Ahoj všem! Potřebuju poradit, bo asi neumím měřit, nebo já už nevím
Fotím Nikonem FM3a (a fotky mi vyvolává fotolab, vlastní pokusy možná ve vzdálené budoucnosti) a vždycky jsem spoléhal na vestavěný expozimetr a na fotkách bez problému. Nedávno jsem si od našich přinesl Flexaretu, byla plně funkční, jen trochu zaprášená a jelikož jsem na ni chtěl zkusit něco nafotit, tak jsem si koupil Seconic L-208 (byl na krámě asi nejlevnější a já nepotřeboval nic "extra") a při focení flexaretou spoléhám na Seconic. Teď jsem si přinesl ještě praktiku, protože přítulka chtěla zkusit analog na manuálu a vypadl na mě také expozimetr Leningrad 4. Tak jsem ze zvědavosti zkusil porovnat Leningrad se Seconicem, abych věděl, jestli měří dobře. Mám doma dva staré expozimetry Metra Blansko, jeden neměří vůbec a druhý si hodnoty snad vymýšlí, takže jsem moc nevěřil. Zkoušel jsem v místnosti, kde je méně světla, zkoušel jsem vnitroblok z okna, zkoušel jsem louku na chatě. Neshodly se, ale když bylo málo světla, tak šmajdá na jednu stranu, uprostřed se jakš takš sejdou a při hodně světla začne šmajdat na druhou stranu (vždy tak o 1-2 EV). To mi bylo divné, a tak, abych měl porovnání, jsem zkusil (tentokrát opět jen z okna) porovnat Seconic, Leningrad i Nikon. A překvapivě, získal jsem z nich celkem tři různé hodnoty. Teď jsem trochu zmatený, nevím čemu mám věřit, jestli je to třeba tím, že seconic měří v nějak širokém úhlu a Nikon jen v jednom bodě uprostřed záběru a Leningrad prostě jen věkem nějak "uhýbá"? Mohl by mi to někdo vysvětlit, poradit, doporučit jak je třeba ověřit ještě jinak? Ještě bych mohl do porovnání zanést tu Prakticu, možná pak budu mít čtyři hodnoty