Ahoj všichni,
asi je to už delší čas, ale problém zřejmě trvá a zřejmě jsem na něj právě taky narazil.
https://www.bhphotov...er.html/reviews
mrkněte na ty jednohvězdičkový reviews.
Nedávno koupený xtol, co se prodává v balení v bílém plastovém pytli, ne ten v původním žlutém alu, má zřejmě občasný problém s kvalitou.
Projevuje se výrazným podvoláním filmů při použití standardních doporučených časů.
Údajně lze problém indikovat během rozmíchávání prvního sáčku - pokud jde hodně pomalu (u mne to trvalo téměř půl hodiny v magnetické míchačce v turborežimu). Vytrval jsem a skutečně se to rozmíchalo (podle návodu, 4 litry vody 25 °C).
Po rozmíchání druhého sáčku není roztok čirý, ale jemně zakalený, jakoby opaleskující, připomíná vodu v kaolinovém dole.. Pár drobků tam zbylo, nerozmíchalo se to ani po hodině.
Dolil jsem na 5l a slil do kanystru přes noc.
Druhý den mi v tom plavaly sraženiny (někdo to charakterizoval jako snow ball, prostě v tom sněžilo). Přefiltroval jsem to.
Používám osmózu, bezvadná věc, funguje, testováno odpařením na filmu... čili to nemůže být problém z vodovodu.
Moje podezření začalo vloni, kdy jsem umíchal 5l stock ze stejného typu balení a nedostal jsem se k vyvolání asi půl roku. Pak jsem otevřel kanystr a uviděl tu chumelenici. Nu vot, vylil jsem to, myslel jsem si že to prostě shnilo. Teď jsem umíchal další balení a úplně stejný problém prakticky okamžitě, po pár hodinách.
Vyvolal jsem zkušební kousek TMAX 400 - rotačně v ředění 1+1 - výsledek zcela žalostný. Dokonce i značky na okrajích filmu jsou podvolané. Negativ má navíc poměrně nahnědlý nádech v porovnání se stejnými negativy volanými úplně stejným způsobem v xtolu před třemi lety.
Vyvolal jsem ještě jeden test, ve stocku, výsledek je trochu více krytý, ale vůbec nedosahuje na původní výsledky.
Zvětšeniny jsem z toho ještě nezkoušel a asi se na to vykašlu, škoda času.
Pokud najdu účtenku, půjdu se zeptat zpátky do obchodu, co mi k tomu řeknou. Mám ještě jedno celé balení a pěkně mě to s.... taky to nebylo za pár korun, že jo.
Někdo podobnou zkušenost? Každopádně dávejte bacha a nový stock si určitě napřed vyzkoušejte..