Přejít na obsah

Fotka

Novinky Foma 2024

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
65 odpovědí na toto téma

#51 Orfanic

Orfanic

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 249 příspěvků(y)
Reputace: 89

Publikováno 21 únor 2025 - 09:37:13

Rozhodně nejsem zkušený, ale při nastavení FOMAPAN 400 na ISO 200, FOMAPAN 200 na ISO 100 a FOMAPAN 100 na ISO 80 nebo 50 mám pod zvětšovákem mnohem lepší výsledky (technické) než při nominální citlivosti. Vyvolávám v Rodinalu (Adonal), většinou 1:50 doporučenou dobu dle devtruth, překlápění 30s furt + 3-4x á 60s.

Doporučuju obětovat 5 políček filmu a nafotit jednu scénu (typickou) ze stativu -2EV, -1EV, 0EV, +1EV, +2EV, normálně vyvolat a nazvětšovat - hned se uvidí co je nejbohatší nebo nejpoužitelnější.

Co se týká kvality, tak s Fomou nemám žádný problém. 95% fotím 400 nebo 100 (50/50). S její cenou za 30,5m vůbec neřeším kolik toho nafotím. O akcích, výletech nebo dovolené klidně 3-4 filmy denně. Kvalitu mých fotek rozhodně neovliňuje kvalita negativního materiálu, protože námět, kompozici atd. film nedělá. A jestli je někde nějaká chyba materiálu - já s tím umím žít.

Mám v lednici i Ilfordy, Neopany, Kodaky, v citlivostech 50-1600, ale 99% fotím na Fomu.

Jsem za Fomu rád, protože můžu dělat to, co mě baví, fotit, a nemusím neřešit jestli cvaknout nebo ne.

• 1

#52 hypnogen

hypnogen

Tlampač (grafoman)

• Registrovaní
  • PipPipPip
  • 1 152 příspěvků(y)
  • LocationPraha / Rychvald
Reputace: 194

Publikováno 21 únor 2025 - 11:32:57

Spachal, on 21 Feb 2025 - 07:36, said:

jaké citlivosti u FOMA při focení nastavuje? Díky!

Je to sice dohledatelne zde i na zahranicnich sereverech, ale rad ti dam tip na 100 a 400 primo overeny mymi zkusenostmi pri pouziti HC110:

1) Foma 100 se dostane o level vys diky mirne preexpozici (0,5 EV), takze doprorucuju merit cca 80 ASA a volat dle predpisu dle pouzite vyvojky pro 100 ASA, tz. v pripade HC110 je to 6 min pri redeni B. Ve srovnani redeni B vs. H mi B pripada vysledek lepsi - ano, lahev koncentratu ti pak nevydrzi 10 let, nybrz jen 5, ale asi te to financne nepolozi.

2) Foma 400 vyzaduje rovnez minimalne 0,5 EV, ale podle vseho temer 1 EV, aby se dostala na svou efektivni citlivost a film se volanim vlastne nepushoval. Castejsi standard je 320 ASA, spravne je ale nejspis ISO 250. Na Devchart jsou casy, od kterych se da odpichnout.. ja osobne pouzivam @320, HC110 dil B - 6 min, ale nemuzu rict, ze by to byly nejake TOP vystupy... vsak vyzkousej, treba prijdes na nejakou zazracnou formuli :)

Foma 200 jde uplne mimo me.

• 2

#53 duuri

duuri

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 871 příspěvků(y)
  • LocationBratislava, SK
Reputace: 306

Publikováno 21 únor 2025 - 13:14:54

tak to vidim aj ja. 100 na 50 a 400 na 200..vtedy sa mi to paci..Fomu 200 uz nechcem, nepacia sa mi vysledky

• 3

#54 PetrL

PetrL

Nováček

• Předplatitel
  • 128 příspěvků(y)
  • LocationMokropsy
Reputace: 82

Publikováno 21 únor 2025 - 14:55:09

Myslím, že to není žádné překvapení, toto si lze velmi jednoduše vyhledat i v TL od výrobce.

