Vážený pane kolego Eriku, tomuto rozumím. Já jsem dvě praktiky strhnul na prkenných filmech Svema v kazetách ukutých ze zbraňové oceli a filmech Fomapan 30 v nerozšlápnutelných kazetách
Minoltu XM mám naštěstí celou a ještě fungující, i když je již po původním majiteli, módním fotografovi a reportérovi motosportu z Mnichova ve stavu, vyžadujícím velmi jemné zacházení. Proto s ním (a s opticky i časově k němu ladícím Rokkorem MC 1,2/58mm) fotím jen svátečně (taky kdo by se s tím do kopců tahal ). Fajnové filmy Ilford 400 Surveillance P3 si do kvalitních a nekousavých kazet plním sám, nemám tedy strach o servání zubů na rolně či převodech navíjecí cívky.
Původní majitel toho krásného kusu železa už má klid, tehdy, když jsem od něj nakupoval, se, odcházeje do penze, těšil, že za peníze stržené prodejem veškeré své filmové a foto techniky (byť hrubo pod aktuální časovou cenou a s obrovskou ztrátou - vztaženo k původní kupní ceně) si koupí pořádného harleye a vypraví se na dvouletou pouť po USA, Kanadě a Mexiku, což mi ještě později dokládal e-maily s digisnímky své svobodně neudržované existence ve stepích lemovaných červenými skalisky na echt chopperu z doby, kdy se Wyatt a Billy proháněli po vyprahlých silnicích s koksem ukrytým v útrobách nádržky na benzín. Nechť mu vlasy větrem pěkně vlají!