chlorovodikova, ktoru este budete potrebovat) nie je velmi setreny ludskemu organizmu - su jedovate a nebezpecne, takze na ochranne okuliare, gumene rukavice, rusko / respirator, plast v ziadnom pripade netraba zabudnut !!!   treba aj dostatocne a dokladne prestudovat bezpecnostne listy vsetkych pouzitych chemikalii !  bezpecnost prace niekdy nie je prehnana zalezitost. zdravie je dolezitejsie, ako dostatocne kryty negativ - aj Dean Moriarty by mal asi taky isty nazor.  tuto metodu mozete pouzivat aj opakovanie (ucinok zosilnenia sa zvysuje... samozrejme). na horeuvedenom odkaze je tato metoda dostatocne popisana. Sale, rozhodovanie je vo vasich rukach, kazdopadne vela uspechov

• 1

#6 SalParadise

SalParadise

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 2 příspěvků(y)
Reputace: 0

Publikováno 21 duben 2019 - 20:30:20

Moc Vám děkuji za rady:)
Sice nejsem úplný začátečník, ale i díky omezenému času jsem se naučil pracovat jen s malou kombinaci materiálu a chemie. No a toto byl můj první Push o takový rozsah.
Nicméně fotky nejsou nějak extra důležité a beru to jako znamení pro zdokonalení svých schopností a příležitost naučit se něco noveho:) Takže půjdu do dvojchromanu a uvidim, jestli jeste neco z negativu uvidim:D uz proto, ze programově odmitam ,vse, co zavani digitalem, takze scan delat nechci i za cenu rizika.

Kerouac mi na střední ukázal, že knížka nemusí být jen nudná povinná četba, a do teď je to moje srdcovka. Ale myslím si, že Dean by slabě kryte negativa neřešil, už ho slyším, hey, brácho, tohle je pravej život:D Ale já bezpečnost určitě zanedbavat nehodlám, pár zkušeností mi jasné naznačilo, že jsou věci, které se riskovat nevyplatí.
  • 0

#7 tomasnovotnyjr

tomasnovotnyjr

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 427 příspěvků(y)
Reputace: 91

Publikováno 11 únor 2025 - 10:21:11

Ahoj,

nemáte někdo report jak to dopadlo? Tak řeším zesílení negativu.

• 0

#8 jirin_ol

jirin_ol

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 788 příspěvků(y)
  • LocationSrdce Sedlecké plošiny
Reputace: 1 287

Publikováno 11 únor 2025 - 18:16:59

Doporučení: když poprvé zkoušíte zesílení negativu ať už zesilovačem dle jakékoli receptury,   doporučuji   postup vyzkoušet a vyladit  na  zkušebním kousku nengativu,   exponovaném  a  vyvolaném (či podvolaném) stejně jako je ten cenný negativ,  jenž potřebujeme zesílit.  Neb ne vždy se nám výsledný zesílený negativ může (resp. musí) líbit (např.  zvýšená zrnitost, mizerná škála šedí apod.)   

Když se  chemické zesílení negativu nezadaří,  není třeba zoufat,  existuje cesta druhá, sic ideologicky nečistá,  ale funkční:
sám jsem byl před pár lety při prvním použití fotoskeneru překvapen dobrým výsledkem při skenování i velice řídkého negativu,  ze kterého se mi před mnoha lety pod zvětšovákem nedařilo udělat kloudnou fotku. 

