Nákup zrcadlovky 10-12 tis.
Publikováno 17 květen 2023 - 23:07:56
Rozhodl jsem se prodat svoje vybavení. Nechám si pouze kompakt a zbytek peněz bych rad investoval do nějakého hezkého přístroje, který se bude dát i servisovat. Co doporučujete?
Díky moc, Martin
Publikováno 18 květen 2023 - 02:57:18
Je těžké doporučit cokoliv. Nicméně můj postup při nákupu jest takový. Napřed si vyberu formát na jaký budu fotit. Pak prolézám nabídky a recenze objektivů neb objektiv je to nejdůležitější. A nakonec až podle toho samotný přístroj.Na starých mechanických mašinkách je téměř vše opravitelné. Přeji šťastnou ruku při výběruPěkný den všem!
Rozhodl jsem se prodat svoje vybavení. Nechám si pouze kompakt a zbytek peněz bych rad investoval do nějakého hezkého přístroje, který se bude dát i servisovat. Co doporučujete?
Díky moc, Martin
Publikováno 19 květen 2023 - 10:17:25
Publikováno 19 květen 2023 - 16:40:20
ta otázka je příliš obecná, když se tak dívám na bazar škoda, tak bych jel na výlet do prahy a už cestou zpátky pořizoval snímky z okna vlaku
Publikováno 19 květen 2023 - 18:10:34
Moc tomu nerozumím. Budeš prodávat vybavení (jaké?), a vzápětí kupovat vybavení?
Publikováno 21 květen 2023 - 18:27:47
No, mám doma Canon 5D Mark 2 s nějakými skly. Nechal jsem si v podstatě malou bezzrcadlovku s několika manualnimi skly a to mi stačí. Zbytek půjde k novému majiteli.
Díval jsem se po Olympusu OM2 a OM1, ale mám obavy z platynkové závěrky. Co se mi líbí je také Nikon FM, F2 apod. Původně jsem baziroval, aby měl přístroj program, tj. prioritu clony. Ale sami víte, ze takový stroj nepracuje bez baterií.
Díky moc za názor. Dobré světlo!
Publikováno 21 květen 2023 - 19:41:00
f2 je skvělá a s nikkorem-o f/4 2.1cm je to moje nejpoužívanější kombo. jenže ruku na srdce, s f3 se mi dělá ještě příjemněji. lepší hledáček (mám hp) a světlejší matnice, natahování je naprostá slast. kdyby f3 požrala tu jednadvacítku, tak je to ideální kombo (a díky tomu jsem rozpolcen a nevím, co si nechat). ale z obou je i přece jen trošku jiný pocit, z f2 přímo čiší ta perfektní strojařina a předimenzovanost, z f3 už třeba nemám tak perfektní pocit strojařiny, je to už jiný druh dokonalosti,bude to asi dělat ta elektronika
nicméně se přiznám, že na kinu se mi prostě blbě ostří. když mám fotit na plnou díru se světelnýma objektivama nebo být dost blízko té plné díry, tak se většinou moc přesně netrefím. obvykle je to když fotím jakože nějaký portrét, je to absolutní loterie s mizernou úspěšností. nevím, co dělám špatně. tak bych vzal v potaz i tento fakt a možná bych zapřemýšlel nad nějakým modelem s kvalitním af, jestli náhodou tohle neřeší, pokud je to pro tebe důležité (já to vyřešil středním formátem)
a ještě si dovolím drobnost. jestli bys šel do fm/fe a podobných modelů, tak si je nejdřív vyzkoušej. mně absolutně nesedí, protože abys mohl zmáčknout spoušť, musí být natahovací páčka lehce odklopená a já se tam pak prostě blbě vejdu s hlavou tak, abych i viděl do hledáčku
Publikováno 22 květen 2023 - 08:11:46
