Ahoj všem, chtěl jsem se Vás zeptat, proč vlastně fotíte analogově a co Vám to přináší? Tohle by mě zajímalo, jak jste se k tomu dostali a jestli a co fotíte na analog a digitál.
Začnu u sebe:
1. Sony A6000 - cca před dvěma roky jsem si koupil Sony A6000, důvodem bylo, že jsem chtěl zachytit hezké okamžiky s dětmi. Pak jsem se dozvěděl, že lze na Sonku dát starší objektivy přes redukci.
2. Canon T70 s FD 2.8/28 a Tamron 35/105
Doma přistálo prvních pár objektivů pro Canon FD. K jednomu z těch objektivů Canon FD přišel i foťák Canon T70. Moc se mi líbil designově, takové krásné podceňované ošklivé kačátko z 80tek. Tak jsem do toho dal baterky a ono to oproti digitální Sonce má krásné rychlé velké zrcadlo a velikánský pentaprism. Paráda!!!! A po stisku spouště to motorem převíjí film....cvak...vrrrrr…...cvak....vrrrr!!!!!!!! Hustota!!! Tenhle zvuk je úžasný prostě!!!!!))) Fotky hlavně s tím Tamronem byly krásné. Nejdřív barva vyvolaná externě, a potom....
3. Caffenol C, Axomat 3
Kvůli dětem jsem chtěl nějakou bezpečnou chemii. Našel jsem recept na Caffenol C. Pak přišel tank na vyvolávání a Axomat. Vznikly první fotky - a ono to na poprvé vyšlo fakt dobře. I film i fotky.
Byl jsem hooked - to množství práce na jednu fotku (šílenství - proč to nefotíš mobilem, co tam děláš furt zavřený.....on je divný nějaký, vždycky byl divný trochu...…stejně ty fotky jsou jak z 80tek, taky divné....proč si to nenecháš vytisknout v DMku z mobilu....), to jak musíte přemýšlet nad každým snímkem - máte jich jenom 36....super, jako dostat se do jiné reality.
4. Flexaret VI
Od paní z Plzně v hrozném stavu za pár korun, po babičce, co už nežije..... Celý jsem ho rozebral do posledního šroubku, vyčistil a na 40. pokus složil tak, že zase fungovalo ostření....ehm:-)) A pak první fotky - objektiv sice trochu "soft", ale ten 6x6 feel, tohle prostě na digitálu nejde udělat, krásné fotky. Pak ta historie za tím přístrojem, příběh, život...
5. Canon AL-1, Espio 928, Praktica PLC2 + Pentacon 1.8/50 (po rodičích), Yashica Zoomtec 90, Opemus 5, Skener Canon 8600F, Minolta Hi Matic F
Přišly další analogy a další fotky a další zvětšovák, skener....haha….
6. Minolta Dynax 5, Minolta AF 1.8/50, Minolta AF 3.5/35/105
"Moderní" analog s autofokusem a až absurdně ostré objektivy od Minolty - zajímavé, že tady jsem si řekl, že to fotí tak dobře, že je to skoro digitál. Ale na běhající děti je to fakt super....
7. Kaiser VP6000 + Osawa Tominon 2.8/50, papíry Ilford, Kodak X Tol (ještě tolerovatelné složení z hlediska toxicity)
Digitál vlastně skoro už nefotím..........i když na Flickru jsem se párkrát umístil v "top 500...lol" ve street photo, prostě už mě to tak nebaví. Vadí mi ta záplava fotek z digitálů z celého světa, analog je uklidňující. I když je to fakt mrtě práce (i když je to jenom RC, ne baryt). Na druhou stranu, když je člověk unavený z té chemie a mrcasení se okolo analogu, digitál (klidně manuál + starý objektiv) je takový osvěžující - ta fotka je tam hned!!!!!)) Jak to máte vy? To jsem se rozepsal...……))