Zdravím vás, pánové,
mám nevšední dotaz, který hraničí buďto s fyzikou nebo zjevením.
Vlastním staré kino ORWO NP20 (patrona 3x1,7m takže 3 filmy v metráži, v jedné patroně), mimochodem nejlepší film, který jsem kdy měl. Fakt!
Což o to, ale jako vždy, film vyndám z ledničky a ještě studený si jej jdu namotat do kazetky. Ovšem jak si tak odmotávám z metráže (vše pouze levou a pravou rukou), tak najednou spatřuji, jak při odmotání vzniká na metráži, v místě styku odvíjeného filmu se zbytkem metráže, skoro až radioaktivní zelenkavé světélkování filmu. To pouze při odmotávání. Dokonce jsem cítil od filmu teplo, pro což mám vysvětlení - tření. (metráž držím palcem a ukazováčkem za střed metráže, tyhle dva prsty jsou pomyslnou osou)
A tak mám teorii, že při odmotávání ("odlepování" samotného filmu od metráže) vzniká náboj, který by mohl zapříčinit ono světélkování. Otázkou pak ještě je, jestli na to má vliv teplota filmu. Pokud bych jej nechal aklimatizovat na pokojovou teplotu, stalo by se to také? (testovat to už nechci, ORWA je málo a nechci si tak cvičně vymotat celou metráž). A nakonec - mohlo to osvítit film? (To bych samozřejmě mohl také otestovat vyvoláním, neb jsem film domotal do kazetky, ale navíc ani nemám čerstvý neprošlý Rodinal, abych jej mohl považovat za etalon. )
Tož..co tedy myslíte?