Jistě jistě, jsem úplný pitomec.
Mě napadá jiný citát: "A nemohl by to být kondenzátor?" Jiří Sovák.
Též si vzpomínám na anekdotu o Newtonově zahradníkovi:
Jednou se u Newtonovic sešla vybraná společnost inteligentů a přírodovědců a po dobrém obědě se za krásného slunečného dne prochazeli diskutujíce zahradou. Cestičky lemovaly jakési tyče zakončené skleněnými koulemi, které se staly předmětem živého hovoru ve chvíli, kdy se jeden z hostů dotkl jedné z nich a zjistil, že ačkoli na ni svítí slunce z jedné strany, je koule studená z této a teplá z druhé. Velmi brzy přírodovědci zjistili, že se to tak má se všemi koulemi na celé zahradě a začali se ihned pokoušet tuto záhadu vysvětlit. Ať však napínali své skvělé mozky sebelépe, ať aplikovali sebedůmyslněji ty nejkomplikovanější fyzikální teorie, nebyli s to záhadu vysvětlit. Z beznaděje je vysvobodil až Newtonův zahradník, který šel náhodou kolem a zaujal ho nezvyklý zájem hostí o inventář zahrady, která byla v jeho správě. Když mu Newton prostými slovy předestřel onu záhadu, odvětil dobrý muž asi toto: "Mnó, já bych jim to vysvětlil, jestli chtěj, je to docela prostý", a když se kolem něj shromáždili přítomní hosté kolísající ve svých myslích mezi nedůvěřivostí a očekáváním senzace, pokračoval lišák zahradník asi takto: "To mají tak, já už si k polednímu všimnul, že slunko pálí o sto šest, a že sem se bál, aby nám ty krásný skleněný koule nepopraskaly, všecky sem votočil, aby to do nich chvilku taky pralo z druhý strany. Tož tak." A šel okopávat kedlubny nebo tak něco.. Věci jsou někdy jednodušší, než se zdají odborníkům.
Ne vždycky je mastnota vidět na lamelách, právě u takovýchto širokáčů ro bývá usazeno v kroužcích, které ovládají čepy lamel. Hledat vinu ve vytahané pružině je fakt zcestné...ale jak chcete...
Já si to takhle nějak taky přestavuju, že by to mohlo být, nicméně, jak jsem psal, raději nejdřív vyzkouším možnosti, které jsou jednodušší a mně dostupné (a v danou chvíli - s dotyčným předmětem v ruce - mi připadají pravděpodobnější) a teprve po tom, co selžou obrátím se na odborníky. A, při vší úctě k Vám a Vašim zkušenostem a úsudku, existují lidé, kteří tvrdí opak, i když vždy zdůrazňují, že v drtivé většině je na vině mazivo; a to je na internetu to krásné - že jsou zde shromážděny zkušenosti, které nepředstavitelně přesahují zkušenost, kterou může nashromáždit jediný člověk za celý život, nemyslíte? Horší je zorientovat se v nich, to je jasné..
Nicméně k věci:
Pokud by bylo příčinou mazivo, bylo by to evidentní ve chvíli, kdy vyřadím pružinu. To jsem udělal a po nějakém odporu není ani stopy. Další možnost je, že někde něco drhne, když objektiv zavřu a přitáhnu šroubky.
Vyfotil jsem pružinu, a i když jsem teda moc podobných pružin neviděl, abych si udělal správnou představu, jak má taková zdravá pružina vypadat, tahle mi moc zdravá nepřipadá (ale třeba je speciální, co já vím..):