Tak jsem se dnes pustil po delších obavách do prvního zpracování barevných negativů. Už jsem měl asi 1/2 roku koupený kit od Cinestill. Za tuto dobu se mi nashromáždilo 5 kinofilmů. Přečetl jsem si zdejší příspěvky, shlédl několik videí na youtube a dal se do přípravy roztoků. Ten “Quarter” kit není na 1 litr, ale 946 ml. Nejprve jsem postupně rozpustil lahvičky vývojky a pak do druhé nádoby rozmíchal lahvičky blixu. Poslední stabilizační roztok jsem nepoužil, protože v jednom videu jej předvádějící také nepoužil a to měl na triku logo Cinestill. Je nutné dát pozor, protože vývojka se může zcela znehodnotit i několika kapkami blixu nebo mýdla.
Takže obě namíchané lázně jsem vložil do plastové hranaté nádoby - v mém případě 9,4l Eurobox B 30x22x20cm, který se na zahřívání 2 lahví perfektně hodí. Vodní lázeň jsem ohříval pomocí Sous Vide SIGURO, který jsem celkem levně koupil přes web shop.
Teplotu jsem nastavil 39,5 stupňů. Na negativy jsem si pořídil vynikající Lab Box, který umožňuje pracovat s negativem zcela za světla. Je sice dost drahý ( cca 5.000,-), ale ušetřil mi nervy, když se mi ve tmě někdy zasekl, či zablokoval film při navíjení na kotouč do vyvolávacího tanku. A to se mi stávalo dost často. Teď to je úplná pohodička.
První film jsem začal zpracovávat nalitím vody 39 st. aby se ohřál kotouč s filmem v Lab Boxu pro vývojku. Po minutě jsem vodu vylil a nalil lázeň vývojky. Otáčením knoflíku na Lab boxu se film v lázni otáčí. Po 3 minutách jsem vylil vývojku zpět do lahve a nalil Blix na dobu 8 minut.
Poté už se jen vypírá 3 minuty. Před koncem vypírání jsem do vody nakapal trochu tekutého mýdla coby smáčedlo.
Film vyšel parádně. Byl sytý, ne takové světlé “vyblité” zbarvení jak mi chodilo z laboratoří. Na druhý film jsem už ani vodu před vývojkou nepoužil, výsledek byl ve všech případech perfektní.
Zjistil jsem, že se opravdu není třeba barevného procesu obávat, je opravdu stejně jednoduchý jako ČB proces. Lázeň vývojky a blixu lze použít na cca 8 filmů, příp. i více.
A závěr? Již nikdy víc fotolab. Jejich kvalita zpracování je někdy hrozná + cena za poštovné + samozřejmě cena zpracování.
A doma máte o zábavu postaráno. Tolik mých několik postřehů začátečníka.