Čo sa týka skenovania, Keko má pravdu. Aj ja si všetky, teda nie len farebné negatívy a diáky skenujem a v počítači mám prehľadný náhľad toho, čo som nafotil. Podstatne jednoduchšie a rýchlejšie vyhľadávanie konkrétneho záberu- námetu. V prípade potreby nie je problém nájsť konkrétny negatív a dať urobiť-urobiť si fotografiu priamo z filmu.
Že nie sú farebné filmy? Keď tak vidím, ako si ľudia dávajú "tlačiť" fotky z mobilov, až ma to niekedy zaráža. Kde je kvalita fotky z negatívu 9x12 a pod. z atelieru, spracovanej ručne z filmu na foto papier? Myslím si, že ľudia strácajú záujem o kvalitnú fotku, len keď sa na tom obrázku vidia. A to myslím si vysvetľuje všetko. Tých pár filmov sa výrobcom neoplatí robiť, lebo buď budú nepredajné - drahé, alebo prerobia, a to si myslím rozmyslí každý.
Odkedy fotím (40 rokov) som sa snažil urobiť rodinné foto knihy, ako prezentáciu jednak rodiny a jednak môjho "foto umenia". Výsledky však neboli nikdy uspokojivé. Až dnes s použitím skenov a tlačiarne je to vyhovujúce, Mohol by som dať knihu vytlačiť, kamarát má vydavateľstvo, ale pri potrebe štyroch-piatich výtlačkov by sa cena vyšplhala do astronomických výšok a ak by som chcel, aby tá cena bola trochu primeraná (cca 20,-EUR/ks), musel by som zobrať minimálne 500 ks, a čo s tým, keď sa jedna o rodinné foto. A tak kúpim obojstranný foto papier, vytlačím čo potrebujem, zviažem álá Diplomová práca (A3 fototlačiareň nemám), urobím obal a mám pre deti knihu za primeranú cenu. Že to nie je fotka analógová ich vôbec nezaujíma. Maju fotky zo svojho detstva, čo mnoho ľudí nemá. A oni všetci fotia mobilmi, no čo už? Len najstarší syn občas vytiahne digitálneho Pentaxa, on fotil spočiatku na film, lenže ide s dobou!?
Tak, a môžte ma kameňovať. Stále fotím na negatív-dia, a budem, kým budem mať na čo, ale občas siahnem aj po mydlovej krabičke. No čo už? Po mne potopa!