Přejít na obsah

Fotka

Vousy jako dráty

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
12 odpovědí na toto téma

#1 MICHAL

MICHAL

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 381 příspěvků(y)
Reputace: 63

Publikováno 27 leden 2025 - 18:10:33

Chci nafotit známého jako "drsoně". Mělo by to být s minimem polotónů, zrno ostré, spíš menší. 

Chci fotit na svitek FP4. Z normálně volaného filmu /slušně krytý/ jsem to nedokázal na MG s filtrem 5. Pořád hodně polotónů a méně drsnosti.

Uvažuji o focení s oranžovým filtrem, pull na 25 iso, zkrácené volání tak o 30%. Je ta úvaha zcestná?

• 0

#2 pignon

pignon

Nováček

• Předplatitel
  • 481 příspěvků(y)
Reputace: 44

Publikováno 27 leden 2025 - 21:56:40

Nikdy jsem to nepotreboval, ale pokud bych chtel vysoky kontrast tak bych spise uvazoval push nez pull, prave kdyz jsem potreboval snizit kontrast jsem zvysoval expozici a zkracoval vyvolani
  • 0

#3 MICHAL

MICHAL

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 381 příspěvků(y)

Publikováno 27 leden 2025 - 22:45:25

Já měl za to, že když půjdu ze 125 na  zhruba 500 tak budu mít  málo kontrastní neg.= víc šedivek. Nějak si to srovnám v hlavě. Tak že podexponovat a máchat tak o 30-40% dýl?

• 0

#4 iuliuzz

iuliuzz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 623 příspěvků(y)
  • LocationBítovany
Reputace: 159

Publikováno 27 leden 2025 - 23:26:12

Chytáš moc zajíců najednou:)
Ostré zrno - to je otázkou vývojky. Velikost zrna je daná hlavně filmem, dále pak roste jednak s přeexpozicí, pak při převolání a závisí na použité vývojce. Takže - v čem to chceš volat?

Zbytek záměru by asi chtěl lépe vysvětlit. Možná by pomohlo, kdybys nahrál nějakou fotku id slavného fotografa, které by se to mělo blížit.. Spíš bych ale řekl, že podstatné bude osvětlení, respektive povaha celé scény a její jasový rozsah.
  • 2

#5 MIC

MIC

Nováček

• Předplatitel
  • 292 příspěvků(y)
Reputace: 229

Publikováno 28 leden 2025 - 04:39:42

Asi bych vybral jiný film...ortho a filtry
  • 0

#6 ElJetelicek

ElJetelicek

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 249 příspěvků(y)
Reputace: 117

Publikováno 28 leden 2025 - 07:49:25

iuliuzz, on 27 Jan 2025 - 22:26, said:

Chytáš moc zajíců najednou:)
Ostré zrno - to je otázkou vývojky. Velikost zrna je daná hlavně filmem, dále pak roste jednak s přeexpozicí, pak při převolání a závisí na použité vývojce. Takže - v čem to chceš volat?

Zbytek záměru by asi chtěl lépe vysvětlit. Možná by pomohlo, kdybys nahrál nějakou fotku id slavného fotografa, které by se to mělo blížit.. Spíš bych ale řekl, že podstatné bude osvětlení, respektive povaha celé scény a její jasový rozsah.

Pokud jde o vysoký kontrast, tak bych to taky viděl jako lepší nápad mít to v základu řešené nasvícením. Pokud by to nestačilo, tak push / prodloužené volání by pomohlo + nějaká ostrá vývojka. S tím FP4+ neporadím, ale kombinace, která ráda leze do kontrastu je Fomapan 100 a Rodinal, prodloužit čas nebo hodně překlápět a je to tam.

• 0

#7 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 826 příspěvků(y)
  • LocationHK
Reputace: 435

Publikováno 28 leden 2025 - 08:39:00

osobně bych prováděl zkoušky na sobě až do té doby, než budu s divokostí záběru spokojený

svitek fp4 jsem jednou omylovou záměnou exponoval na 1600

dal si kávu a začal počítat časy a přidávat stupně celsia, pronášet magické formule - byla to skupina hudebníků, vyšlo to použitelně (d76)

vzal bych fomu 400 a rodinal 1+10 rotačně a to by v tom byl čert, aby nevylez čert!

• 0

#8 MICHAL

MICHAL

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 381 příspěvků(y)

Publikováno 28 leden 2025 - 10:17:35

Mám k dispozici/okamžité/ TriX 400, FP4 125, Across 100 a Kodak +X 125 iso v kinu. Vývojky  A 49, Pyro 510 a od Jirky FV 33 J 3. Něco jednoduchého bych i umíchal.

To světlo by muselo být tvrdší, ale né tolik aby hmouřil oči. Nejspíš denní světlo + odrazná deska. Nechci příliš investovat do něčeho, co se teď jeví jako jednorázová záležitost! Mám víc času než prostředků! Určitému pokusničení se nebráním.

• 0

#9 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 826 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 28 leden 2025 - 12:45:37

kdo pobíhal s takovým modelem a odraznou deskou venku ví, že někdy je těžké dosáhnout zajímavého - dramatického účinu světla, které se taky může rychle měnit

zamýšlený záměr spíš hlasuje pro světlo umělé a zábor obýváku na hodinu

svítit lze čímkoli, možno posbírat lampičky po baráku i silná čelovka přivázaná na koště poslouží, osobně jsem nakoupil nějaká světla, která se užívají jako doplňková třeba k motocyklům, či stavebním strojům

malá-lehká-nedrahá, 10-30 voltů napájení, stačí přidat rozptylku a i při citlivostech kolem 100 a vzdálenostech od modelu 1,5 m se dostanu na hladinu 9ev což je pro packard optimální půlvteřina

převolaná fp4 jistě vyhoví i rychlejším časům

trénovat takové svícení se dá i na ve větší drdol zmuchlané světlé látce umístěné třeba na pomocný stativ, aby pána nebolely oči, někdo to trvá nám kutilům :) než to nastavíme

• 1

#10 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 168 příspěvků(y)
Reputace: 492

Publikováno 28 leden 2025 - 20:55:10

Přesně, tohle zadání mi taky připadá, že by se mělo řešit primárně svícením. Pro ten vysoký kontrast dobře funguje i svíčka, jen se holt expozice dostanou do velmi dlouhých časů. Dělal jsem před lety takhle jednomu muzikantovi fotku na plakát a desku, svítil jsem to svíčkami v úplné tmě.
  • 0

#11 MICHAL

MICHAL

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 381 příspěvků(y)

Publikováno 29 leden 2025 - 09:36:53

Malej, směrovanej zdroj světla. Už na tom pracuji.

• 0

#12 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 168 příspěvků(y)
Reputace: 492

Publikováno 29 leden 2025 - 11:05:39

A ačkoli to zní jako volovina, tak hodně udělá i make-up.
  • 0

#13 RHx

RHx

Hrabě kydoň

• Předplatitel
  • 5 826 příspěvků(y)
  • LocationHK

Publikováno 30 leden 2025 - 11:45:41

MICHAL, on 29 Jan 2025 - 08:36, said:

Malej, směrovanej zdroj světla. Už na tom pracuji.

:)

https://www.svetzaro...dovy-ctvercovy/

jedno mám i na kole pro silniční jízdy, skvělé svítítko

• 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních