Ahoj všem temnokomorníkům, měl bych na Vás dotaz. Velmi se mi líbí fotky na formát 6X6 z Flexaretu VI, občas z toho vyjde fakt nádherná fotka. Nicméně tento přístroj má z mého pohledu některá omezení – temná matnice, pomalé ostření, dělá to trochu flare na sluníčku (byť je vyčištěný), je to kvádr a TLR…J Chtěl bych proto další středoformát, max do velikosti 6x6. Nechci už TLR, ideálně buď coupled rangefinder (spřažený dálkoměr?) nebo zrcadlovku. Je to na chození ven, focení dětí/města a lesa….Jaké typy jsem uvažoval (pokud Vás napadne něco dalšího?):
- Skládací foldery, tzn. Moskva, Iskra, Bessa, Super Ikonta, Konica Pearl, Maiya SIX atp.
Vnímali byste to proti flexe jako posun? U těch rusáků se mi zdálo, že fotky to dělá dost emotivní, fakt hezké. Nicméně odrazuje mě ten měch a celková „vachrlatost“ tohoto řešení. Cena podle mě tak do 2.500.
- Zrcadlovky typu Pentacon SIX, Praktisix, KIEV 60/6C, Exakta 66
Od toho si slibuju, že to bude možná o něco lépe uživatelsky ostřit s hranolovým hledáčkem a bude to o něco robustnější než ty skládačky ad 1). Nicméně má smysl do něčeho takového investovat? Resp. můj dotaz zní, jsou tyto příloze ve stejné lize jako „semi profi“ přístroje ad 3)? Cena cca do 5.000.
- Krabičky - Bronica S2, SQ, ETR, Mamiya 645, Pentax 645
Představují tyto přístroje velký kvalitativní posun oproti výše uvedeným? Cena je tady podle mě tak cca 10.000. Když nějaký z nich, tak jaký? Z mého pohledu vypadají dost podobně, vyznění fotek se mi taky zdálo podobně přesné.
- Fuji 645 (60/75)
Tohle je taková samostatná kategorie trochu – fotky z toho lezou krásné + mně se líbí ten 80tkový design. Ale na spolehlivost jsem neslyšel nějaké extra reference.
Max rozpočet je 10.000, nicméně fakt nevím, jestli to má smysl – jestli je kvalita přístroje za 10 opravdu násobně lepší, než přístroje za 2. Taky, pokud dám 10 za analog, tak si říkám, jestli už to pak nezačnu brát moc vážně a zda mi to nevezme tu volnou radost z focení za v zásadě směšné peníze…J