Poslyste pribeh, ktery se prave ted odehrava. Pribeh o tom, jak jsem nechal vyvolat film, zmatl tim asi deset lidi, neprimo zpusobil hospodarskou skodu ve dvou zemich EU a ztratil iluze o kompetenci fotolabu.
Vse zacalo tim, ze jsem digitalizoval nejake diapozitivy pro sousedku a ona me nechala hrat si s promitackou. Zalibilo se mi to velmi. Inu, zakoupil jsem sobe promitacku, platenko a zjistil, ze nemam vlastni diapozitivy. Chybu tuto hodlal jsem napraviti, ale jak to provesti? Mam rad cernobile obrazky a tak jsem se nebranil, kdyz se na me z lednicky v DVF Brno usmal FOMAPAN R 100. Cernobile diapozitivy? Inu, vyzkousime. Cena je mnohem priznivejsi, nez v barve.
Par dni na to jsem se vydal do mesta, hezky otestovat foceni diapozitivu. Fotil jsem centrum, zasel jsem do kostela, zaplatil si vstup na vez, porad jsem peclive meril svetlo, abych mel presnou expozici, slysel jsem, ze diapozitivy jsou na tohle velmi citlive. Jakmile jsem to vse mel nafocene, vydal jsem se hledat fotolab, kde by film vyvolali. Na nekolika mistech mi rekli, ze to nedelaji, v jednom pripade mela slecna uz pripravenou obalku, ale vsimla si cedulky na pokladne "R 100 NEJDE!" Zasel jsem tedy do DM a nechal si od prodavace poradit. Musim timto rict, ze veskera obsluha v DM byla naprosto profesionalni a moc mi pomohli, jako drogerii je muzu jen doporucit.
Tak tedy kdyz jsem vysvetlil, co je to cernobily diapozitiv, prodavac rekl, ze overi, zda to fotolab umi. Zavolal tam a nechal si od labu potvrdit, ze tohle oni delaji a neni to problem. Pry tak mozna dva tydny, ze to bude trvat. Zasilka byla podana 20.6. 2019
Fotolab CEWE, kam DM zasilky posila, je docela velka firma. Doufal jsem, ze vi, co delaji. Po dvou tydnech jsem se na stav optal. Pry jeste nic. Mam to po ceste, ptal jsem se tedy pokazde, kdyz jim prisla cerstva zasilka, prodavacky uz me zacaly znat jmenem, obcas do CEWE i zavolaly... Inu, minuly tyden mi bylo receno, ze fotolab uz snimky ma, ze jsou v Praze, ze to trvalo tak dlouho, protoze se to posilalo do Nemecka. A ze to bude na prodejne v utery.
V mezicase jsem si uz stacil koupit, opravit a otestovat zarizeni na prefocovani negativu, diky kteremu jsem si vyrobil spoustu "pseudodiapozitivu", kontrast nic moc, ale na infracervene negativy je to dobre. Dneska konecne nadesel kyzeny den, vydal jsem se do prodejny, kde jsem nemusel rict ani slovo, byla mi vydana obalka, ja zaplatil a film jsem zkontroloval.
Misto mych diapozitivu jsem dostal jakysi tmavy pas, na nemz byly proti svetlu videt jakesi obrysy toho, co jsem fotil, ovsem jako negativy. Vypadalo to velmi podobne jako cross proces, ktery jsem kdysi zkousel. Pokud nekdo ma zkusenosti s tim, jak vypada R 100 vyvolany v C41, prosim o informaci. Kazdopadne je jasne, ze R 100, ktery jsem jim poslal, na obalce doplneny informaci o tom, ze je to diapozitiv, protahli uplne jinou chemii. Velmi podezrele ze mi zdalo to, ze obalka prisla zalepena jeste dalsi izolepou, se vzkazem od CEWE ve smyslu "Trvalo to dlouho, posilali jsme to do Nemecka". Takze v CEWE obalku otevreli a film videli.
DM mi vratila penize za vyvolani a vzala film k reklamaci, dokonce mi zavolali CEWE a dali mi telefon. Znovy, DM, skvely servis. Slecna z CEWE vypadala prekvapene, nicmene jeji ton byl velmi nejisty a davala si moc dobry pozor, aby ani neurazila, ale ani nic neslibila. Takze ted budu cekat, jak se CEWE k cele veci postavi. V zadosti o napraveni problemu jsem uvedl, ze za zniceni filmu chci jako kompenzaci bud novy diapozitivni film, nebo jeho hodnotu. Uvidime. Kazdopadne se mi vyplatilo nejdriv dat vyvolat film, ktery byl spise "testovaci", tedy architektura meho rodneho mesta, nez nejake vzacne chvilky.
Zajimalo by me, jako chybovost maji fotolaby. Hlavne u neceho, kde clovek vola predem, kde je to uvedene na filmu, kde je to uvedene v textu na obalce, kde sberna vola nekolikrat kvuli zjisteni stavu a kde jeste probehne kontrola. Nechapu, proc mi minuly tyden nerekli "hele, stala se chyba, radi bychom vas kompenzovali novym filmem, tak vam ho rovnou posilame."
Zajimalo by me par veci, zeptam se tedy:
1) Jak vypada R 100 vyvolavy v C41?
2) Jake jsou vase zkusenosti s reklamacemi u CEWE?
3) Slysel jsem, ze ted se objevila nejaka sarze plesnivych Fomapanu R 100. Kde nejlepe sezenu R 100 bezpecne bez biokultury, kdybych se rozhodl si to fotit a vyvolavat doma?
Dekuji za pozornost. Budu nadale informovat o vyvoji udalosti.