Získal jsem objektiv Meopta Anaret 4,5/50, bohužel s nevratně poškozeným předním členem (zmatnění povrchu nejspíš chemickými vlivy).
Po rozebrání a „okometrickém“ srovnání konstrukce objektivů Anaret a Belar usuzuji, že Anaret a Belar se od sebe konstrukčně liší jen zadním členem, který tvoří u Anaretu dvoučočkový stmelenec, zatímco Belar má v zadním členu čočku jedinou, stejné opt. mohutnosti. Jinak prostřední a přední členy by měly být dle mého pozorování opticky a mechanicky stejné jako u Belaru.
Napadlo mě tedy nahradit poškozený předně-střední člen Anaretu členem z Belaru. Předpokládám, že čelní a střední člen tvoří opticky sladěnou - spasovanou - soustavu, takže při nahrazení z Belaru bych ponechal na předním členu z Belaru našroubovaný i ten střední člen z Belaru. Mechanicky to tam pasuje, jen nesedí po našroubování tečka ukazatele clony, což je nejmenší problém.
Zatím jsem to opticky netestoval, ale pokud by se ukázalo, že to kreslí uspokojivě i s členy z Belaru, byla by to cesta jak jednoduše opravit cennější anarety s poškozenými frontálními členy.
Trochu mi ale vadí, že pak má Anaret předek z Belaru a tedy je na něm napsáno Belar. Nepřišel jsem na to, jak dostat tu přední čočku z původní objímky a přehodit ji do objímky Belaru. Rozšrouboval jsem vše, co šlo, a dál jsem se nedostal.
IMG_0728 (1).jpg 60,17K 2 Počet stažení IMG_0729 (1).jpg 67,06K 2 Počet stažení