Asi tak Lubitel proti Flexaret je dětská hračka.Některý lidi mě ho nabízely zdarma.Mám 2x Flexaret VI koupil za 500 kč.Lubitel má pár filtrů a Flexaret nepřeberný množství příslušenství.Tyhle dva fotáky nelze srovnávat.
Ok, Lubitel škrtám. Dozvěděl jsem se ještě o Yahshita D, dokázal byste mi ho nějak porovnat s Flexaretem VI a VII? A jak velký je rozdíl mezi VI a VII? Je pro mě jako začátečníka ten rozdíl vůbec významný?
Yashica D proti Flexaret VI - mám oboje a nerozhodnu, co je lepší.
Flexaret od V (automat) výš má spřaženou závěrku s převíjením. Nehrozí dvojexpozice, ani odtočení prázdného políčka. Yashica je lehčí, má líp čitelné stupnice a jednodušší nastavení clony a času. Ostření je +- nastejno, na boční knoflík anebo kolíbku si zvykneš hned. Stupnice hloubky ostrosti jsou u obou v pohodě. Objektivy - hele, jsou to půlstoletí starý stroje, záleží od kusu a napadení kutilama. Redukce na kino Yashica nemá, Flexa ano, ale udělat fotku na šířku je ekvilibristika. dnes asi bezvýznamné. Filtry jsou srovnatelné, makropředsádky (proxary) také. Wide a Tele předsádky má jen Yashica, ale použitelné jsou jen na clonách 11 a 16, jinak generují samovolné instantní výtvarno
V čechách jsou pořád opraváři co umí dostat Flexaret do stavu nového kusu. To je velký plus.
Flexaret VI mi příjde jako pohotovější foťák, Yashica víc na soustředění.
No, "Babo raď"
A otevřený konec: Focení dvojočkou je navazovač kontaktů, během pár minut se někdo osmělí a příjde podívat. Dvojočka je kočkolap