Dobrý den, velice mne znepokojuje jedna věc, a tou je… sraženina v ustalovači TF-2 (a její dopad na emulsi Fomapanu 100).
Objednával jsem v minulosti thiosíran sodný, pentahydrát, a vyráběl z něj tento ustalovač bez problémů. Problémy se objevily v momentě, kdy začal chodit v jiném balení a po otevření byla cítit vůně zrajícího sýra. Nepodařilo se najít přímé spojení mezi jiným balením, jinou vůní a funkčností thiosíranu, ale okamžitě se objevil následující problém.
Ihned či pár minut po namíchání se i ve zcela novém ustalovači vytvoří sraženina v podobě černých teček. Lze odfiltrovat. Vytvoří se znovu. Lze odfiltrovat znovu. Na funkci ustalovače nemá vliv, délka zprůhlednění monitorována.
Z toho zprvu vyvstávají dvě zcela zásadní otázky:
a) Proč se tak děje?
Mohou i po filtraci zůstat v ustalovači nějaké částečky a ty se pak napevno zabudovat do emulse, načež se projeví jako bílé tečky na zvětšenině i skenu?
Mám nově vyvolané dva testovací filmy ustálené v takovémto ustalovači a na obou se to nachází. Prach to není a ani zaschlé kapky to nejsou. A těch teček jsou tam mraky. Nezmizí po novém vyprání, po štětečkování, po ofukování ani po použití utěrky s IPA (samozřejmě jen na straně podložky).
A nyní vyvstává otázka třetí:
c) Jak tomuto zamezit?
V příloze se nalézají výřezy. Ano, je tam vidět i škrábanec, ale to je z předchozí navíječky, kterou nyní již nepoužívám.
Vyvoláno v FX-55, exponováno jako ISO 125 po předchozích testech zóny I a IX.
Děkuji!