Přejít na obsah

Fotka

Osvětlení fotokomory

svetlo

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
60 odpovědí na toto téma

#51 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 164 příspěvků(y)
Reputace: 491

Publikováno 21 březen 2025 - 09:37:04

Před lety jsem dělal test s červeným světlem na papíru Ilford MG. Přikryl jsem ho v komoře plechem a nechal světlo 0,5 hod. rozsvícené a potom jsem to máchal 10 minut ve vývojce. Obě půlky papíru, tedy ta zakrytá i odkrytá byly i po té době úplně bílé. Ale byla to tady normální červená klasická žárovka a červené sklo. Potom sami to sklo podařilo hloupě rozbít a nahradil jsem ho několikrát přeloženým červeným papírem, do kterých kdysi balili fotopapíry forte. A tenhle filtr mi vydržel možná 20 let. V podstatě jsem jenom zopakoval test, který mi doporučil Láďa Kamarád. A kdykoli jde o technické věci, nemá smysl s ním diskutovat, protože má prostě vždycky pravdu. Vždycky.
  • 0

#52 Heliar

Heliar

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 42 příspěvků(y)
Reputace: 35

Publikováno 22 březen 2025 - 16:55:44

Přidal jsem do souborů podrobný popis testování bezpečnosti osvětlení - technický list od Ilfordu (safelight.cz). Dodržení postupu je důležité, výše uvedené metody nestačí. Papír v první fázi nežádoucího osvětlení ztrácí kontrast, i když to na prostém testu (bez předosvětlení) není poznat. V tom datasheetu je to podrobně popsáno. Do určité hodnoty osvětlení, dokud není překročena prahová hodnota, papír netmavne, dochází však k senzibilizaci s uvedenými důsledky pro kontrast (proto se někdy používá preflash). Mně se osvědčily LED 650 nm, v komoře je světla, že ho musím tlumit a test na předosvitnutém papíře je i po 15 min. bez jakékoli stopy zakrytého přechodu. Klasické červené LED (např. pásky) mají kratší vlnovou délku a není na ně spoleh, ale použít se obvykle dají, záleží na konkrétním papíru. LED nesvítí pouze svojí vlnovou délkou, mají rozptyl na obě strany (asi jako normální rozdělení) a hlavně velmi málo vyzařují i jiné vlnové délky, které se dají případně odfiltrovat opticky. U těch mých 650 nm to není nutné. Ovšem každý výrobce to může mít jinak.

• 0

#53 Glerin

Glerin

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 222 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 18

Publikováno 23 březen 2025 - 13:56:05

Kdyby někdo hledal jednoduché řešení, někdo tady mi poradil LED žárovky od české firmy NBB:

https://eshop.nbb.cz...a~250656040.htm

S papíry Foma úplně bez problému.

• 2

#54 fotograf302

fotograf302

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 192 příspěvků(y)
Reputace: 22

Publikováno 23 březen 2025 - 19:59:35

Přesně toto používám a funguje, je to bezpečné, levné, jednoduché.

• 0

#55 Black2684

Black2684

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 263 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 75

Publikováno Včera, 17:50:50

Pokud to funguje, tak je skvělé, že to má normální patici E27 a dá se použít jakákoliv lampička. Na druhou stranu, jedná se o ozdobnou žárovku, která rozhodně není určena k osvětlení fotokomory a spektrální složení není známé ani garantované. Žárovka se vyrábí ve více barvách a je docela možné, že jde o stále stejnou bílou LED žárovku, jenom s baňkou obarvenou na žádanou barvu. Ono nejde jenom o to, zajistit osvětlení, které neuškodí fotopapírům, což je kombinace spektrálního složení a intenzity světla. Cílem by mělo být dosáhnout co nejvyšší úrovně osvětlení, které neuškodí fotopapírům. A tedy spektrálního složení světla, kde přechod mezi oblastí vlnových délek ohrožujících fotopapíry a "červenou oblastí" je co nejstrmější, respektive s minimálním podílem světla pod kritickou vlnovou délkou. Zdá se mi, že použití LED, které přímo vyzařují pouze červené světlo, případně s nějakou dodatečnou filtrací, může zajistit podstatně vyšší úroveň osvětlení bez rizika ohrožení fotopapírů.

