ElJetelicek, on 20 Feb 2025 - 07:53, said:
"Na Fomu nadávají jenom Češi, přitom tvoří jen 2 % trhu."

Je fakt, že náš národ má v tom remcání a vymýšlení si různých "proč ne" dost náskok oproti ostatnímu světu.
--------------------------------
HCST, on 19 Feb 2025 - 15:07, said:
"... Co se prosím děje s Formou? ... Díky za vysvětlení."
V mém příspěvku jsem neřekl, že je Foma špatná a že ji nebudu kupovat.
Napsal jsem doslova, že po mých zkušenostech bych si Fomu na focení, kterému budu dávat velkou důležitost, nekoupím (nic dalšího konkrétního jsem nepsal). Dále jsem si posteskl, že je to škoda a že bych velmi rád dával přednost Fomě. Byl bych rád za českou firmu, která udělá díru do fotografického světa a moc bych jim to přál! Ale vedení Fomy ji tímto směrem NEVEDE.
Shrnu tedy můj předchozí a velmi krátký příspěvek jinak. Nezahazuji nikdy žádné nástroje ani materiál jen tak do žumpy proto, že se mi nehodí na něco, co zrovna dělám. Ve smyslu: stejně jako nebudu jíst polévku vidličkou, nebudu na vidličku nadávat, že je k ničemu. Ač je to příbor a je určen ke konzumaci jídla a tou polévka bezpochyby je.
Stejně tak nezahazuji a neopovrhuji digitální technikou, ani různými typy čipů M4/3, APS-C, FF atd. všechno jsou to nástroje a jsou dobré k nečemu víc, k jinému méně. Také neohrnuji nos nad "jen" kinofilmem oproti střednímu či velkému formátu. Asi těžko budu tahat formát 8x10 na lední hokej a budu očekávat super ostré akční fotky ze hry. Stejně tak nebudu tahat kinofilm tam, kde si chci hrát s rovinou ostrosti a dělat portréty. Znám analogistu, který by nikdy nevzal do ruky formát 6x4.5 protože, dle jeho tvrzení, jde o podřadný formát.
Foma je oproti konkurenci levná. Dovolím si tvrdit, že každý produkt má svou cenu. A pokud to budeme brát i tady stejným principem, pak vyjde jasně najevo, že se Foma prodává za tolik, kolik jejich výrobek "stojí", protože přesně to jsou zákaznící Fomy ochotni zaplatit. Není to Kodak, který má svůj Tri-X dotažený k dokonalosti a stojí nejvíc ze všech ČB filmů. Není to Ilford, který je cenami za Kodakem, ale má svoje Delty též dotažené k dokonalosti. Osobně jsem velmi rád za Fomu Orto 400, je to velmi zajímavý materiál a Fomu za to chválím kudy chodím. Foma 200 má své mouchy ohledně odolnosti negativu, ale mám s ní zajímavé výsledky u několika vývojek a opět, líbí se mi její charakter ve spefických kombinacích a v mojí Mamiyi C330 to ničemu nevadí, filmová cesta je bez zbytečných zatáček. Foma 400 je můj nejméně oblíbený materiál ve svitkách, ale zatím jsem s ní experimentoval nejméně. Foma 100 je ok a Foma Retropan... o tom jsem tu už psal.
Z mého pohledu a krátké zkušenosti s analogem vůbec... Od začátku procesu:
- Když exponuji Fomu podle krabičkové hodnoty citlivosti a zároveň dodržím doporučení z datasheetů dostanu výsledek, který skutečně není to nejlepší. A to mluvím o tom, že jako zelenáč s prvním svitkem od Fomy nevidím důvod, proč bych neměl dodržovat doporučení výrobce pro nejlepší možný výsledek.
- Když krmím svou Mamiyu svitkama, tak se mi stalo jen u Fomy, že mi fotky vycházely o mnoho blíže k jednomu okraji filmu, a to až tak, že první dva milimetry exponovaného okraje filmu nejsou k použití. U žádného jiného filmu se mi to nestalo (v důsledcích je to trochu dětinské, že mi vadí, že milimentr v okraji negativu je nepoužitelný).
- Dále jak Kodak, tak Ilford, tak Rollei, tak Kentmere po vyvolání nedělají kudrliny tak silné, že i v archivačních fóliích po roce zatížení balíkem kancelářského A4 500ks papíru se !lehce! zkroutí. Ničemu to v podstatě nevadí, ale ihned po vyvolání, usušení je Foma prostě dost tvrdohlavá.
Vadí mi to? - Zhoršuje mi to práci do té doby, než se podložka umoudří.
Je to mínus? - Ano, pro mě je.
Znamená to, že se s tím nedá pracovat? - Ne, neznamená!
Mohu říct, že charakter Fomy (teď je jedno jaký typ) není pro jakoukoli libovolnou scénu (je to můj názor, moje cítění materiálu). Přijde mi, že Foma obecně je oproti konkurentům o dost víc variabilní s různými vývojkami (ikdyž moje zkoumání materálů a kombinování s vývojkami je ještě na začátku). A to je dobře!
Kdybych byl zatížený proti Fomě, tak si asi těžko koupím v uplynulých dvou letech přes 300ks různých svitků filmů od Fomy.
Foma jednoznačně jde cestou co nejmenších nákladů i za cenu horšího výsledku. Viz. problémy s kvalitou želatiny od různých dodavatelů, viz "problémy" u papírů, že každá šarže je trochu jiná. Jsou to právě ty dětské chyby, které snižují její cenu a její potenciál. Chyby, kterých by se dalo velmi dobře zbavit, kdyby...
Je to špatně? - Ne není. Je to jejich politika. Jejich místo na trhu si určují svými výrobky.
Je to škoda? - Z mého pohledu ano. Je to škoda. Potenciál Foma má. Vadí mi mrhání potenciálem, ať už je to u firem nebo u lidí.
Jsme na "analogovém fóru" a fotím černobíle. Můj pohled ale není černobílý
.