Ahoj všem.
Nezlobte se, ale jdu si pro "manuál začátečníka". Pořídil jsem si Mamiyu RZ67 a začal jsem fotit na film. Teď jsem nakoupil výbavu na vyvolávání, protože kamaráda nechci pořád obtěžovat. Koupil jsem JOBO 1520, vývojku D-76 od Kodaku, ustalovač Fomafix a smáčedlo Kodak Photo-Flo 200. Vývojku jsem si právě "uvařil" - při teplotě 54st.C jsem nasypal do 800 ml destilované vody vývojku, míchal a míchal a míchal, pak dolil na 1litr další destilkou a teď to nechávám chladnout. Vyvolávat plánuju v pátek nebo spíš v sobotu.
Poraďte mi prosím s tím, že plánuji dělat 2 svitky 120 najednou. Na tanku je přitom uvedeno, že při rotačním vyvolávání stačí 240 ml vývojky. Pokud tedy nasoukám do cívky dva svitky, stačí stejné množství? A co doba vyvolávání? Je stejná při jednom svitku nebo ne? Kodak uvádí při vyvolávání filmu T-MAX 400 stockem 8 minut při 20ti st. nebo 12 a 1/2 při ředění 1:1 - budu muset chladit asi tekoucí vodou v těhle vedrech - nebo existuje nějaký návod, jak to prodloužit? Něco jsem tady v tématech našel, ale odkazy byly již nefunkční ..... Kolik vyvolávání dvou filmů najednou udělám z jedné lázně vývojky?
Jak často se tank překlápí?
Jak dlouho se vyvolává FOMA 100 - 200 - 320 a 400 ?
U ustalovače píšou, že v 1litru roztoku 1:5 udělám 17 filmů po 3 minutách oři 20ti st C nebo 1 a 1/2 minuty při 30ti st. C. bez regenerace - co znamená regenerace ustalovače a jak se dělá? - to si zkusím najít, jen kdyby se někomu chtělo to napsat ....
No a poslední část asi smáčedlo - tady píšou poměr 200 : 1 - opět to má být destilka nebo stačí obyč kohoutková voda?
Chápu, že hodně z Vás pobaví moje neznalost, ale kdysi to bylo prostě všechno nějak jednodušší.
Všem děkuju za odpovědi "ale pro pitomce" - protože hodně termínům tady používaným prostě nerozumím.
R.