záblesk je pro tento případ lepší odrazit deštníkem, světlo je měkčí a model se jím líp trefí, zaclonění bez flashmeteru jen pokus omyl, ale dá se bliknout na dlaň a představit-porovnat to s venkovním světlem a člověk to odvodí, když jsem ještě neměl měřák, tak jsem to nějak nastavil, změřil a zapsal vzdálenosti blesk-deštník a deštník - model - pak několik expozic s různou clonou a výsledek člověk uvidí na prvním filmu, jako doplňkové světlo není problém použít nějaký blesk pro zrcadlovku, co se doma válí, jen ho nastavit na max a odrazit, synchronní odpal není dnes problém, kabel, opticky, všeliké rozbočky atd.obecně se s takovým bleskáním užije hodně legrace, pomačkal jsem svého času každého návštěvníka u nás, příbuzné apod. začínal jsem jako kde kdo s halogenami a pauzovacím papírem, bylo hodně teplo, měl jsem na externím stativu skleněnou hlavu natřenou pleťovým odstínem od firmy akg, tehdy to byl stojan na hifi sluchátka z prodejny a na ní nastavil světla a pak pozval model a posadil ho tam místo hlavy.... třicetina na f4 při 400, víc to nedalo, ale člověk pochopil světelné poměry, protisvětlo.... a pak to měl snazší a s blesky a flashmeterem vůbec, to je pak pohoda, na ty testy bych spíš pracoval s kinofilmem, vím, jak mě srdce bólelo, když jsem něco nableskal ještě správnou exposici neznaje a pak to nevyšlo na tom svitku to bolí nějak víc nebo co... i model se diví, že je podexponován, když na stativu stála taková krasavice intgeligentní, co vypadá jak filmová kamera a ty barevné teploty všelikých led světel vzhledem k čb tak úplně jedno to není, je třeba vyzkoušet, aby člověk nevypadal jak bledule na papíře