Přejít na obsah

Fotka

Taxona

24x24 Zeiss Ikon Taxona

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
8 odpovědí na toto téma

#1 Orfanic

Orfanic

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 230 příspěvků(y)
Reputace: 82

Publikováno 15 October 2024 - 13:29:53

Zdravím ve spolek, u Taxony Zeiss Ikon mám problém s posuvem filmu.

2531264106_7b7ded82d9_m.jpg

Při natahování závěrky, které je spojené s převíjením filmu, se po nějaké době stane, že se navíjecí šroub s transportní ozubenou osičkou přestane otáčet a tudíž převíjet film.

Závěrka jde natáhnout, ale nedojde k převinutí filmu. Když ozubenou transportní osičku protočím zpět až na "doraz" (jako by se film posouval zpět do kazety) tak na nějakou dobu začne navíjení fungovat. Někdy vydrží navíjet 3-4 snímky. Většinou se otočí pouze jednou a při dalším natáhnutí závěrky se už ani nehne.

Víte někdo, co je příčinou tohoto problému a jak foťák vyléčit?

Rozborka by měla být celkem jednoduchá. Po sejmutí vrchního krytu (0:24) by měl být přístupný převíjecí mechanismus, ale nevím na co se zaměřit a na "blind" se mi foták nechce rozebírat.

Předem děkuji za Vaše rady a zkušenosti.

O.

• 0

#2 Orfanic

Orfanic

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 230 příspěvků(y)

Publikováno 16 October 2024 - 07:30:06

S velkou pravděpodobností se bude jednat o problém s unavenou pružinou, nebo tuhým chodem kruhové výseče zajišťující přenos pohybu při natažení závěrky na převíjecí mechanismus filmu. Vše tomu odpovídá. Při zpětném převíjení se výseč přesune do výchozího stavu a při natažení závěrky se provede alespoň jedno převinutí filmu.

Podle všeho zde také není kompnezace zvětšování průměru navíjecí cívky vlivem navíjení filmu, které je pevně (společné hnací ozubené kolo) spojeno s otáčením ozubené transportní osy. Což může být důvod, proč u někoho dochází k trhání perforace ke konci filmu 1,5m dlouhého (36/50 sn.). Ale třeba tam je schovaný nějaký způsob kompenzace...

Obrázky mechanismu u Tenaxu I, který by měl být velice podobný, né-li téměř identický jako u Taxony.

Zkusím otevřít a uvidím.

Klidový stav:

tenax1_s.jpg

Mezní stav - natažení závěrky:

tenax2_s.jpg

Zdroj: http://www.cjs-class...eiss/zeiss.html

• 0

#3 Václav Vait

Václav Vait

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1,098 příspěvků(y)
Reputace: 346

Publikováno 16 October 2024 - 10:31:52

Jediné, co mne napadá, je zatuhlá osička - viz šipka. Zkusil bych tamo vpravit kapičku běžného strojního oleje. Chcete-li být poctivější, tak rozebrat, vyčistit, promazat hodinářským olejem nebo nechat úplně nasucho. Tedy pokud si fandíte, že s tím budete moct (a chtít) fotit ještě další půlstoletí.

Přiložený soubor (y)

• 1

#4 Orfanic

Orfanic

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 230 příspěvků(y)

Publikováno 16 October 2024 - 10:53:46

Děkuji! To dává lepší smysl než unavená pružina/druhnutí výseče!