Např. pro Fomapan 400 vyvíjený v ID11/D76 výrobce v TL doporučuje čas 6-7minut a z grafu lze odečíst, že při tomto zpracování dosahuje citlivosti cca 210 - 230 ASA:

Přiložený soubor  Fomapan 400 - ID11_D76.jpg   77,17K   2 Počet stažení

pro Fomapan 400 vyvíjený v Excelce/Xtolu výrobce v TL doporučuje čas 7minut a z grafu lze odečíst, že při tomto zpracování dosahuje citlivosti cca 230 ASA:

Přiložený soubor  Fomapan 400 - Excel_Xtol.jpg   76,82K   2 Počet stažení

Samozřejmě se nabízí otázka, proč výrobce uvádí jmenovitou citlivost 400 ASA, když se této citlivosti dle dostupných grafů v TL vlastně ani nepřibližuje. "Nejlépe" je na tom dle grafů při použití Microphenu, kde dosahuje 320ASA...

• 2

#55 Heliar

Heliar

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 43 příspěvků(y)
Reputace: 36

Publikováno 21 únor 2025 - 20:37:20

Ty grafy neříkají o citlivosti de facto nic. Vlastně tomu nerozumím, tou citlivostí v grafu asi autor myslí doporučení, jak materiál exponovat, tedy něco jako pomyslný střed charakteristiky, což však není citlivost dle normy. Dobou vyvolávání se mění sklon charakteristiky a její délka (Dmax). Citlivost materiálu je dle normy definována podle množství světla pro min. zčernání, které se dobou volání téměř nemění. Jestli si dobře pamatuji, tak to FOMA splňuje. Problém materiálu je v kontrastu (gama) a ve tvaru charakteristiky. Materiál má křivku hodně "S" zakřivenou. Abychom snížili kontrast, musíme méně vyvolávat (doba volání téměř nemá vliv na citlivost) a více exponovat (abychom dostali kresbu ve stínech). Proto Fomě sluší vyrovnávací vývojky, např. ředěný Rodinal, nebo prý pyro (nemám zkušenost). Ovšem při tomto způsobu používání snižujeme Dmax (maximální densitu) a tedy snižujeme celkový rozsah. Dlouhodobě to řeším právě ředěným Rodinalem, nyní jsem vyzkoušel nové vývojky ADOX (FX39 a HR dev). Zejména ta druhá je určena k vyrovnání křivky u strmých materiálů a zdá se, že si s Fomou rozumí. To jsou prostě vlastnosti toho materiálu. Někde tady je moc pěkně napsaný článek o vlastnostech materiálů.

Co se týče kritiky společnosti a vedení, tak to mi připadá jako trošku naivní pohled. Je to manufaktura s určitým postavením na trhu. Každá změna, vývoj nového, nová technologie, další stupeň kontroly se projeví vyššími náklady a tedy vyšší cenou. Jenže pak se stane nekonkurenční vůči kvalitnějším materiálům. Dnes evidentně žije z podstaty. Musí být velmi těžké to ekonomicky udržet v chodu. Prostě kvalita odpovídá ceně. Pro mě jsou největším problémem vady v emulzi.

• 2

#56 PetrL

PetrL

Nováček

• Předplatitel
  • 128 příspěvků(y)
  • LocationMokropsy

Publikováno 22 únor 2025 - 10:50:31

Heliar, on 21 Feb 2025 - 19:37, said:

Ty grafy neříkají o citlivosti de facto nic. Vlastně tomu nerozumím, tou citlivostí v grafu asi autor myslí doporučení, jak materiál exponovat......

Možná grafy neříkají nic o "normové" citlivosti, ale o "praktické" ano.

Nás, jako spotřebitele zajímají zejména vlastnosti praktické, nějaká udávaná "normová" citlivost je nám na nic, a to nám, dle mého názoru, výrobce vyjevil právě v těch grafech.

Ukazuje se, že informace z oněch grafů korespondují s praktickými zkušenostmi, které uvádějí kolegové výše. To bylo důvodem a obsahem mého sdělení. 

