Zdravím temnokomorníky,
chtěl jsem se zeptat, jestli tu někdo neuvažuje o prodeji Mamiye 7 a 80mm/f4 objektivu (65mm je na mě už moc široký), případně Fuji GW670III/680III?
V rámci toho určitě uvítám rady a tipy, zkušenosti a další možné hodnotné příspěvky týkající se těchto fotoaparátů.
Měl jsem před lety Pentax 6x7 a 105mm/75mm shift. Skvělý foťák za ty peníze (tenkrát mě stál asi 10K s tou 105mm), ale až když to musíte tahat, tak zjistíte, že to prostě není zrovna technika na výlety a když pak někam jedete, tak ho stejně necháte doma.
Teď mám Pentax 645N, což je pro mě perfektní kompromis mezi vším v rámci středního formátu (relativně přenosný s 75mm, výměnné objektivy, AF, spolehlivost), ale tak trochu pořád vzpomínám na 6x7, protože mě tenhle formát před lety docela učaroval. Myslel jsem, že to nebude moc rozdíl oproti 6x6 (který upřímně prostě nemám rád, kompozice na čtverec mi nejde), ale je to velký rozdíl.
RB/RZ/P67 jsou prostě krávy. Plaubel Makina je trošku jak "z porcelánu", co jsem tak před lety slyšel od jednoho fotografa, co je sbíral. Pak zbývá as GF670 a na ten nějak upřímně názor nemám. Tipnu si, že asi taky bude docela křehká a obecně mě ty sklopky neberou. Takže jsem dospěl k M7 nebo (vcelku vzácné) GW670III.
Jako Mamiye 7 stojí docela raketu, tak číhám na eBayi, ale samozřejmě bych ho raději koupil osobně. Samozřejmě na eBayi je většina nabídek kup teď za 90K+, což je na mě moc. Chvíli už to sleduju všudemožně a M7 + 80mm v aukcích končí někde mezi 60-80K (v závislosti na stavu a lokalitě). Chtěl jsem udělat rozumnou volbu a koupit si GFXko, ale popravdě mě ten digitál prostě nedává ten krásný pocit jako film. Člověk přinese domu tunu fotek (protože to prostě nic nestojí), teď se v tom probírá, šoupe s barvičkama a přidává zrno, aby to trošku připomínalo film a nebylo to tolik sterilní... nějak mě to nebaví.
Díky a přeji všem dobré světlo!
Martin.