Tak som sa dostal k OPEMUS-u 5. Nanestastie tam bol len 50mm objektiv. Doma som mal Belar 75 4.5 a kedze to vicko bolo na 23.5 mm zavit, tak to fungovalo. Clona vsak ide velmi tazko, takze sa musim pozriet po niecom inom. Nasiel som Anaret 80 4.5 za 900Kc. Predpokladam, ze este to vicko budem potrebovat (na zavit 39). Co sa tyka vyuzitia zvacsovaka, chcem hlavne si svojit pracu v tmavej komore( respektive znovu sa to naucit). Budem pouzivat format 6x6 a max. zvacsenie 5x. Cize objektiv , ktory je to schopny zvladnut (nemusi zvladnut vacsi rozlisenie). Monzo by mi stacil aj ten Belar.. Uvitam vase podnety. Dakujem
Opemus 5 (bílý, hranatá skříň) je fajn. 50mm objektiv se Ti bude hodit na kinofilm.
Belar zkus vyčistit, je tu článek o anaretu a moc rozdíl to nebude. http://www.temnakomo...ni-anaretu-r21
Anaret 4,5/80 za 900,- mi přijde drahej, čekal bych tak maximálně půlku. Možná kdyby to byl anaretS (prosvětlená stupnice clon, specially tested), a ten je M39. Za Meogon 2,/80 jsem zaplatil 2000,- a nelituju toho.
Zkus si dát inzerát tady na TK do bazaru, však někdo 80mm objektiv v šuplíku najde.
To "víčko" se jmenuje objektivová miska (tanierik) Na M39 ji budeš potřebovat pro AnaretS, Meogon, Rodenstock... . Dost se tady řešila. Kdosi si ji vyrobil z letecké překližky (preglejka), dnes by to asi šlo 3D tiskem a trochou násilí.
Za tu osvětlenou stupnici se přimlouvám proto, že bez ní si každou chvíli osvítím papír odcloněným objektivem po zaostření. Já vím, moje blbost.
BTW: Jak se slovensky řekne červíček? (Šroub, dole hrot, nahoře bez hlavy, zářez, nebo imbus typicky fxuje kliku u dveří)