• 1

#9 tomasnovotnyjr

tomasnovotnyjr

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 427 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2025 - 10:57:04

Díky za tip. Předpokládám vyzkoušet jeden z výše doporučených postupů na něčem nepodstatném. Bohužel mi jde o zesílení pro zvětšování. Pod skenerem bych si s tím asi poradil. Navíc těch podvolaných negativů jsou desítky až stovky (!). Chemii jsem už objednal. Jen nemůžu najít dvojchroman. Ale zatím zkusím varianty bez něj.
  • 0

#10 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 624 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 159

Publikováno 12 únor 2025 - 11:51:25

Zesílení dvojchromanem je vcelku spolehlivé, nedělal jsem, ale viděl výsledky. V receptáři Macek/Paspa, s. 185, podrobný návod.
Ostatní postupy nejsou moc spolehlivé, pokud vím, sám jsem zkoušel zesílení dusičnanem stříbrným, bez efektu, respektive vylezl z toho takový ušmudlaný negativ, zkoušel jsem přetónování selenem, taky bez úspěchu. Z těch postupů ve Fotoprůvodci bych se toho prvního vcelku bál - jednak při bělení ferrikyanidem bych se bál, že přijdu o kresbu ve stínech (viz bělení před tónováním pozitivů- světla musí být aspoň o clonu přeexponovaná), pak bych byl velice opatrný při práci se sulfidem sodným - výpary škodí zdraví i citlivému materiálu. S dvojchromanem bych mohl poradit, kdyžtak napiš sz..
  • 0

#11 tomasnovotnyjr

tomasnovotnyjr

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 427 příspěvků(y)

Publikováno 12 únor 2025 - 12:27:28

Super, díky za rady. Zkusím teda variantu s dvojchromanem. Kyselina chlorovodíková je dostupná snadno, dvojchroman se taky dá sehnat.
Negativy jsou v takovém stavu, že jsou zvětšovatelné na MG papíry s filtrem 5. Ale výsledky jsou o kousek pod uspojivými. 
Skenovat jdou ok a v postprocesu by se asi daly fotky použít. To pro mě ale nemá velký význam.

• 0

#12 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 624 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 12 únor 2025 - 15:38:49

Kyselina se sehnat dá, osobně bych asi volil variantu 3-4% už z obchodu, to tak nějak odpovídá finální koncentraci pro bělič, no samozřejmě lze pracovat i s koncentrovanější, ale chce to prostě dělat s opatrností..
  • 0

#13 tomasnovotnyjr

tomasnovotnyjr

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 427 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2025 - 12:06:11

Abych to tedy shrnul:

1/ vybělím v lázni 

Dvojchroman draselny 2 g Kyselina chlorovodikova (solna) 37% 4 ml Voda ad 500 ml

• 0

#14 tomasnovotnyjr

tomasnovotnyjr

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 427 příspěvků(y)

Publikováno 13 únor 2025 - 12:10:12

Abych to tedy shrnul:

1/ vybělím v lázni 

dvojchroman draselný 2 g
    kyselina chlorovodikova (solná) 37% 4ml nebo 500ml 3-4% (potom tedy bez vody?)
    voda ad 500 ml

2/ vyčerním v lázni
    sirník sodný 1g
    voda 500ml

3/ teď si nejsem jistý - vyvolám v pozitivní vývojce (jaké konfekční?)

Díky za rady.

• 0

#15 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 624 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 14 únor 2025 - 02:39:21

Ne. Po bělení dvojchromanem se znovu vyvolá v netříslící vývojce s minimem siřičitanu. Jestli nemáš receptář, ráno sem dám recept.

Se sulfidem je to jiný recept - po bělení ferrikyanidem se černí.
  • 0

#16 calon

calon

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 595 příspěvků(y)
Reputace: 291

Publikováno 14 únor 2025 - 05:16:58

https://youtube.com/...qrO8mO1al7RdV5d
  • 0

#17 MIC

MIC

Nováček

• Předplatitel
  • 292 příspěvků(y)
Reputace: 229

Publikováno 15 únor 2025 - 06:55:11

Nezapomente pak roztok s dvojchromanem chemicky zlikvidovat... Staci kysely ustalovac pokud nemate primo chemikalie. Sestimocny chrom se stane trojmocnym a to uz je cajk
  • 0

