Dobrý den milí temnokomorníci,
stal se mi nevídaný úkaz. 2 dny jsem teď zvětšoval printy na výstavu na materiál Ilford Multigrade IV FB glossy 50x60. Na všech dnešních printech ale pozoruji ze zadní strany množství tmavě šedých skvrn - někdy malých teček, jindy větších fleků, které téměř vypadají jako mastné skvrny. Když se totiž podívám proti světlu z emulzní strany, je v místech fleků skrze papír vidět. Jakoby byl papír v těchto místech zeslaben či opravdu jakoby mastný. Kontakt s jakoukoli mastnotou je však vyloučen. Všechny printy ze včera jsou v pohodě a dnes zase naopak všechny trpí různým počtem těchto skvrn (někdy to jsou i desítky na jednom papíru). Setkali jste se někdy s něčím takovým? Já ne. Celkem by se mi hodilo to rozlousknout, protože toho na tu výstavu budu zvětšovat ještě celkem dost...
Jediné, co mě napadlo, je, že by mokré papíry, které mám během procesu ve vaně s vodou někdy i několik hodin, začaly degradovat. Jak dlouho necháváte papíry v mokrém stavu? První print, co jsem dnes udělal, byl namočen třeba 7 hodin. Ten je však zrovna čistý. Tak to zrovna moc mou domněnku nepotvrzuje. Leda že by to bylo dotekem emulze spodního papíru se zadní stranou vrchního? Jelikož tento první byl logicky úplně vespod...
Jinak pro úplné informace o procesu:
vývojka - ilford warmtone
přerušovač - ilford ilfostop
ustalovač - fomafix - 3 minuty
poté pár hodin ve velké vaně s vodou, kde vodu během dne občas vyměním.
Za jakoukoli radu děkuji.