vzal bych mechanickou zrcadlovku s jednoduchým měřením a také vyspělou af zrcadlovku na kterou se dá použit ten manuální objektiv - ty jsou vesměs za pár korun - na fotografování železo a na rychlou práci včetně av režimu a vyspělého měření tu modernější z devadesátých let
nevzal bych plastové tělo do ruky, ale jak člověk zraje a zrak slábne, tak tělo s indikací zaostření - terčíkem - manuálního skla - to se hodí že ano a taky bodové měření
Publikováno 22 květen 2023 - 09:00:48
Vážený pane kolego, Martine91. Zvolte svobodně takové vybavení, jež bude adekvátní co do velikosti výsledných zvětšenin a tématice Vašich fotografií. Poctivá mechanika z dob, kdy byla ctěna spolehlivost a předpokládaná dlouhověkost fotoaparátu, který se kupoval takříkajíc "na celý život". NIKON F, CANON F-1, stále spolehlivá LEICA IIIf BD, Asahi PENTAX LX, ROLLEIFLEX 2,8F Type 2, ZEISS Super IKONTA 521/2, Tessar "T" Oberkochen, LINHOF Bi-KARDAN New. Každý den v týdnu si osvěžit pořádnou strojařinou a skvělou optikou, včetně té zvětšovací, neboť nedává smysl exponovat břitvou a zvětšovat to nějakou roztmelenou a písní olezlou relikvií z temného sklepení. K tomu stačí bakeliťák za dvacku z blešáku. Nemá smysl neustále si něco nakupovat, následně neopotřebené v ztrátě prodávat, poté nostalgicky někde u druhého piva tesknit, jak to bylo vynikající, jaká to byla škoda se toho tehdy zbavovat. Tohle nemá s fotografováním vůbec nic společného. Nechte se raději zaměstnat ve Fotobazaru, budou toho kolem Vás plné, prohýbající se police. A ještě budete dostávat pravidelně měsíční mzdu, Na fotografování nebudete mít chuť, ani mnoho času, ale budete svrchovaně šťasten. S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik
Publikováno 22 květen 2023 - 11:49:49
Mluvím samozřejmě rovněž jako Canonista, ostatně doporučuju jen to, co sám dostatečně dobře znám. Ale pokud dosud fotíš Canonem, nevidím důvod ke změně. Myslím, že na úplně mechanické fotoaparáty si člověk zvykne velmi rychle, v opačném případě bych v rámci značky volil Canon F1 N, který už poloautomatický režim má a funguje naprosto perfektně. Je to už sice na hraně rozpočtu, navíc bez objektivu, pokud je to ale nutná podmínka, tak bych investoval. Jinak bych ale začal z druhé strany: zvolil bych si ten objektiv, kterým nejlépe vidím, podle toho bych teprve vybíral dál. Pokud dejme tomu je ti nejbližší pětatřicítka, pak bych si řekl, že za tu nejlepší, tedy 35 mm 1:2, bych dal řekněme 6000, tak už mi na to tělo zbývá trochu méně a s prstem v nose bych se “spokojil” s FTB.Dekuji za odpovědi pánové.
No, mám doma Canon 5D Mark 2 s nějakými skly. Nechal jsem si v podstatě malou bezzrcadlovku s několika manualnimi skly a to mi stačí. Zbytek půjde k novému majiteli.
Díval jsem se po Olympusu OM2 a OM1, ale mám obavy z platynkové závěrky. Co se mi líbí je také Nikon FM, F2 apod. Původně jsem baziroval, aby měl přístroj program, tj. prioritu clony. Ale sami víte, ze takový stroj nepracuje bez baterií.
Díky moc za názor. Dobré světlo!
Publikováno 22 květen 2023 - 18:03:06
Mockrát dekuji za Vaše odpovědi a pomoc. Celkem vzato jsme rozhodnutý koupit mechanicky aparát. Po rozpravě s panem Vitkem ten následný servis fotoaparátu s ,,Programem” už proste není v mnoha případech možný.
Zeptám se na Olympus OM1 a OM2? Jaké s nimi mate zkušenosti? Popr. co jiného mám mít v hledáčku? (U Nikonu je prý problém s časy závěrky a serizenim…)
Mockrát Vám dekuji, Martin
Publikováno 22 květen 2023 - 18:32:33
Vážený pane kolego, Martine91, doporučuji si vše důsledně promyslet, uvědomit si priority a vlastní cíle. Budete zvětšovat výstavní formáty 40x50cm, 50x60cm z kinofilmu? Budete schopen nést veškeré náklady na jednu výstavní zvětšeninu za použití velmi kvalitního negativu, odpovídajícího optimálního zpracování, vše nazvětšováno špičkovou optikou a kvalitním positivním procesem, včetně adjustace? Máte vůbec adekvátní vybavení své fotokomory? Jinak jsou to pouze Vaše volnočasové bláboly a teoretické kecy s minimálním praxickým dopadem. Kdo chce, hledá způsob. Kdo nechce, hledá důvod. Olympus s plesnivým objektivem Vás opravdu nezachrání, byt by byl titanový. Jen vyhodíte peníze a budete rozčarován, nebo budete mít skvělý pocit a nebudete tušit, že jste zmarnil své peníze.
S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik
Publikováno 22 květen 2023 - 18:41:15
f2 jsem měl na seřízení závěrky ve firmě optimus a evidentně se oprava povedla, takže to asi tak horké nebude, byť je fakt, že se čekalo na nějaký díl, jestli bude ještě k dostání...
Publikováno 22 květen 2023 - 19:16:04
Nejsem profesionální fotograf, mám to jako jediný koníček. Vlastně s digitálním fotoaparátem jsem nafotil maximálně deset fotek za měsíc i méně. Na situace čekám, zbytečně necvakam.
Nákup takové techniky beru ze dvou důvodu. Abych nemusel už kupovat nic levného a opakovat chyby jako se Zenitem…proste jedna pořádná věc. Za další, je to slušná investice.
Černobíle fotky si vyvolávam doma v koupelně. Věci mi zůstali po dědovi. Barvu dělám u Befoto. Vše maximálně do velikosti A4.
Všiml jsem si, že u starších aparátů je baterie 1,35V. Jak se to dá řešit dnes?
Publikováno 22 květen 2023 - 22:03:39
Klasickou 1,5V baterkou (v naprosté většině případů v měření žádný rozdíl), zinko-vzduchovou baterií do naslouchadel o napětí 1,4V u který je problém že vůbec nevydrží, WeinCell zinko-vzduchovou baterií 1,35V která slouží jako přímá náhrada ( prodává například FotoŠkoda nebo BéFoto ) která je ale drahá a taky nevydrží a nejlépe adaptérem který redukuje napětí z klasický knoflíkovky 1,5V na 1,35, vyrábí například japonská firma Kanto Camera která se na tyhle adaptéry zaměřuje. Něco to stojí ale je to jednorázová investice. Chystám se pořídit dva tyto adaptéry, protože do Konicy Autoreflex se dávají dvě 1,35V baterky a dávat 2x 1,5V se mi nechce.
https://www.ebay.com...kp:BFBMur3104hi
Publikováno 23 květen 2023 - 06:33:51
Publikováno 23 květen 2023 - 07:13:03
Vážení kolegové, pokud adaptér KANTO MR-9 (konverze SR-43 1,55 V na MR-9 1,35V) , Cat.Nr. 4589413230014, bude objednávat, projevuji zájem 2ks original KANTO MR-9. Zinc-Oxide WeinCell 1,35 V zhebla poměrně záhy po odjištění. Původní rtuťové baterie PX 625/ PX 640 o napětí 1,35 V měly výdrž neuvěřitelnou a při pravidelné kontrole nikdy nezamořily zakládací šachtu. Gossen Profi-Six, Gossen MasterSix jsou ideální právě z důvodů použití jediné baterie 6F22 9 Volt a kvalitní značka zaručí dlouhodobou spolehlivost měření. Gossen LunaSix běží na 2ks PX 640 1,35V MR-9 a se dvěma bateriemi SR-43 1,55V neměří přesně. V případě CANON F-1, FTb, FTbN, FT-QL, Canonet QL-G III 17, vše vyžaduje MR-9 1,35 V. Zennerova dioda v adapteru KANTO MR-9 zůstává ideálním řešením.
Publikováno 23 květen 2023 - 07:42:26
EDIT: Špatně to po vás čtu, správně jste uváděl FTBN. Tak je to je doplnění, nikoli oprava.
Publikováno 23 květen 2023 - 10:10:52
Zinko-vzduchová baterie do naslouchadel má na povrchu dírky, při použití je potřeba odlepit pásku která kryje tyto dírky. Výdrž je tedy opravdu tragická. WeinCell baterie sou ty samé jako do naslouchadel, jen s daleko vyšší cenou.
Publikováno 23 květen 2023 - 11:11:56
Publikováno 23 květen 2023 - 11:27:29
8-10 klasická 1,5 voltovka? To je šílený, docel výdrž. Korekce citlivosti filmu je samozřejmě také možnost.
Publikováno 23 květen 2023 - 13:09:14
Publikováno 23 květen 2023 - 13:13:17
Publikováno 23 květen 2023 - 17:25:30
Ještě je možné k němu přidělat tu diodu.
https://www.thingive...m/thing:5105446
Publikováno 23 květen 2023 - 17:44:44
Publikováno 23 květen 2023 - 18:35:48
Publikováno 23 květen 2023 - 18:42:01
Publikováno 23 květen 2023 - 20:25:54
EOS 500N je vlastně jediný foťák, který jsem si kdy koupil jako nový. Se dvěma objektivy a speedlitem 300 jsem tenkráte vysolil tuším 60 tisíc. Fotím s ním z nostalgie stále a funguje bez problémů (narozdíl od obou objektivů). Dnes na to přes redukci cpu nejčasteji 180mm Sonnar ze Sixe. Díky vzpomínkám pro mě duši má
Přiložený soubor (y)
Publikováno 23 květen 2023 - 20:29:26
Měl jsem EOS 300 a 500. Ten aparát nemá duši. Je to jako automatická pracka. Zatím vidím dobře a čím jsem starší, tím víc obdivuji ty mechanické stroje, které jak řekl už Erik, vyrobili tak, aby sloužili cely život.
Někdy v devadesátých letech jsem pár měsíců dělal u Škody. Přišel tam tenkrát Američan prodat starou F jedničku, byl to ten nejstarší model, který se v detailech lišil. Vypadalo to jako kdyby to přejel vlak, kupodivu ale kromě měření fungovalo všechno. Říkal nám, že s tím fotil pětadvacet let a ještě teď, když k nám přijel, tak mu to na Můstku seskákalo ze schodů. Za takový šrot jsme mu nemohli nic dát, šéf mu za to dal pár korun a rovnou to podal mě a řekl mi, že já přece fotím na Canona, tak ať si to nechám na součástky. Od té doby to mám jako záložní tělo, resp. foťák do horších podmínek. Mám na tom napevno danou obyčejnou pětatřicítku a celé ty roky to slouží naprosto spolehlivě. Můžu s tím klidně umlátit mamuta a potom do toho založit film, vydrží to všechno. Závěrka pokaždé cvakne stejně krásně, všechny převody pořád jedou bez vůlí, čirá nádhera. Tak tolik k té dobové kvalitě a duši. Také bych to za devadesátkové tělo nevyměnil.
Publikováno 23 květen 2023 - 21:06:08
Měl jsem obavu ho vůbec zvednout ze země, ale závěrka šla i normálně natáhnout a tak se fotilo vesele dal. Jasně, občas se stalo, ze zrcátko zůstalo viset kousek nad dorazem, ale to stačilo jen odborně do aparátu třisknout a jelo se dál.
Paradoxně ten aparát “zahubilo” promazaní. Asi jsem měl použit nějaký armádní olej do samopalu a ne do Singeru.
Publikováno 24 květen 2023 - 08:17:30
Publikováno 29 květen 2023 - 20:44:53
Když už jsme u těch kultovních zrcadlovek, tak právě začínám rozprodávat pozůstalost zapáleného fotografa - tedy konkrétně tady jde o o Asahi Pentax Spotmatic SP 1000 s objektivem SMC Takumar 2/55 - vše jako nové, sbírkoový stav včetně originál kožené brašny AsahiPentax s odznakem - plně funkční - než to dám někam na bazar tak pro kamarády z TK nabízím hodně levně - pište na SZ. Pokud vím, tak to byl etalon pro školy fotografie v devadesátých letech. Zdařec Luigi
Publikováno 5 červen 2023 - 11:44:28
Mohu říci, ze Canon Ft QL nakonec u me našel své místo. Objektivy 50 a 35 jsou překvapivě ostré. Redukci z 1.5V jsem nakonec vyřešil adaptérem z 3D tiskárny a Schottkeho diodou za 3 koruny.
Práce se strojkem je zcela jiná než se Zorki, Zenitem, ale také s EOS 300…
Všem přeji dobré světlo.
Publikováno 5 červen 2023 - 21:16:12
Publikováno 5 červen 2023 - 21:20:16
Objektivy 50 a 35 jsou překvapivě ostré.
Proč překvapivě?
Publikováno 6 červen 2023 - 06:30:48
Publikováno 6 červen 2023 - 06:39:15
To jsem se chtěl taky zeptat. Mám pětatřicítky čtyři (tu nejsprostší 1:3,5, 1:2,8, 1:2 a 1:2,8TS) a naprosto skvělé jsou všechny. Padesátkou nefotím kromě padesátky makro.
Já myslím že člověk je velmi často zaskočen kvalitou starých objektivů. Tenkrát byla výroba často o stavovské cti. Dnes už je to pouze ekonomie...
Publikováno 6 červen 2023 - 08:00:10
Já myslím že člověk je velmi často zaskočen kvalitou starých objektivů. Tenkrát byla výroba často o stavovské cti. Dnes už je to pouze ekonomie...To jsem se chtěl taky zeptat. Mám pětatřicítky čtyři (tu nejsprostší 1:3,5, 1:2,8, 1:2 a 1:2,8TS) a naprosto skvělé jsou všechny. Padesátkou nefotím kromě padesátky makro.
Asi ano. Mě zase tenkrát překvapila kvalita těch úplně nejobyčejnějších skel. Od těch prémiových jsem to očekával automaticky, ale že bude pětatřicítka 3,5 opravdu brus s nádherným kontrastem mne překvapilo.
Publikováno 6 červen 2023 - 08:07:25
Vážení kolegové, velká konkurence několika výrobců v samém počátku 70. let významným způsobem podporovala snahu o vysokou kvaltu produkce objektivů CANON FD S.S.C.Program , jejímž vrcholem je serie FD 1:1,4/24 mm S.S.C. AL, FD 1:1,2/55 mm S.S.C. AL a 1:1,2/85mm S.S.C. . FD 1:1,2/55mm S.S.C. byl základní součástí nejdražších modelů. Kompletní popis v knize CANON F-1, Heering-Verlag, Gunter Richter, 1977, 4. až 6. Tausend. S nesmírnou radostí jsem otvíral před několika desetiletími firemní poštu CANON Inc. Japan, oddělení kontroly kvality, s kompletními tabulkami hloubek ostrosti Program FD S.S.C., které
často využívám do dnešních dnů. Běžné to opravdu nebylo! S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik
Publikováno 6 červen 2023 - 08:56:32
Vážení kolegové, velká konkurence několika výrobců v samém počátku 70. let významným způsobem podporovala snahu o vysokou kvaltu produkce objektivů CANON FD S.S.C.Program , jejímž vrcholem je serie FD 1:1,4/24 mm S.S.C. AL, FD 1:1,2/55 mm S.S.C. AL a 1:1,2/85mm S.S.C. . FD 1:1,2/55mm S.S.C. S pozdravem: "Starý Jezevec" Erik
Táta si v sedmdesátých letech ve Finsku jako první objektivy koupil 35mm 1:2 s.s.c. a vlastně obyčejnou 100mm 1:2,8 s.s.c. Pan Saarinen (který ten obchod provozuje dosud) si ho tenkrát vážil a tak mu otestoval od každého z těch objektivů 12, respektive 8 kusů, které měl na skladě a vybral mu v obou případech ty nejlepší. To dá rozum, že se jich nevzdám za žádnou cenu. Jinak pamatuju, když jsem některé objektivy později testoval sám na technický film, úplně jsem čuměl na naprosto brutální výsledek objektivu 135 mm 1:2. Něco tak ostrého a brilantního v přenosu kontrastu, v pokrytí celého obrazového pole i na plnou díru, v nekompromisním rozlišení jsem asi neviděl. Takže všem milovníkům Canona absolutně doporučuju, pokud jim to ohnisko vyhovuje. S takovým objektivem si můžete dělat srandu úplně z každého.
Publikováno 6 červen 2023 - 09:42:38
Vážení kolegové, špičková optická kvalita snímacích objektivů si opravdu zaslouží i odpovídající kvalitu objektivu zvětšovacího. . Vřelé doporučení !!!
Publikováno 6 červen 2023 - 11:28:11
Ano, to potvrdí každý s trochou praxe. Každý řetězec je tak silný, jak silný je jeho nejslabší článek. A pokud někdo fotí špičkovým objektivem a pak to zvětšuje nějakým belarem na rozklepaném Opemu, je to všechno marný. Kdysi jsem měl výstavu velkoformátových zvětšenin ze 4 x 5”. Měl jsem tenkrát Magnitarus s původním objektivem. Nic lepšího jsem neměl a udělal jsem ty zvětšeniny jak nejlépe jsem uměl. Už to normálně týden viselo. A mezitím jsem sehnal americkou omegu 4x5” s objektivem Schneider. Nedalo mi to a jednu zvětšeninu jsem zkusmo udělal. A měl jsem pak na sebe vztek, protože to prostě nešlo. Musel jsem samosebou předělat všechny, v těch rámech to vyměnit, abych se za to nemusel stydět. Od té doby to nepodceňuju. Jednou jsem takhle měnil hotové zvětšeniny v rámech i z důvodu lepšího fotografického papíru. Původně to bylo na fomě, pak jsem ale zkusil kodak polymax (v devadesátých letech byl normálně k sehnání v minilabu kodak na Národní třídě! Kupoval jsem tam i technical pan v metráži a 4 x 5.)a bylo vymalováno. Všechno šlo do koše.Vážení kolegové, špičková optická kvalita snímacích objektivů si opravdu zaslouží i odpovídající kvalitu objektivu zvětšovacího. . Vřelé doporučení !!!
Publikováno 6 červen 2023 - 12:00:03
Prosímtě nepamatuješ si jaký byl ten původní objektiv v Magnitaru? Měl by tam totiž být Meopar a to je dobrý 6ti čočkový zvětšovací objektiv.
Publikováno 6 červen 2023 - 12:13:49
Publikováno 6 červen 2023 - 12:26:09
Publikováno 6 červen 2023 - 17:17:31
Zajímavý a trochu smutný příběh!
Publikováno 11 červen 2023 - 22:44:38
Proč překvapivě?Objektivy 50 a 35 jsou překvapivě ostré.
Na snímači digitální zrcadlovky jsme provedli malý test. Takhle jsem vyselektoval už řadu objektivů a poté je používal na klasický film. Nezdá se to, ale film umožní širší možnosti různých úprav. Přijde mi dynamičtější a flexibilnější, než obraz z digitalu. Leccos taky promine.
Ale to jen tak. Jsou to skvělá skla.
0 uživatel(ů) prochází toto téma
0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních