Přejít na obsah

Fotka

Foma 400 Ortho

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
108 odpovědí na toto téma

#101 danz

danz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 518 příspěvků(y)
  • LocationHavířov / Karviná
Reputace: 252

Publikováno 7 únor 2025 - 10:27:58

Venos: pokud jsi teď začal / vrátil se k focení na film, tak si Ortho nech na později. Zrovna Fomapan 400 a Foma Ortho 400 jsou zcela odlišné materiály, Fomapan 400 je vysoce citlivý na červenou a oproti tomu Ortho jako ortochromatický negativ není citlivý na červenou, ale naopak na modrou a hodně na zelenou (viz graf spektrální citlivosti) - omlouvám se technicky vzdělaným za velmi zjednodušený popisek. Měření expozice není s Ortho úplně jednoduché.

Soustředil bych se na jeden negativ, ten Fomapan 400 ať v kinu nebo ve svitku fakt není špatný materiál, já si dokonce myslím, že je fakt dobrý (fotím pouze na střední formát). Klidně to může být HP5+ nebo Kentmere 400. Specializované materiály bych si nechal až nasbírám nějaké zkušenosti, což může být pro někoho 3 měsíce a pro jiného 3 roky, your mileage may vary ...

Pokud jde o vývojku, opět ze své zkušenosti můžu jenom doporučit Rodinal.

• 0

#102 danz

danz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 518 příspěvků(y)
  • LocationHavířov / Karviná
Reputace: 252

Publikováno 7 únor 2025 - 10:29:38

A smáčedlo - je fakt dobré se to naučit - finální oplach v destilce s pár kapkami foto smáčedla - já také používám Mirasol.

• 0

#103 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 624 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 160

Publikováno 7 únor 2025 - 10:45:47

...svitek nastříhat, exponovat v čemkoli jako planfilm 6x9...

V omezené míře jsou k dispozici planfilmy, ty už ale antihalační mají..
  • 0

#104 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 827 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 436

Publikováno 7 únor 2025 - 18:41:53

takhle jsem koupil taky škatulku retropanu 4x5 a nakonec exponoval asi jen 4 listy, tak tohle by bylo podobný

jeden svitek postačí, většina krabičky by zbyla

• 0

#105 oteccasu

oteccasu

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 3 216 příspěvků(y)
  • LocationTrutnov
Reputace: 1 126

Publikováno 8 únor 2025 - 14:47:16

Notorius, on 06 Feb 2025 - 09:58, said:

No pamatuju si, že doporučení u svtikového F200 bylo vyčistit si dráhu filmu, že pak nebudou problémy. Uživatelé si prý mohou za problémy sami. Po pár letech se v tichosti v datasheetu objevilo, že ten film je slušně řečeno choulostivý.

Takže bych bral takové (hraběcí) rady spíše s rezervou nebo s humorem, ještě lépe bych je rovnou ignoroval.

To asi reaguješ na můj podnět. Kdy jsem psal, že po tolika letech se objevují mikrokrystaly od kyselých prstů.  No mikroskop prozrazuje, že tam jsou. Obecně film 200 je choulostivý od začátku. Konstruktér filmu mi říkal, že nelze jeho poslední vrstvu udělat odolnější. Přesto nedává, jinak kvalitní film, spát technikům a stále laborují jak zlepšit. Musíme také myslet na to, že mnoho meteriálu se musí nahrazovat z důvodu EU, popřípadě některé se už nevyrábí. Díky za snahu technikům. Zatím to vypadá jak s tím chlápkem co valí kámen nahoru a přes noc mu spadne. Uvidíme. Zatím díky za snahu. Kdo byl na exkurzi ve Fomě ví vocogou.   

• 0

#106 Venos

Venos

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 76 příspěvků(y)
  • LocationUherský Brod
Reputace: 8

Publikováno 13 únor 2025 - 12:36:37

Tak jsem film nafotil. Byl to opravdu jen test, abych viděl co to dělá. Vyvolano v čerstvé namichane Excelce při 20°C 1+0. Čas 8 min. Foceno bylo v různých podmínkách se žlutým filtrem i bez něj. Celkově mě překvapil hodně velký kontrast i bez filtru, až bych skoro rekl ze je to nedovolané. Se žlutým filtrem fotky velmi dramatické nicméně hodně kontrastní a celkově málo polotonů. 

Odpoledne přidám snad nějaký scan. 

• 0

#107 PetrL

PetrL

Nováček

• Předplatitel
  • 128 příspěvků(y)
  • LocationMokropsy
Reputace: 82

Publikováno 13 únor 2025 - 13:41:30

A není 8 minut moc dlouho? Dle TL je pro Excelku a Ortho 400 doporučeno výrobcem 6-7min:

Přiložený soubor  Výstřižek.JPG   60,92K   2 Počet stažení

Při delším čase vyvolávání se zvyšuje kontrast. Nebo se mýlím?

• 0

#108 Venos

Venos

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 76 příspěvků(y)
  • LocationUherský Brod
Reputace: 8

Publikováno 13 únor 2025 - 17:55:39

Tady je srovnání, jeden je bez filtru a druhý se středně žlutým.

Přiložený soubor  img014.jpg   380,15K   4 Počet staženíPřiložený soubor  img015.jpg   325,51K   2 Počet stažení

• 1

#109 ploci

ploci

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 2 157 příspěvků(y)
  • LocationValachy!
Reputace: 206

Publikováno 14 únor 2025 - 09:45:27

Ten tmavší se mi zdá i podexponovaný; dlouhé volání kontrast zvětšuje.

• 0

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních