Ahoj, rád bych do tohoto vlákna nasál vaše zkušenosti a vědomosti ohledně širokoúhlých objektivů pro Nikon.
Třeba to pomůže nejen mě, ale i dalším temnokomorníkům.
Mám teď půjčený Nikon F-301. Na něm svůj objektiv NIKKOR 85 mm f/1,8 AF-D. Uvnitř film FP4 plus. Do zimy chci film dofotit a pokud budu s výsledky po technické stránce spokojen, rád bych foťák zařadil do
výzbroje po bok Ikonty 520/2.
K tomu by se mi ale hodilo i širší ohnisko. Možná i padesátka, ale tam mám výběr celkem jasný. NIKKOR 50 mm f/1,4 AF-D. Jelikož bych ho mohl použít i na svého digitálního veterána D80, případně v budoucnu na full frame.
Širší ohnisko jsem si představoval zhruba 24 mm, nebo 28 mm. Případně místo padesátky a širokáče kompromisních 35 mm. Všechny tyto bych používal výhradně pro F-301. Ne pro D80.
Pokud jsem to dobře pochopil, měl bych se pídit po verzích Ai, AiS, AF-D.
Když mrknu ke Škodovi, vidím tam:
NIKKOR MF 28/3,5 Ai
NIKKOR MF 28/3,5 AiS
NIKKOR MF 24/2,8 Ai
NIKKOR MF 24/2,8 AiS
NIKKOR MF 24/2 Ai
NIKKOR MF 35/2 AiS
Verze AF-D nevypisuji, jelikož na ně jsou podrobné testy na photozone.de. Byť na digitálních tělech, ale jistou vypovídající hodnotu jistě mají a objektivy z nich bohužel vycházejí dosti bídně.
Ještě mi tu chybí NIKKOR 28/2,8 AiS. Ten bude (bazarový) asi špatně k sehnání, jelikož v testech vychází velmi dobře. Je to jediný z těchto starších objektivů, na který jsem našel test ostrosti při různých clonách.
Na ostatní výše uvedené objektivy jen slovní hodnocení.
Osobně ocením objektiv, který bude po zaclonění na 5,6-8 ostrý až do krajů, neboť bych ho měl primárně na krajinu. A nebude mít moc velké soudkovité zkreslení. Odolnost v protisvětle by byla fajn, ale u těchto veteránů jí dle slovních hodnocení asi nelze moc očekávat.
Předem díky za vaše postřehy.
Vašek