Dobrý den. Naexponoval jsem Fomapan 100 skvělým Zenitem TTL. Vyvolal v Fomadonu LQN, přerušil octovou vodou a ustálil ve Fomafixu. Pral dle Ilfordí metódy (a prodloužil ji o další tři kroky plnění vodou a překlápení) a použil jsem jar při smáčení. Byl jsem velice překvapen, snímky tam jsou. Ale ten vyvolaný negativ má velikou vadu a já bych chtěl zjistit, jak se to stalo, abych to příště neudělal znovu...
Neříkám, že jsem stoprocentní v nastavování expozice, a že ji tedy Zenit TTL a Leningrad 7 měří naprosto správně, ostatně na to jsem založil téma vedle a budu se ještě měřením a porovnáváním zabývat. Ale myslím si, že ta vada není způsobená chybnou expozicí. Ale něčím jiným. Ty snímky nejsou totiž vůbec přeexponované nebo pod. Je tam jiná vada.
Negativ začíná tmavými snímky, že je sotva vidět, co bylo foceno, a k tomu se na levé části těchto polí nachází zcela černý svislý pruh zabírající zhruba čtvrtinu pole. Pak následuje řada pár zcela normálních snímků, kde jasně vidím negativní obraz toho, co jsem chtěl fotit. Paráda. A pak následují opět tmavší pole s levými černými svislými pruhy. A pak následuje dalších pár snímků úplně skvělých. A pak zase následuje pár těch tmavých s černým pruhem vlevo. A pak zase pár skvělých. A tak to jde dál, přičemž poslední třetina negativu je úplně v pořádku, tam se vada a dobré snímky nestřídají.
Víte, čím by toto mohlo být způsobeno? Já ne...