Zdravím, chcel by som poprosiť o názory a rady ohľadne domáceho vyvolávania c-41.
Mám v pláne začať fotiť viac na farebné filmy (momentálne nafotím ca 20 filmov ročne, všetko 120), preto hľadám možné riešenia, ako to urobiť kvalitne a tak, aby ma to finančne nezruinovalo. Moje skúsenosti s minlabmi sú prevažne negatívne (otalčky prstov na filme, prach, škrábance, v jednom mi nastrihali film v prostriedku políčka a tak podobne...). Skúšal som volať doma s kitom tetenal, vyvolal som tak v priebehu rokov desiatky filmov, veľká spokojnosť, ale vždy ma škrelo, že nefotím toľko, aby som ten kit úplne využil a po využití možno jedej pätiny kapacity mu skončila trvanlivosť...
Napadlo ma preto kúpť si nejaké balenie vývojky pre minilab, napríklad toto: https://www.penta.cz...bnp_d20654.html Pokiaľ tomu správne rozumiem, je to koncetrát na 10 litrov. Vždy by som si namiešal toľko vývojky koľko potrebujem, vyvolal by som, čo mám a zbytok by som uskladnil.
Bielič si dokážem namiešať doma, ustalovač sa dá požiť klasický na ČB (je to naozaj tak?) a stabilizátor by som objednal tiež v nejakom podobnom balení (nechcem sa patlať s formaldehydom).
Mám iba niekoľko otázok:
- Ako dlho vydrží koncetrát vývojky po otvorení? Dodržal by som podmienky skladovania + zastrieknutie Protectanom
- Dá sa v procese c-41 naozaj použiť klasický ustalovač, teda rozdeliť blix na dva kroky 1) bielenie 2)ustálenie?
- Podlieha skaze aj stabilizátor? Existuje keď tak nejaká náhrada, ktorá by neobsahovala formaldehyd?
- A má to podľa vás vôbec zmysel, počítam s tým, že by som nafotil asi tak 40-50 filmov ročne.
Ďakujem predom za všetky rady a názory.