Ale to jsme se od tématu "Novinky Foma 2024" docela odchýlili, takže se omlouvám za plevelení....

• 2

#57 Heliar

Heliar

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 43 příspěvků(y)

Publikováno 22 únor 2025 - 12:48:10

Souhlasím, graf ukazuje, že když exponujeme film jako (ISO 100), a vyvoláme ho daným časem při daném kvedlání, tak dostaneme negativ s daným gradientem. A když použijeme nominální ISO, tak ten gradient bude dost vysoký, negativ bude mít málo nehezkých polotónů atd. Pokud použijeme ten vyvolávací čas, který udává výrobce (FOMA) pro film exponovaný na jmenovité ISO, dostaneme použitelný, dost kontrastní a mírně podexponovaný negativ. To odpovídá praxi. Bude se to docela dobře zvětšovat s difůzní hlavou, hůře s kondenzorem, jenže dnes se naprosto většinově skenuje. My ho však přeexponujeme, podvoláme a dostaneme negativ se spoustou pěkných polotónů a s potenciálně problematickou kresbou ve světlech. A tady začíná ZONE systém a jeho obdoby (exponuj na stíny, vyvolávej na světla). Toto však považuji za vlastnosti a ne za vady, protože materiál jde exponovat i na jmenovité ISO (i když u jiných výrobců je tomu jinak).

Našel jsem ten starý článek, ve kterém je tato problematika dobře rozebrána: http://www.temnakomo...rii-a-praxi-r57

• 2

#58 PetrL

PetrL

Nováček

• Předplatitel
  • 128 příspěvků(y)
  • LocationMokropsy

Publikováno 22 únor 2025 - 15:57:33

Díky za odkaz na článek, bohužel už tam nejsou obrázky.

Našel jsem ale původní v němčině i z obrázky:

https://www.fotograf...ollstein27.html

Zde přeloženo Googlem:

https://www-fotograf...&_x_tr_pto=wapp

• 2

#59 danz

danz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 514 příspěvků(y)
  • LocationHavířov / Karviná
Reputace: 249

Publikováno 22 únor 2025 - 20:56:10

Spachal: nejlepší je si tu citlivost určit - důležitý je celý řetězec (foťák s jeho tolerancemi, expozimetr, vývojka, proces vyvolávání). Je na to spousta videí na YT. I zde na foru k tomu najdeš dost info.

Takže ty údaje, které se obecně dočteš, jsou pořád orientační a je třeba si je ověřit.

Fomapan 100 = 50 až 80

Fomapan 400 = 250 až 320

• 2

#60 oteccasu

oteccasu

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 3 214 příspěvků(y)
  • LocationTrutnov
Reputace: 1 126

Publikováno 23 únor 2025 - 00:52:48

Braši kdyby jste přišli někdy na naše setkání s panem Krejčím z Fomy, tak by jste se vše dozvěděli. Tahle debata je stará asi jako Foma sama.

Tak dorazte na sraz 16 - 18.5 a budete vědět více. Ostatně existuje nafilmovaná přednáška ze srazu, kde jsou grafy vysvětleny.  Je jen třeba ji upravit a sestříhat pro vložení sem do komory. Doposud se nikdo nenašel, kdo by byl ochoten a schopen nahrávku upravit. 

• -1

#61 Heliar

Heliar

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 43 příspěvků(y)

Publikováno 23 únor 2025 - 14:07:05

Děkuji vám za pozvání. S panem K jsem o dané problematice i za vaší přítomnosti již diskutoval. Ne ve všem jsem s jeho názory v souladu. A upozornit na sice starý, ale zajímavý článek zdejšího člena snad není na závadu.

• 3

#62 Spachal

Spachal

Nováček

• Předplatitel
  • 66 příspěvků(y)
Reputace: 21

Publikováno 24 únor 2025 - 11:54:30

Pánové, děkuji všem za přehršel informací, takto mi to bohatě stačí a ještě jsem se naučil něco nového :]. A omlouvám se asi za dotaz mimo téma.

• 0

#63 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 616 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 157

Publikováno 24 únor 2025 - 18:14:04

.