• 0

#5 Václav Vait

Václav Vait

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1,098 příspěvků(y)
Reputace: 346

Publikováno 16 October 2024 - 18:59:38

Kompenzace je o tom, že ta navíjecí cívka sice vykazuje větší tah, ale musí přitom mírně prokluzovat. Stejně tak to mají všechny klasické jednooké zrcadlovky nebo obecně přístroje s převíjecí páčkou (i tady jsou ale výjimky - třeba Certo-six). Čili primárně film tahá a odměřuje transportní váleček, kterého "povzbujuje" navijecí cívka, nicméně váleček cívce nedovolí, aby byl film tažen větší silou. Nicméně některé Praktiky mívají s tímto problém, že dělají příliš velké mezery, což způsobuje přílišný tah navíjecí cívky

• 1

#6 Orfanic

Orfanic

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 230 příspěvků(y)

Publikováno 17 October 2024 - 06:10:58

Tak po sundání horního krytu se objevilo tohle:

R-20241016-171343-Ozna-eno-crop.jpg

Při natahování kruhová výseč přes táhlo otáčí dílem D. Ozubené kolo C se při vhodné poloze otočí 1x až 3x a pak se dostane do stavu, kdy ho díl D není schopen otočit a protáčí se nad ním bez efektu. Když pomocí otáčení transportního válečku B protočím ozubené kolo C o cca.1/4 otáčky tak zase dojde při natažení k záběru a D otočí kolem C. Podle toho, do jaké polohy přetočím pomocí transportního válečku B ozubené kolo C tak se podaří záběr D -> C 1x až 3x po sobě a pak zase dojde k prokluzování.

A teď otázky:

- Disk s čisly snímků A se může sundat přiměřenou silou, nebo je nějak zajištěn? U Tenaxu to vypadá, že tam je nějaký závit, ale tady není zářez na hlavě šroubu(?).

- Převod D -> C je třecí, mazat? Na to bych ale měl přijít až sundám A a po povolení šroubu budu moct sundat C a D.

Jak je obecně technicky řešeno prokluzování - v tomto nebo i jiných případech? Používá se pružina která tlačí k sobě dvě polochy, nebo třeba drobná excentricita dvou "souosých válců / válce a oválu", nebo souosé válce s nějaký třecím materiálem mezi nimi?

• 0

#7 pavelp

pavelp

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 74 příspěvků(y)
  • LocationJihlava
Reputace: 54

Publikováno 29 October 2024 - 12:00:34

Ahojte, když jsem zahlédl téma „Taxona“, tak mě také napadl jeden dotaz…

Neporadíte prosím, jak do průhedového hledáčku taxony svépomocí přidat „čáry“ či „vodítka“?

Rád s Taxonou fotím „panoramata“ ze tří snímků za sebou. Překvapuje mě, jak často nejsem schopen u těch pár snímků za sebou udržet horizont ve stejné výšce. Čára v hledáčku, ke které by se dal horizont vztáhnout, by mohla být příjemnou pomocí…

Zatím jsem se v úvahách nedostal dál, než k černé niti před hledáčkem, nebo k rýze ve skle která by se začernila. Nemáte prosím nějakou radu?

• 0

#8 Orfanic

Orfanic

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 230 příspěvků(y)

Publikováno 31 October 2024 - 07:57:19

Šlo by to vyřešit nasazovacím plastovým (papírovým?) udělátkem a nitěma, který by mohly dělit obraz na třetiny nebo čtvrtiny.

Nebo by z boku mohly být jen výstupky.

Oměřit -> 3D model -> 3D tisk.

Taxona.jpg

Hl2.jpg

• 0

#9 pavelp

pavelp

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 74 příspěvků(y)
  • LocationJihlava
Reputace: 54

Publikováno 1 November 2024 - 11:42:43

díky za odpověď a tip. asi se budu muset vydat cestou, kterou popisuješ.

zkoušel jsem taxonu rozdělat a ukázalo se, že hledáček je uvnitř uzavřeným systémem, kam nemůžu nic mezi skla vložit.
pak jsem testoval nějaké nitě před hledáčkem, ale při takové krátké vzdálenosti je (alespoň pro mé oči) linka zcela rozmazaná.

zdá se, že mě tedy čeká nějaký jednoduchý nasazovací systém s nití ve větší vzdálenosti od předního skla hledáčku.

něco otestuju a uvidíme...

• 0

0 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 0 návětěvníků, 0 anonymních