#18 petrkohout

petrkohout

Nováček

• Předplatitel
  • 176 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 57

Publikováno 15 únor 2025 - 07:44:53

Kluci, super informace, moc děkuji, že to sem píšete!
  • 0

#19 MIC

MIC

Nováček

• Předplatitel
  • 292 příspěvků(y)

Publikováno 15 únor 2025 - 07:55:30

Hlavne si vyzkousej vse na ruznych typech negativu ktery pouzivas...kazda ma jinak silnou emulzi. A nemichej toho litr...jsou to vyhozeny penize. Na 300ml ti staci 3,6g dichromanu a par ml HCl...ja pouzivam technickou 31% a te staci taky 3,6ml do clkoveho objemu roztoku zesilovace...to je koncentace ktera zesiluje opravdu pozvolna.A mnozstvi az až. Proji hodne zabavy ;)
  • 0

#20 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 624 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 15 únor 2025 - 12:25:53

Přesněji - na přeměnu šestimocného chromu na trojmocný potřebuješ buď kyselinu askorbovou nebo pyrosiřičitan, přimíchávat tak dlouho, až se barva změní na zelenou a odstín se nemění, přidat ještě něco navrch. I tak je potom lepší odnést do sběrného dvora. Nicméně mám dojem, že tenhle roztok se dá používat dost dlouho.
Při práci s dvojchromany je vždycky dobré mít po ruce kyselinu askorbovou a případné potřísnění omýt jejím roztokem (s pyrosiřičitanem by to bylo horší..).
  • 0

#21 MIC

MIC

Nováček

• Předplatitel
  • 292 příspěvků(y)

Publikováno 15 únor 2025 - 14:40:03

Redukce thiosiranem ustalovace probiha beze zbytku a neni treba plyvat dalsi surovinou kterou bych radeji pouzil do vývojky.Zkus uvidíš.K₂Cr₂O₇ + 3 (NH₄)₂S₂O₃ + 4 H₂SO₄ → Cr₂(SO₄)₃ + K₂SO₄ + 3 S + 6 (NH₄)₂SO₄ + 4 H₂O. Naprosta redukce
  • 0

#22 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 624 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 15 únor 2025 - 15:51:44

To ať si každý už přebere sám, jestli se v případě potřísnění chce omývat použitým ustalovačem, nebo roztokem vitamínu C. Co jsem četl práce o postupech založených na chromovaných klihovinách, nikdo thiosíran nepoužívá, a i když to asi funguje, připadá mi praktičtější vmíchávat do roztoku suchou chemikálii - jednak vcelku jasně poznám, kdy to stačí, a pak mám ve výsledku menší objem odpadu obsahujícího chrom, který sice není šestimocný, ale tak úplně "v cajku" taky není. Ale je to na každém, jaký zvolí postup. A propos - lze pak takový ustalovač použít na těžbu stříbra?

Nejsem chemik, tak možná by bylo dobré ty rovnice vysvětlit - na levé straně vidím kromě dvojchromanu thiosíran amonný a kyselinu sírovou, to se bere kde? Z kyselého ustalovače?
  • 0

#23 MIC

MIC

Nováček

• Předplatitel
  • 292 příspěvků(y)

Publikováno 15 únor 2025 - 17:01:00

Sírovka je taky jednou z variant zesilovace...kdyz pouzijes HCl tak K₂Cr₂O₇ + 3 (NH₄)₂S₂O₃ + 6 HCl -> Cr₂(SO₄)₃ + KCl + 3 S↓ + 3 (NH₄)₂SO₄ + 3 H₂O. Ten thiosiran je lepsi redukcni cinidlo..proto je holt i v ustalovaci. Potrisnit si ruce je blby kdyz nepouzivas rukavice..skrz dichroman..ale kvasny ocet je v teto reakci kyselejsi. Pouzivame kyseliny v tomto roztoku v opravdu nizke koncentraci.
  • 0

#24 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 624 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 18 únor 2025 - 20:42:09

A ty jsi chemik?

