V poslední době docela často se setkávám se zamlženým, zakaleným povrchem některé z čoček u starších, nebo ani ne příliš starých objektivů. Zákal je velmi odolný, nejde setřít mechanicky, ani rozpustit žádným alkoholem.
Domnívám se, že jde o oxidaci antireflexní vrstvy, která je normálně kovová. O složení antireflexních vrstev nemám velké znalosti, ale pokud se tyto vrstvy tvoří třeba napařováním hliníku, mohl by tento zoxidovat na šedý oxid hlinitý, který je navíc mechanicky velmi odolný, což odpovídá tomu, že nejde setřít.
Napadlo mě rozpustit ten oxid nějak chemicky. Na jednom objektivu jsem zkoušel lehce nanést 10% ocet, tam to fungovalo, tj. šlo to pak částečně setřít, ale u jiného objektivu to nezabralo. Jiné agresivnější chemikálie, např. kyselinu sírovou nebo chlorovodíkovou, se mi naslepo testovat nechce, protože každý nezdařený pokus = zničený objektiv, což nechceme.
Mechanické odstraňování - odlešťování - této vrstvy - by v amatérských podmínkách znamenalo na 99 % nezdar, touto cestou jít nechci.
Co s tím, víte někdo?
DSC04077.jpg 51.78K 8 Počet stažení DSC04078 (1).jpg 69.81K 8 Počet stažení