Rád by som sa opýtal na Vaše názory/postrehy ohľadom UZÁVIEROK na rozličných typoch Flexaretov, prípade rozprúdil nejakú debatu.
Veľa nováčikov sa pýta, ktorý flexaret je "najlepší." Prirodzene súhlasím s tu prominentým názorom, že ten, ktorý už máš a funguje.
Celkovo si myslím, že niečo ako "najlepší" druh flexaretu je téma príliš subjektívna na posúdenie, vzhľadom na množstvo faktorov ako váha, pocit v ruke, funkcie, verzatilita, ergonómia spúšte ale i osobné preferencie a estetika.
Avšak naša legendárna československá dvojočka bola osadená v priebehu dekád rôznymi domestickými ale aj importovanými druhmi uzávierok, a pri uzávierke je to už značne objektívnejšia a technickejšia debata.
Preto by som rád poznal Vaše názory, na to, ktoré uzávierky považujete za technicky najlepšie - z uživateľskej perspektívy (napr. ergonómia, prehľadnosť) ale i z perspektívy technickej, konštrukčnej, či servisnej.
Vítané sú postrehy všetkých, servisákov, nadšencov ale i obyčajných laikov.
Tuhľa enumerujem zopár metrík, od ktorých sa možno odraziť (pokojne spomeňte nejaké vlastné, určite som niečo vynechal) :
▪︎ MOŽNOSTI (samospúšť, synchroblesk, rozpätie časov, B, T, multiexpozícia)
▪︎ PRESNOSŤ (nakoľko sú uvedené rýchle časy iba marketing)
▪︎ KONŠTRUKCIA (názor technikov na technické riešenia uzávierky - booster springs, počty lamiel na uzávierke i clone...)
▪︎ ROBUSTNOSŤ (ako uzávierka obstála test času, ako sa na ňu podpísali dekády nečinnosti)
▪︎ SERVIS (ako komplexná uzávierka je, prípadne aké časté chyby jednotlivé druhy majú)
Pokiaľ viem, na flexách sa v priebehu vývoja objavilo hneď niekoľko uzávierok, a to Compur, Prontor, Metax a Prestor (Meopta údajne exprimentovala ku koncu aj s elektronickým Metaxom)
Ďakujem každému, kto si nájde čas a podelí sa o svoj názor alebo skúsenosti, osobne ma konštrukčná a technická stránka flexaretov veľmi zaujíma. Toto má čisto teoretická debata, sám momentálne svoju zbierku flexaretov rozširovať kvôli uzávierke nemienim, avšak stále ma zaujímajú rozdiely medzi nimi
![:)](http://www.temnakomora.cz/public/style_emoticons/default/smile.png)
~A.