dve balenia Fuji mam este v chaldnicke:)
Ale vlastne mas dve pouzitelne moznosti:
1. niektory adaptuju cely instax fotak (alebo lomo back) namiesto backu na fotak.
2. niektory daju instax do polarod kazety (ja som si spravil vlozku na 4x5 kazety) a po exponovany vratia potme fotku to instax kazety a nechaju ho "vyvolat" instax fotakom
3. moznost je exponovat v nejakej kazete a potom rovnomerne rozotriet chemiu. Co sa ti nepodari celkom dobre
Vyskúšal som Instax Wide v 4x5 fieldke najprv metodou 2/ ale to prekladanie z kazety do kazety a potom zasa do originál kazety... to ma teda moc nebavilo. Tak som spáchal riešenie 1/ :
Je to brutálny bastel, ale funguje Chcel som, aby:
- som dosiahol minimálny offset od normálnej roviny zaostrenia. Dosiahol som 18mm, čo je tuším o 1 milimeter lepšie ako komerčný Lomoback (ešte sa nepredáva). Takže žiaden zázrak.
- som nepotreboval baterky. Toto sa ukázalo ako dosť problematické... poháňať ozubené kolieska palcom síce ide, ale potrebujem kožený chránič na palec, inak to je sadomaso až "na krv". Potrebný krútiaci moment na rozvalcovanie chémie je nečakane veľký, až obludný. Nie nadarmo tam Fuji dáva šnekový prevod...
Použil som:
- ako darca orgánov poslúžil pokazený Instax Wide 100 (zlomený plochý vodič, typické kurvítko...) asi za 10€
- Intrepid Mk4 ako cieľový stroj (dosť limitujúce, majú pitomé držiaky matnice, zavadzia to tam)
- kus čiernej plastovej dosky (v OBI to nazývajú "Plastová doska Guttagliss Hobbycolor 50 cm x 150 cm čierna")
- sekundové lepidlo
- tavnú pištol a ten thermosopel... čierny by bol lepší, ale nemal som
- trafopájku na odpálenie zbytočných plastov
- nejaké drobné náradie
Keďže som na nete nenašiel žiadny zdroj ako ten back zmajstrovať, tak som to dokumentoval sám. Výsledok: DIY conversion Instax Wide 100 > Intrepid 4x5 back
Ďuri, ak ešte máš tie Instax paklíky, tak mám záujem. Je s tým sranda