Popmar, on 29 Mar 2021 - 16:42, said:
jj, brzdovym svetlem jsem zacal ... funguje bezva ... no a pote co jsem zkusil napalit 50W primo na papir a bez problemu, tak ted chci objet celou komoru led paskama ...
Mám v komoře červernou LED pásku. Schválně jsem hledal eshop, který uvádí v techn. specifikacích i vlnovou délku. Schválně jsem vypustil barevné RGB pásky. Takže jsem skončil u eshopu, který nejen že mě uvedeno u červené LED pásky 630nm, ale navíc mi poslali i měření přímo z prodejny (nevím čím to měřili ...). Pro verzi 9,6W to bylo 629nm a pro verzi 4,8W to bylo 631nm.
Nejprve jsem koupil 2m pásky 9,6W - montáž na horní plochu skříněk ve výšce cca 2m od podlahy, svítí směrem do stropu, tj. odrazem. Extrémní výkon, fakt hodně světla - dle očekávání Fomaspeed Variant to nedal.
Výměna pásky u prodejce na verzi 4,8W - opět osvětlení není bezpečné.
Doplnil jsem dle doporučení zde na TK regulátor výkonu a po snížení výkonu na cca 25% je po problému.
Ergo - myslím, že tvrzení, že (jakékoliv dostupné) červené LED pásky jsou bezpečné, není pravdivé.
Vždy je třeba zkoušet.
Pro mě je etalonem právě uvedený Fomaspeed Variant, který je z mých omezených zkušeností nejcitlivějším papírem.
Přestože většinou zvětšuji na MG baryty (Fomatone, Fomabrom, Ilford Warmtone), kde to není takový problém, přesto chci bezpečné osvětlení i na Fomaspeed Variant, který občas použiju.
A bokem - když pracuji s lith vývojkou a některé papíry mám ve vývojce třeba 30minut, tak stejně bezpečné osvětlení vypínám a pouze občas zapnu na kontrolu, zda už se obraz ukazuje, v závěrečné fázi samozřejmě zapínám a zvýším na světelný výkon.
Tolik jen mé dva centy