• 0

#64 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 616 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 157

Publikováno 24 únor 2025 - 19:01:29

Ty grafy neříkají o citlivosti de facto nic. Vlastně tomu nerozumím, tou citlivostí v grafu asi autor myslí doporučení, jak materiál exponovat, tedy něco jako pomyslný střed charakteristiky, což však není citlivost dle normy.

Chtěl jsem odpovědět na to, co říkáš, protože ne všechno se mi zdá správně, ale když jsem dohledával a ověřoval zdroje, zjistil jsem, že toho furt strašně moc nevím, nebo vím tak napůl, že hodně tvrzení z různých knih z různých období si protiřečí a že mi to zabírá víc času, než mám chuť tomu věnovat. Hodně z toho, co říkáš, říkáš dobře, ale pár věcí, jak mám za to, ne, tak to zkusím nějak vypsat.

Ty grafy říkají o citlivosti vcelku dost, především to, že je to relativní veličina závislá na použité vývojce a způsobu vyvolávání, přičemž "normová citlivost" je jen kodifikovaná jedna z možností. Jak čtu ty grafy já:

• Dmin - něky též Base + Fog, nebo chemický závoj - zčernání citlivé vrstvy nezávislé na expozici, které ale roste (více či méně) s dobou vystavení citlivé vrstvy vývojce a liší se vývojku od vývojky; 
  • Gamma - zjednodušeně strmost vyvolaného negativu, resp. sklon přímé části charakteristické křivky (detaily si každý najde); pro normu ISO je směrodatné Gamma 0,615 (z tohoto hlediska je citlivost podle normy v dané vývojce ta, která odpovídá tomuto Gamma); co mě zde poněkud mate je, že většinou se mluví o Gamma jako o tg úhlu, který svírá prodloužená přímá části charakteristické křivky, nicméně zde je ona přímka definována pouze dvěma body ("m" a "n", viz dále)
  • Citlivost "S" (angl. speed) - "U černobílého negativního filmu je „bod citlivosti“ m bod na křivce, kde hustota je větší o 0,1 než Dmin, když je negativ vyvolán tak, že bod n, kde je log. expozice o 1,3 jednotky větší než expozice v bodě m, má hustotu o 0,8 větší než hustota v bodě m [tj. "podmínka kontrastu"]. Expozice Hm v luxech je expozice pro bod m, kdy je splněna specifikovaná podmínka kontrastu." Pokud bychom za Gamma místo onoho uvedeného v normě dosadili jiné číslo, tj. číslo odpovídající křivce Gamma v grafech, dostali bychom citlivost odpovídající danému bodu v grafu ISO (což už ovšem není ISO ve vlastním smyslu - není podle normy; na datasheetech jiných filmů se označuje jako "relative speed", tam se mimochodem i definuje hodnota denzit bodů, které definují přímku pro určení Gamma), čili optická hustota Dmin+0,1 by odpovídala jinému log. rel. exp. I normová citlivost se pak při stejné hodnotě Gamma liší vývojku od vývojky.

(přístup k  normě nemám, cit. podle: https://www.wikiwand...cles/ISO_50/18°; datasheet s podobnými grafy např. zde: https://asset.fujifi...m_datasheet.pdf

Citlivost se určovala různě a to více či méně blíže praxi, dnešní definice se jí vcelku blíží, 0,1 nad Dmin jsou relativně dobře kopírovatelné stíny.

Citlivost materiálu je dle normy definována podle množství světla pro min. zčernání, které se dobou volání téměř nemění. Jestli si dobře pamatuji, tak to FOMA splňuje.

Pokud za tu citlivost považuješ číslo na krabičce, tak to naopak Fomapany většinou nesplňují. Mimochodem - kde a jak jsi zjistil (pokud si vzpomeneš), že to Foma splňuje? Podle mě jediné dostupné exaktní údaje jsou právě ty grafy z datasheetu..

Z výše uvedeného vzorce pro určování citlivosti pak je zřejmé, že první věta není správně - ani její první (jak vidět z daleko komplexnější definice v normě), ani druhá část - roste jak Dmin, tak denzita "stínů", i když méně, než denzita "světel" (proto roste kontrast), a i proto se mi zdají ty grafy jako dobré vodítko - je třeba si uvědomit, že pokud chci vyvolávat na vyšší strmost, měl bych exponovat na vyšší "ISO", protože jinak můžu mít negativ převolaný i ve stínech (což je někdy fajn, někdy nežádoucí); nadto je třeba uvažovat různou citlivost v různých vývojkách, jak je vidět z grafů (staré normy specifikovaly i vývojku používanou při měření citlivosti; někdo tvrdí, že v ISO 5800 jde o D76, podle grafů se mi zdá, že je to u Fomapanu 100 Microphen, ale jediná norma, která se dá stáhnout, je pro barevné filmy, a tam se nechává volba chemie a způsobu vyvolání na výrobci filmu, jestli tomu dobře rozumím).

Problém materiálu je v kontrastu (gama) a ve tvaru charakteristiky. Materiál má křivku hodně "S" zakřivenou.

Všechno, co se týká tohohle tématu je velice zajímavé a podstatné a v teorii jaksi jasné, v praxi je to strašně těžko uchopitelné a ošemetné, a přestože jsem o tom četl plno věcí a pár filmů už jsem taky vyvolal, nějak se čím dál víc zdráhám o tom vynášet nějaká zásadní tvrzení.. Jen upozorním na to, že charakteristické křivky jsou v datasheetu také uvedeny (to je ten první graf se třemi dobami volání), ale nejsem si úplně jist, jestli jsou reprezentativní (zdá se mi ten graf totiž dost podobný až identický u všech Fomapanů), každopádně nevypadají nijak "hodně" esovitě zakřivené; je na nich ale mimo jiné dobře vidět, jak se s rostoucí dobou volání mění i Dmin). Různé grafy se sice dají nají na internetu, většinou je to ale domácí výroba, a oficiální jiné než z datasheetu neznám..

Pro zajímavost pak uvádím k zamyšlení citaci z posledního vydání The Film Developing Cookbook:

Low and high contrast development lives on in the maxim “Expose for the shadows, develop for the highlights.” This does not work as well as it used to, because with modern films, you cannot change the way highlights develop without changing the way shadows develop. That was probably true of older films as well. The maxim dates from a period when sensitometry was inexact.

Myslím, že tuhle knihu se vyplatí mít stále po ruce.

• 2

#65 Notorius

Notorius

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 836 příspěvků(y)
Reputace: 31

Publikováno 24 únor 2025 - 19:25:25

Měl jsem v paměti, že pro měření citlivosti se používal Adox MQ Borax. Narozdíl od D-76 využívá lépe citlivost filmu. Ale oficiální zdroj k tomu nemám.

Tady jsou nějaké obecné nepotvrzené řeči k tomu: https://www.photrio....r.107358/page-2

Na straně jedna v tom odkazu jsou ale nějaké jiné zajímavé recepty ze starších "oficiálních" zdrojů. Takže těžko říct, jak to je/bylo.

• 0

#66 Notorius

Notorius

Dost toho nakecá

• Registrovaní
  • PipPip
  • 836 příspěvků(y)
Reputace: 31

Publikováno 24 únor 2025 - 19:27:13

Notorius, on 24 Feb 2025 - 18:25, said:

Měl jsem v paměti, že pro měření citlivosti se používal Adox MQ Borax. Narozdíl od D-76 využívá lépe citlivost filmu. Ale oficiální zdroj k tomu nemám.

Tady jsou nějaké obecné nepotvrzené řeči k tomu: https://www.photrio....r.107358/page-2

Na straně jedna v tom odkazu jsou ale nějaké jiné zajímavé recepty ze starších "oficiálních" zdrojů. Takže těžko říct, jak to je/bylo.

Ještě tady Lukas_87 to taky zmiňuje, ale opět bez zdroje.

http://www.temnakomo...ri-x-400/page-3

• 1

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návštěvníků, 0 anonymních