Pár poznámek a otázek - asi nebudou na akademické výši, ale lepší být za blbce, jen když se to trochu vyjasní:
1. Bavili jsme se o běliči dvojchroman+kyselina solná, tys uvedl možnost převedení šestimocného chromu na trojmocný pomocí kyselého ustalovače (tradičně thiosíran sodný + disiřičitan) a pak uvedeš rovnici s kyselinou sírovou a thiosíranem amonným, v posledním příspěvku pak navíc mluvíš o octu - to je nekonsekventní a matoucí (i když pro chemika možná ne; pro mě jo).

2. Thiosíran je sice asi dobré redukční činidlo, ale, podle mě, dvojchroman sám nezredukuje, je potřeba právě kyselé prostředí (zkoušel jsem dvojchroman + thiosíran a nic se nestalo, po přidání kyseliny citronové roztok změnil barvu) - to je dost podstatná informace. Disiřičitan a kyselina askorbová si vystačí samy (podle mé zkušenosti), proto se mi stále zdá lepší používat kyselinu askorbovou (0,9 kg/150 Kč). Teda jak jsem se dočetl - i při redukci disiřičitanem se snižuje pH kyselinou sírovou, kyselina askorbová to zas až tolik nepotřebuje, ale i ona redukuje lépe v slabě až silně kyselém prostředí, v zásaditém její schopnost klesá. Nicméně pokud si člověk umíchá jednou za pět let litr běliče, je to asi úplně jedno. Rukavice samozřejmě používám, brýle atd., ale tekutiny prostě cákají a na oplach čehokoli bych raději použil roztok vitamínu C, než ustalovač, nedejbože použitý obsahující komplexy stříbra. Ale proti gustu.. Co by asi bylo dobré pro všechny, je uvést, jak přesně ten chrom redukovat (z rovnic to moc jasné není) - z diskuzí a doporučení jsem vyextrahoval, že je lepší větší zředění dvojchromanu (neředěný je silné oxidační činidlo a mísení s redukčním činidlem může být nebezpečné), kyselé prostředí, nadbytek redukčního činidla (poměr kyselina askorbová : dvojchroman by měl činit nejméně 1:3, jestli jsem dobře pochopil anglický text), popřípadě světlo (není nutné pro kyselinu askorbovou) a redukci nechat doběhnout alespoň 24 hodin. Redukovat možno ale mnoha dalšími látkami včetně cukru. Sloučeniny síry mohou produkovat nebezpečné plyny. Já tedy volím vitamín C:) Pokud má někdo další důležité doplnění, sem s ním.
Zajímavé odkazy:

3. Thiosíran je v ustalovači, protože je dobré redukční činidlo? Měl jsem za to, že to podstatné jsou na něm (a několika dalších látkách) jiné vlastnosti - schopnost pevně vázat stříbro a tvořit s ním ve vodě rozpustný komplex. Ale možná se na tom podílí i jeho redukční schopnost, nevím, každopádně to nikde v literatuře nezmiňují a určitě existují i jiná silnější redukční činidla, která ovšem jako ustalovače použít nelze.

Obecně k chemikáliím a jejich předpokládaným vzájemným reakcím jsem narazil na pěkné stránky zde:

Omlouvám se za narušení vlákna, snad to nakonec přinese trochu nového poznání pro praxi i někomu jinému než mě :)

• 0

#25 MIC

MIC

Nováček

• Předplatitel
  • 292 příspěvků(y)

Publikováno 19 únor 2025 - 10:17:14

Ano jsem chemik. Reagoval jsem dichromanem draselným v kyselem prostředí.Ten ustalovac mas po ruce v průbehu procesu. Dokonce nemusíš hledat vhodnou koncentraci k redukci dalsim roztokem.
  • 0

#26 MIC

MIC

Nováček

• Předplatitel
  • 292 příspěvků(y)

Publikováno 19 únor 2025 - 10:57:50

Jo uz tomu rozumím :)...me tam vypadly nejaky slova. Jsem slepec už.. proto jsem rád že je holt i v ustalovaci tam melo být. To se omlouvám za zmatení:D
  • 0

#27 MICHAL

MICHAL

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 381 příspěvků(y)
Reputace: 63

Publikováno 21 únor 2025 - 12:03:23

Koukni sem, možná je to pro tebe cesta. 