• 0

#56 Spachal

Spachal

Nováček

• Předplatitel
  • 65 příspěvků(y)
Reputace: 21

Publikováno Včera, 22:18:28

Když to tak čtu .. já bych to celé zase až tak moc nehrotil, co si vzpomínám, zvětšovali jsme s tatíkem v koupelně, kde se pod dveře hodil srolovaný hadr a svítilo se malou 'párwattovou' lampičkou, kde přes žárovku byla položená uříznutá flaška od piva (hnědá, ne zelená ;] ..) a jak se to pěkně zvětšovalo! :)

• 0

#57 LuzJi

LuzJi

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 2 135 příspěvků(y)
  • LocationTábor
Reputace: 746

Publikováno Včera, 22:58:24

Spachal, on 24 Mar 2025 - 21:18, said:

Když to tak čtu .. já bych to celé zase až tak moc nehrotil, co si vzpomínám, zvětšovali jsme s tatíkem v koupelně, kde se pod dveře hodil srolovaný hadr a svítilo se malou 'párwattovou' lampičkou, kde přes žárovku byla položená uříznutá flaška od piva (hnědá, ne zelená ;] ..) a jak se to pěkně zvětšovalo! :)

Přidám svou metodu z doby před 30-40 lety  -  stolní lampička zastrčená do červeného šusťákového kletru. Tenkrát vyvolávání v koupelně, rodinné foto do max. 13x18 cm, ale výsledky snad lepší, než co se snažím teď ... Žádné šedivky to snad nebyly.

• 0

#58 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 800 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 430

Publikováno Včera, 23:58:22

hádám to byly pevné gradace - multigradační papíry jsou citlivější

= vždy vyzkoušet 

aniž bych samozřejmě krotil kutilské nápady československé i porevoluční!

nyní bádám kupříkladu nad rotačním vyvoláním v tanku, který se nepohybuje no pořád je co vymýšlet

• 0

#59 Spachal

Spachal

Nováček

• Předplatitel
  • 65 příspěvků(y)
Reputace: 21

Publikováno Dnes, 11:48:59

LuzJi, on 24 Mar 2025 - 21:58, said:

Přidám svou metodu z doby před 30-40 lety  -  stolní lampička zastrčená do červeného šusťákového kletru. Tenkrát vyvolávání v koupelně, rodinné foto do max. 13x18 cm, ale výsledky snad lepší, než co se snažím teď ... Žádné šedivky to snad nebyly.

Je to tak, doba by i v mém případě odpovídala :]. Měla pivo-lampička nějaký vliv na papíry? Zcela jistě ano. Vadilo to? V tomto případě zcela jistě ne. Byl jsem čerstvě na střední, měl k  dispozici Prakticu s Heliosem a byl jsem v tomto směru za krále, fotil jsem kde co a spolužáci byli nadšení, že mají z bramborových brigád a podobných akcí fotky. Materiál stál pár korun.. I když byly fotky šedo-šedé, i když byl negativ poškrábaný, prostě to nijak nevadilo. Dnes už bych se snažil o vyšší kvalitu, ale přírodaví, zda se ke zvětšování ještě někdy dostanu, zatím to pro mě končí vyvolaným svitkem.

• 0

#60 Black2684

Black2684

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 263 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 75

Publikováno Dnes, 15:32:33

Nepochybně je možné všechno více či méně odfláknout a ošidit. Nepochybně je příjemné vzpomínat na dávné časy. Můj první "zvětšovák" byl dětský bakelitový diaprojektor přivázaný provázkem na bok skříňky. 

Ale k věci, snažil jsem se technicky popsat, jak by šlo dosáhnout relativně větší hladiny osvětlení ve fotokomoře, aniž by to ohrožovalo fotopapíry nežádoucím závojem. Pokud to někoho přeci jen zaujalo, 

přidávám citaci z technických listů dvou typických fotopapírů:

FOMASPEED se běžně zpracovává při nepřímém bezpečném osvětlení
o vlnové délce 575 nm a vyšší...

FOMASPEED VARIANT je ortochromaticky senzibilizovaný fotopapír, proto je nutné
při práci s ním používat bezpečné osvětlení odlišné od běžných černobílých papírů.
Běžně se zpracovává při nepřímém bezpečném osvětlení o vlnové délce 625 nm a
vyšší...

U všech, tedy i u červených LED je v technických parametrech uvedena vlnová délka, na které je maximální intenzita světla. Je ovšem třeba vzít v úvahu, že spektrální průběh je jakási zvonová křivka, takže LED vyzařuje i pod a nad uvedenou vlnovou délkou. Proto může být vhodná dodatečná filtrace, která toto zbytkové světlo kratších vlnových délek omezí. 
Pokud mě nebudete mít za cvoka, řešením by mohlo být také osvětlení laserem, který dává opravdu čistě monochromatické světlo, samozřejmě po dokonalém rozptýlení. 

• 0

#61 pasiasty

pasiasty

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 530 příspěvků(y)
  • LocationPraha
Reputace: 127

Publikováno Dnes, 15:54:16

Black2684, on 25 Mar 2025 - 14:32, said:

Pokud mě nebudete mít za cvoka, řešením by mohlo být také osvětlení laserem, který dává opravdu čistě monochromatické světlo, samozřejmě po dokonalém rozptýlení.

To jsem si taky myslel. Bohužel i laser 650 nm má na papíry vliv, moc se to neliší od 650 nm LEDek.

• 0

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních