Publikováno 21 březen 2025 - 09:37:04
Publikováno 22 březen 2025 - 16:55:44
Přidal jsem do souborů podrobný popis testování bezpečnosti osvětlení - technický list od Ilfordu (safelight.cz). Dodržení postupu je důležité, výše uvedené metody nestačí. Papír v první fázi nežádoucího osvětlení ztrácí kontrast, i když to na prostém testu (bez předosvětlení) není poznat. V tom datasheetu je to podrobně popsáno. Do určité hodnoty osvětlení, dokud není překročena prahová hodnota, papír netmavne, dochází však k senzibilizaci s uvedenými důsledky pro kontrast (proto se někdy používá preflash). Mně se osvědčily LED 650 nm, v komoře je světla, že ho musím tlumit a test na předosvitnutém papíře je i po 15 min. bez jakékoli stopy zakrytého přechodu. Klasické červené LED (např. pásky) mají kratší vlnovou délku a není na ně spoleh, ale použít se obvykle dají, záleží na konkrétním papíru. LED nesvítí pouze svojí vlnovou délkou, mají rozptyl na obě strany (asi jako normální rozdělení) a hlavně velmi málo vyzařují i jiné vlnové délky, které se dají případně odfiltrovat opticky. U těch mých 650 nm to není nutné. Ovšem každý výrobce to může mít jinak.
Publikováno 23 březen 2025 - 13:56:05
Kdyby někdo hledal jednoduché řešení, někdo tady mi poradil LED žárovky od české firmy NBB:
https://eshop.nbb.cz...a~250656040.htm
S papíry Foma úplně bez problému.
Publikováno 23 březen 2025 - 19:59:35
Přesně toto používám a funguje, je to bezpečné, levné, jednoduché.
Publikováno Včera, 17:50:50
Pokud to funguje, tak je skvělé, že to má normální patici E27 a dá se použít jakákoliv lampička. Na druhou stranu, jedná se o ozdobnou žárovku, která rozhodně není určena k osvětlení fotokomory a spektrální složení není známé ani garantované. Žárovka se vyrábí ve více barvách a je docela možné, že jde o stále stejnou bílou LED žárovku, jenom s baňkou obarvenou na žádanou barvu. Ono nejde jenom o to, zajistit osvětlení, které neuškodí fotopapírům, což je kombinace spektrálního složení a intenzity světla. Cílem by mělo být dosáhnout co nejvyšší úrovně osvětlení, které neuškodí fotopapírům. A tedy spektrálního složení světla, kde přechod mezi oblastí vlnových délek ohrožujících fotopapíry a "červenou oblastí" je co nejstrmější, respektive s minimálním podílem světla pod kritickou vlnovou délkou. Zdá se mi, že použití LED, které přímo vyzařují pouze červené světlo, případně s nějakou dodatečnou filtrací, může zajistit podstatně vyšší úroveň osvětlení bez rizika ohrožení fotopapírů.
Publikováno Včera, 22:18:28
Když to tak čtu .. já bych to celé zase až tak moc nehrotil, co si vzpomínám, zvětšovali jsme s tatíkem v koupelně, kde se pod dveře hodil srolovaný hadr a svítilo se malou 'párwattovou' lampičkou, kde přes žárovku byla položená uříznutá flaška od piva (hnědá, ne zelená ;] ..) a jak se to pěkně zvětšovalo!
Publikováno Včera, 22:58:24
Spachal, on 24 Mar 2025 - 21:18, said:
Když to tak čtu .. já bych to celé zase až tak moc nehrotil, co si vzpomínám, zvětšovali jsme s tatíkem v koupelně, kde se pod dveře hodil srolovaný hadr a svítilo se malou 'párwattovou' lampičkou, kde přes žárovku byla položená uříznutá flaška od piva (hnědá, ne zelená ;] ..) a jak se to pěkně zvětšovalo!
Přidám svou metodu z doby před 30-40 lety - stolní lampička zastrčená do červeného šusťákového kletru. Tenkrát vyvolávání v koupelně, rodinné foto do max. 13x18 cm, ale výsledky snad lepší, než co se snažím teď ... Žádné šedivky to snad nebyly.
Publikováno Včera, 23:58:22
hádám to byly pevné gradace - multigradační papíry jsou citlivější
= vždy vyzkoušet
aniž bych samozřejmě krotil kutilské nápady československé i porevoluční!
nyní bádám kupříkladu nad rotačním vyvoláním v tanku, který se nepohybuje no pořád je co vymýšlet
Publikováno Dnes, 11:48:59
LuzJi, on 24 Mar 2025 - 21:58, said:
Přidám svou metodu z doby před 30-40 lety - stolní lampička zastrčená do červeného šusťákového kletru. Tenkrát vyvolávání v koupelně, rodinné foto do max. 13x18 cm, ale výsledky snad lepší, než co se snažím teď ... Žádné šedivky to snad nebyly.
Je to tak, doba by i v mém případě odpovídala :]. Měla pivo-lampička nějaký vliv na papíry? Zcela jistě ano. Vadilo to? V tomto případě zcela jistě ne. Byl jsem čerstvě na střední, měl k dispozici Prakticu s Heliosem a byl jsem v tomto směru za krále, fotil jsem kde co a spolužáci byli nadšení, že mají z bramborových brigád a podobných akcí fotky. Materiál stál pár korun.. I když byly fotky šedo-šedé, i když byl negativ poškrábaný, prostě to nijak nevadilo. Dnes už bych se snažil o vyšší kvalitu, ale přírodaví, zda se ke zvětšování ještě někdy dostanu, zatím to pro mě končí vyvolaným svitkem.
Publikováno Dnes, 15:32:33
Nepochybně je možné všechno více či méně odfláknout a ošidit. Nepochybně je příjemné vzpomínat na dávné časy. Můj první "zvětšovák" byl dětský bakelitový diaprojektor přivázaný provázkem na bok skříňky.
Ale k věci, snažil jsem se technicky popsat, jak by šlo dosáhnout relativně větší hladiny osvětlení ve fotokomoře, aniž by to ohrožovalo fotopapíry nežádoucím závojem. Pokud to někoho přeci jen zaujalo,
přidávám citaci z technických listů dvou typických fotopapírů:
Publikováno Dnes, 15:54:16
Black2684, on 25 Mar 2025 - 14:32, said:
Pokud mě nebudete mít za cvoka, řešením by mohlo být také osvětlení laserem, který dává opravdu čistě monochromatické světlo, samozřejmě po dokonalém rozptýlení.
To jsem si taky myslel. Bohužel i laser 650 nm má na papíry vliv, moc se to neliší od 650 nm LEDek.
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních