Umisťuji sem návod pro přípravu a použití (pro mě) nejlepší ekologické, netoxické a velmi dobře dostupné vývojky, kterou je CAFFENOL C. Pokud dodržíte recept, postup a dávkování, přináší velmi konzistentní a kvalitní výsledky. Nezadá si s komerčními vývojkami, kvalita je přinejmenším srovnatelná.
Výhodou je, že k tomu pak můžete při troše rozumné opatrnosti pustit i děti - vývojka je NETOXICKÁ.
Zkuste sami a dejte vědět. Mně funguje na 100%. Jedná se o léty ověřený postup, dotažený k dokonalosti panem Reinholdem z Německa (odkaz na jeho blog níže). Já zde jen podávám stručný výtah z jeho know-how. Pokud to tady na foru někde je a já jsem to nenašel, pardon….pokud to tady ještě není, enjoy:-)
Část 1 – Ingredience
- Soda na praní prášková (Na2CO3) - běžně se prodává
- Vitamin C - kyselina askorbová (C6H8O6) - běžně se prodává, používám verzi určenou pro potravinářství
- Káva instantní (granulovaná) - zde nám jde o vysoký obsah kyseliny kávové (C9H8O4) - nejlépe funguje úplně ta nejlevnější dostupná instatní káva (z pohledu pijana kávy to nejhorší na trhu), já používám Albert Red Melange Instant Coffee nebo Lidl Bellarom Red Classic
- Bromid Draselný (KBr) - opět běžně dostupný
Část 2 – Dávkování a obecný postup (vyvolání negativního filmu v tanku)
Caffenol_C_Komplet Tabulka_CZ.pdf 189,76K 113 Počet stažení
Část 3 – Pořadí, jak to smíchat
- nejprve odměřte požadované množství vody, nalejte do nádoby
- rozmíchejte sodu tak, aby se úplně rozpustila
- rozmíchejte vitamin C, aby se úplně rozpustil
- rozmíchejte kávu, aby se úplně rozpustila
- přidejte bromid draselný, rozmíchejte do úplného rozpuštění
Neměňte pořadí!! Jinak chemie nebude fungovat.
Část 4 – Caffenol C jako pozitivní vývojka
Výše uvedený recept je na vyvolání filmu negativním procesem. Nicméně Caffenol C funguje i jako pozitivní vývojka, tzn. dají se ním v pohodě vyvolávat fotopapíry exponované na zvětšováku – je ale nutno zdvojnásobit koncentrace všech ingrediencí. Vyvolává možná o něco pomaleji, než klasická vývojka, ale pohybujeme se pořád v řádu desítek sekund, což je snesitelné. Funguje na 100% na papíry Fomaspeed a Fomaspeed Variant.
Část 5 - Ustalovač
Používám klasický Fomafix rychloustalovač, bez problémů.
Část 6 - Informační zdroje
Výše uvedené je zestručněný návod, který je v plné verzi k dispozici zde:
https://www.caffenol-cookbook.com/
Kvalita fotek vyvolaných Caffenolem C
V drtivé většině případů použit recept uvedený výše, většinou je tam i popis, která je to varianta.
Závěr
Já používám Caffenol-C-L, jsem líný s tím pořád třepat, tak mi vyhovuje desetkrát otočit a nechat stát. Film nenamáčím před vyvoláním, jak je uvedeno výše, destilku nepoužívám. Čas mi ale funguje 55 minut, nikoli uváděných 70 - vyvolávám asi při vyšší teplote, tu neměřím. Počítám, že reálně mám tak 23C pokojovku. Používejte ihned po smíchání - řádově den vydrží, déle však moc ne, postupně pak slábne.
Funguje se 100% spolehlivostí a konzistencí na ČB filmy Fomapan 100, 200. Jiné jsem nezkoušel, budu rád za Vaše postřehy.