Printing The Negative 2 - Improving Flat or Under-Developed Negatives. Method #1

10,5 tis. odběratelů

• 0

#28 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 624 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 24 únor 2025 - 19:05:38

MIC, on 15 Feb 2025 - 16:01, said:

Sírovka je taky jednou z variant zesilovace...

Včera jsem náhodou narazil v knize Smažík - Reprodukční fotografie, s. 118, na upozornění, že kyselinu sírovou nelze v dvojchromanovém zesilovači použít místo kyseliny chlorovodíkové, protože by naopak došlo k zeslabení.

• 0

#29 MIC

MIC

Nováček

• Předplatitel
  • 292 příspěvků(y)

Publikováno 25 únor 2025 - 20:20:10

Zkus uvidis...materialy z roku 70ba starsi maji trosku jine emulze..ja nektere kopirovaci kodaky zeslabil i s HCL...proto jsem zmiňoval hned zkraje i testovani zesilovace na ruznych emulzich
  • 0

#30 Spachal

Spachal

Nováček

• Předplatitel
  • 68 příspěvků(y)
Reputace: 21

Publikováno 26 únor 2025 - 12:00:44

Sice jsem 'z oboru' už setsakra dlouho, ale některé věci zůstávají neměnné .. Dovolím si tedy jednu poznámku, když to zde čtu, a to varování, vyhněte se práci s koncentrovanými minerálními kyselinami. Pokud opravdu nevíte, co činíte, je to prostě o ústa. A když už není vyhnutí, kupujte už ředěné formy a i s těmi pracovat s velkým respektem. Píšu to na základě osobních zážitků z laborek analytické chemie .. žluté prsty a prožrané oblečení je ten nejmenší problém, občas to prostě dopadá hůře :/

• 0

#31 MIC

MIC

Nováček

• Předplatitel
  • 292 příspěvků(y)

Publikováno 26 únor 2025 - 17:01:16

Jsem v oboru porad od 1990 (polymery výzkum a aplikovaný vývoj) nedovolil bych si vypustit zde neco co nemam otestováno a validováno.   Přikládam dva typy nateriálu Fomapan 100 a Kodak 2237...hranice procesu je vidět na pevním skenu na druhem snimku zprava....na druhem je to evidentní kde je hranice...identický roztok a dva typy filmů. Tohle je  K2Cr2O7  +  HCL  ...jednou zesiluje a jednou vyběluje. Chleba se neláme roztokem az tak zasadně jako samotnou vrstvou emulze

• 2

#32 MIC

MIC

Nováček

• Předplatitel
  • 292 příspěvků(y)

Publikováno 27 únor 2025 - 19:58:54

Pokud se ale vratime k zesilování (primarně jsem diskutoval lividaci šestimocného chromu) tak osvetlim jak funguje zesilovani dichromanem s k.sírovou. světlocitlivý dusičnan stribrný v emulzi reaguje na síran stříbrný a rehalogenizaci v iontovem prostredi s bromidem draselným reaguje na svetlocitlivější bromid stříbrný který reaguje na široké spektrum světla na rozdil od chloridu stríbrného(verze s HCl) který dobře reaguje na modrou a UV. Jakou cestou se vydáte je na Vás ale pamatujte na testovani typů negativů.Nelze postup paušalizovat.
  • 0

#33 Notorius

Notorius

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 840 příspěvků(y)
Reputace: 31

Publikováno 27 únor 2025 - 22:23:27

Kolego, netuším, akú rečú stě terazky hovorili(z chemie jsem na gymplu prolézal tak tak), ale je to zajímavé počtení a jsem rád, že se dozvím něco takhle fundovaně podaného!

• 0

#34 MIC

MIC

Nováček

• Předplatitel
  • 292 příspěvků(y)

Publikováno 27 únor 2025 - 22:52:28

Je to skutečně o negativu. Proces se sírovkou je ale nevratný což je jediná nevýhoda tohoto klidnějšího procesu bez mikrobublinek plyného chloru.
  • 0

#35 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 624 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 27 únor 2025 - 23:30:01

MIC, on 27 Feb 2025 - 18:58, said:

Pokud se ale vratime k zesilování (primarně jsem diskutoval lividaci šestimocného chromu) tak osvetlim jak funguje zesilovani dichromanem s k.sírovou. světlocitlivý dusičnan stribrný v emulzi reaguje na síran stříbrný a rehalogenizaci v iontovem prostredi s bromidem draselným reaguje na svetlocitlivější bromid stříbrný který reaguje na široké spektrum světla na rozdil od chloridu stríbrného(verze s HCl) který dobře reaguje na modrou a UV. Jakou cestou se vydáte je na Vás ale pamatujte na testovani typů negativů.Nelze postup paušalizovat.

• Já jsem se teda dočetl, že při zesilování dichromanem se navíc ukládá chrom (čím víc původně stříbra, tím víc chromu) - čisté znovuvyvolání by asi moc na denzitě nepřidalo. Nebo se pletu? Většinou se tedy znovuvyvolání po rehalogenizaci (modrá skalice, kyselina sírová, sůl) používá pro "harmonizaci" negativu, tedy zmenšení kontrastu.
  • Nenapsal bys sem recept na ten zesilovač? Mluvili jsme o roztoku dvojchromanu a HCl, ty teď ještě mluvíš o KBr, tak mě to zase mate. Jinak bez KBr to moc zesilovat nebude, že? Vzhledem k tomu, že se roztok dvojchromanu a kyseliny sírové používá jako bělič k odstranění stříbra při inverzi..
  • "Světlocitlivý dusičnan stříbrný"? To asi ne, že? Dusičnan stříbrný emulze vůbec neobsahuje (obsahovaly ho v nadbytku přímokopírující emulze) - ani nevyvolaná (ta obsahuje halogenidy stříbra a při výrobě se pečlivě dbá na to, aby byly halogenidy v poměru k dusičnanu stříbrnému v nadbytku), ani vyvolaná (ta obsahuje stříbro, které chceme převést na halogenidy). Ale to ses asi jen přepsal.
  • No a zrovna "širokým spektrem" bych spektrum citlivosti bromidu stříbrného nenazval, ale trochu citlivější k barvám je, to jo..

Poznámka o uvolňování plynného chloru je dobrá, celkově prostě práci s koncentrovanější kyselinou chlorovodíkovou nelze doporučit..

Přiložený soubor (y)

• 0

#36 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 624 příspěvků(y)
  • LocationBítovany

Publikováno 16 duben 2025 - 15:58:48

tomasnovotnyjr, on 13 Feb 2025 - 11:10, said:

Abych to tedy shrnul:

1/ vybělím v lázni 

dvojchroman draselný 2 g
    kyselina chlorovodikova (solná) 37% 4ml nebo 500ml 3-4% (potom tedy bez vody?)
    voda ad 500 ml

2/ vyčerním v lázni
    sirník sodný 1g
    voda 500ml

3/ teď si nejsem jistý - vyvolám v pozitivní vývojce (jaké konfekční?)

Díky za rady.

Jak to dopadlo?

• 0

#37 tomasnovotnyjr

tomasnovotnyjr

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 427 příspěvků(y)

Publikováno 16 duben 2025 - 20:18:19

Ještě jsem se k tomu nedostal. Stavím teď novou komoru/studio. Až bude hotovo, tak určitě vyzkouším a dám vědět.

• 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních