Vážený kolego jezevče, vělmi děkuji za podrobný popis. Doufám, že rozumím dobře, nemaje katalog. Všechny díly vypadají original Linhof, nevypadá to na nic bastleného.
Díl s posuvnými zámky na redukci z 13x18 na 9x12 má také své posuvné zámky na menší formát. Ale v něm je už asi přímo ten Redizierruckteil.
Je zajímavé, že v tom prvním redukčním dílu je ještě vložený 16mm silný stupěň, který posunuje matnici dále. Je to ale takto zjevně továrně. Viděl jsem na eBay obdobné redukční díly bez tohoto "stupínku". Ale vypadá to rozhodně originálně v obojím provedení. Pokusil jsem se vyfotit z úhlu, jak to vypadá a kde jsou zámky. Co je bohužel přišroubované napevno – a to jsem nečekal – jsou ta záda 6,5x9 na druhém redukčním dílu. Představoval jsem si, že budou mít podobný mechanismus jako mají ta na 13 x 18 (a podle fotografií i na 9x12), tedy že tam budou zámky a možnost oddělit matnici a vyměnit ji za rollex. Myslím, že tak nějak to má Technika 6x9.
Chápu to tedy tak, že mám právě "Reduzzieruckteil von 9x12 auf 6,5x9" a tento možnost kazet na svitek, jako malá Technika, vůbec nemá?
Vypadá to totiž vyrobené z dílů, které by ten otočný mechanismus zjevně mit mohly, ale nejsou do toho stavu dokončeny a celé je to prostě udělané trochu jinak a napevno.
Kazeta na plochý film 6x5 x 9 je jistě možnost, ale pro mě v tuto chvíli nepříliš atraktivní. Jednak takové kazety také nemám, hlavně ale mi nešlo ani tolik o samotný menší formát jako spíše o možnost použít jiný materiál než na který fotím 13x18 cm a integrovat tak do většího těla možnosti, které mám rád na malé kameře. Destičky s objektivy již přes redukci zajistěny mám.
Pokud to tedy dobře chápu, tak to, co potřebuji, je právě "Universalruckteil 9x12/4x5" a na něm je možno buďto pod matnici zasunout kazety na svitek různých značek, jak píšete, nebo vyměnit matnici za jiné kazety, třeba panoramatické?