Dobrý den. Zvětšoval jsem fotky. Dělám to už dva večery po sobě, což je doba zcela mizivá na to, abych získal zkušenosti, naproti tomu je to doba dostatečně dlouhá na to, abych zjistil, že něco není v pořádku a stále se to opakuje. Ale měl jsem volno, tak jsem zabejčil a zkoušel. To je velice důležité.
Jedná se o fotografie pořízené za slunného dne, kdy panuje velký rozdíl mezi jasy a stíny. Jiné fotky jsou v rámci možností v pořádku, s přihlédnutím k tomu, že se jedná o začátečnické fotky na malém papíru. Jde o fotografie s velkým dynamickým rozsahem.
A) Expozice filmu:
1) Fotografoval jsem za slunného dne.
2) Dle vestavěného expozimetru fotoaparátu Zenit TTL (tento ukazoval hodnoty, jako Leningrad 7 i digitál, které jsem použil k porovnání, viz téma "Důvěra v expozimetr").
3) Použil jsem Fomapán 100.
Vyvolání filmu:
1) Postupoval jsem podle pokynů výrobce.
2) 7 minut Fomadón LQN, přerušení, 3 minuty ustálení Fomafix. Praní.
3) Použil jsem překlápění při vyvolání 30 s nepřetržitě a pak při každé půlminutě několik překlopení.
C) Zvětšování:
1) Axomat 4, Fomatol, Fomafix. Ředění dle výrobce. A mezi tím přerušení.
2) Časy dle výrobce.
Výsledek a otázka:
a) Dosti tmavý negativ. Může na toto mít vliv přílišné překlápění během vyvolávání negativu? Měl bych překlápět méně?
Dosti kontrastní negativ. Může na toto mít vliv vyvíjení nebo je to jen a pouze dílem expozice filmu? Měl bych exponovat jinak?
c) Dosti kontrastní, až extrémně kontrastní positiv. V podstatě jsou tam tmavé věci zcela černé a ty světlé zase bílé a skoro nic mezi tím. Může za to špatně vyvolaný negativ nebo špatná metóda při vyvolání positivu?
d) Jak bych se měl zlepšit, aby byl negativ exponovaný za slunného dne použitelný pro positivní proces a aby při positivním procesu vnikly do fotky i střední tóny, ne pouze extrémní jasy a stíny?
Děkuji!