Nejpodobnější osvětlení dennímu světlu
Publikováno 25 October 2021 - 23:28:01
kdysi jsem to tu už četl, ale nemůžu najít. Jaké umělé světlo/žárovka se vám osvědčila v komoře pro vyhodncení zvětšenin? Mám sice skvělé bezpečnostní LED světlo Heiland s přepínáním mezi červeným a bílým, ale ta bílá je hodně do studena a ještě slabá. Rád bych si nad dřezem posvítil něčím co by emulovalo světlo denní. Díky za tipy.
Publikováno 26 October 2021 - 07:25:51
Ono pravě to "studené" světlo (barevná teplota 6000-6500 K) se dost blíží dennímu ve stínu. Lze použit o něco teplejší, "denní" – 4000-4500K. Důležité ale je srovnat barevné teploty zdrojů v celé místností.
U zdrojů jako jsou výbojky, zářivky a LED udává se občas CRI, čili přesnost zobrazování barev. Hodnoty nad 90 lze pouvažovat za velmi dobré, zdroje s CRI nad 95 používají například filmaři (a jsou drahé). Zde lze koupit LED pasky s CRI nad 90: https://www.t-led.cz...nx][]=90 a více
Publikováno 26 October 2021 - 10:43:19
Pasiasty, byls rychlejší, přesně ten dražší pásek jsem chtěl doporučit, svítím s ním do akvárka už asi 4 roky a paráda. Ta denní bílá je mi nejpříjemnější.
Při vyhodnocení pozor na pár věcí, oko rozkoukané z temnice vidí trochu jinak, než normálně. A zvětšeniny se vyhodnocují v dopadajícím světle, jakýkoli náznak prosvícení papíru je špatně.
Publikováno 26 October 2021 - 16:18:26
pasiasty, on 26 Oct 2021 - 11:22, said:
Leda tak ducha chcíplý ryby
Ale kytky rostou jak o závod, líp než pod všema speciálkama i obyč zářivkama (a že jich bylo), i líp než pod speciálním akva led páskem. Ty kytky to nějak poznaj, jakoby to světlo žraly, nebo co...
Publikováno 26 October 2021 - 18:48:56
Publikováno 27 October 2021 - 09:40:04
já myslím, že na papírovou fotografii se taky díváme při různém osvětlení, tak nemá - dle mně - valný smysl lpět na přesné barevné teplotě
snad jen kvůli kalibraci barev, ale to nebude tenhle případ
-
čili mám jeden kout v komoře s jednou žárovkou přibližně denní barvy světla a tam se dívám
důležitější je to zvyknutí očí ze tmy na vyšší svit
taky je možné tam položit vzorovou zvětšeninu s žádanou tonalitou od každého používaného papíru a s ní pak porovnávat
hodně hraje taky rozdíl mokrý-suchý papír
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních