Ahoj,
Jsem zvyklý dělat proužkovku postupným odkrýváním papíru s osvity, které se postupně nasčítají na jednotlivých proužcích. Zároveň nemám chytré hodiny, které by mi stanovili expozici pro jednotlivé proužky samy tak, abych měl osvity odstupňované ve stopách. Řešil jsem to vždy lineárně, tj. třeba 7 stejných expozic po X sekundách a potom opakoval jemněji poblíž správné expozice, případně dělal více expozic na jednotlivé proužky, ale přestalo mě to takto bavit.
Určitě na to existuje nějaká aplikace, ale udělal jsem si tabulku pro postupné expozice odstupňované ve stopách, třeba se někomu bude hodit - tabulku jsem hodil do přílohy - F-stop print.pdf 431.57K 35 Počet stažení
Použití je jednoduché, viz. obrázek.
F-stop print navod.png 832.23K 5 Počet stažení
Vyberu si čas nejtmavšího proužku (např. 16 s), rozlišení (např. 1/2 stopy) a nejkratší expozici, která mě ještě zajímá (např. 2 s). V odpovídajícím sloupci si přečtu hodnoty postupných expozic odspodu nahoru (zelené křížky). Poslední expozici musím vzít ze sloupce "Res" (oranžový křížek), pokud nejedu až úplně nahoru k 1 s.
V příkladu tedy exponuju postupně: 4.7 s, 3.3 s, 2.3 s, 1.7 s, 1.2, 0.8 s, 2 s a získám proužky s expozicemi: 16 s, 11.3 s, 8 s, 5.7 s, 4 s, 2.8 s a 2 s, což jsou kroky po 1/2 EV. Je možné mezi sloupci přecházet v rámci jedné proužkovky, pokud by k tomu byl důvod. Např. místo dvou prostředních expozic 2.3 s a 1.7 s lze provést tři expozice s 1.7 s, 1.3 s a 1 s pro lokální odstupňování po 1/3 EV.
Včera jsem zkušel v komoře a je to pokrok. Hodiny používám digitální Viponelky s rozlišením 0.1 s pro časy pod 10 s a zaokrouhlovací chyba tak nebude velká. Přijde mi to lepší, než exponovat každý proužek zvlášť třeba Viponelkama s osvitovou stupnicí, minimálně ušetřím nějaký čas.