Zdravím všechny,
po mnoha letech mi odešla má milovaná Leica Leicina Super RT-1. Dokonce s roztočenou kazetou, což mě nepotěšilo (i když jsem netočil žádný film - jen výjezd s kamarády). Chci se tedy zeptat na dvě věci. Jedná se o formát Super 8, DS8 je jiná kapitola.
U té Leiciny se zasekl expozimetr. Funguje to tam stylem, že je to automat, ale dá se to locknout. Není tam plně manuální knoflík. Kameru jsem i otevřel, ale nebylo viditelné mechanické poškození. Alespoň né na první pohled. Motorek pořád běží a když dotočí clonu do určité pozice, pořád se točí a nezastaví se. Zastaví se akorát, když se lockne ta clona. K tomu nejde ani spoušť. Netočí se motor pohybu. Vypadá to tedy spíš na nějakej problém s elektronikou, ale možná, že ne. Nevím. Nemá někdo zkušenost? Nedokázal by to opravit? Jinak byla kamera celkem spolehlivá (i když vzhledem k stáří samo ne stopro), ale jsem na ní zvyklej a vím, jak řešit některé problémy.
K tomu mám doma několik dalších Super 8 kamer, ale dobrá není ani jedna. Možná jedna by jakžtakž šla (kdysi jsem na ní dal jednu zkušební cívku), ale je to dost primitivní stroj s fixfokusem, i když zvukovej. Co se týče clony, už si nepamatuji. Moc na ní točit nechci.
Chtěl bych si koupit něco nového, u Pazdery pořádně nic funkčního nemaj. Nemáte tady někdo něco k prodeji? Na Aukru jsem něco našel, ale žádný zázraky to nejsou, taky se v tom trošku orientuju a vím, že je problém, že některé kamery neumí správně exponovat různá ISA kazet, nebo nemají manuální clonu, nebo mají extra baterie na expozimetr, atd. Prostě v tom ta Leica byla dobrá. Šlo tam nastavit poměrně dost věcí. A protože mám zkušenost, že expozimetry ukazují spíše méně, tak je dobré mít možnost korekce či si to změřit externím expozimetrem. Každopádně, pokud je to před aukce, tak člověk nikdy neví, co si koupí pořádně a chci dál točit. Ideální by bylo si ji vyzkoušet. Proto píšu. Tak doufám, že někdo poradí.
Díky