Přejít na obsah

Fotka

Můžu volat v jednom tanku různé filmy?

• Pokud chcete vložit odpověď, přihlašte se
4 odpovědí na toto téma

#1 JanProchazka

JanProchazka

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 33 příspěvků(y)
Reputace: 1

Publikováno 4 březen 2025 - 19:14:38

Mám trochu paranoidní dotaz, který mi vrtá hlavou už řadu let, ale nechce se mi na to přicházet experimentálně: můžu v jednom tanku vyvolat různé filmy, když mají stejný vyvolávací čas? Konkrétně mi jde o HP5+ a Ilford PAN 400. Já vím, že to jsou de facto stejné filmy, ale spíš mi jde obecně o to, jestli tam nehrozí nějaký konflikt různých emulzí nebo tak něco? Díky moc.

• 0

#2 Glerin

Glerin

Nováček

• Registrovaní
  • Pip
  • 221 příspěvků(y)
  • LocationPlzeň
Reputace: 16

Publikováno 4 březen 2025 - 20:09:31

Ano můžeš, nic nehrozí.

• 0

#3 danz

danz

Dost toho nakecá

• Předplatitel
  • 508 příspěvků(y)
  • LocationHavířov / Karviná
Reputace: 249

Publikováno 5 březen 2025 - 14:43:07

A ve vývojkách typu Diafine, nebo Rodinal 1+100 (stand nebo stemistand), kde se bez ohledu na typu negativu (až na čestné výjimky) vyvolává stejným časem vše, tak můžeš mít i třeba Tri-X a HP5+ zároveň.

• 0

#4 achernar

achernar

Tlampač (grafoman)

• Předplatitel
  • 1 163 příspěvků(y)
Reputace: 490

Publikováno 5 březen 2025 - 18:25:56

Dělám to tak běžně už léta.
  • 0

#5 keko

keko

Hrabě kydoň

• Registrovaní
  • PipPipPipPip
  • 3 073 příspěvků(y)
  • LocationSlovakia, Juzna 1, 900 42 Alzbetin Dvor
Reputace: 1 042

Publikováno 7 březen 2025 - 15:49:52

JanProchazka, on 04 Mar 2025 - 18:14, said:

Mám trochu paranoidní dotaz, který mi vrtá hlavou už řadu let, ale nechce se mi na to přicházet experimentálně: můžu v jednom tanku vyvolat různé filmy, když mají stejný vyvolávací čas? Konkrétně mi jde o HP5+ a Ilford PAN 400. Já vím, že to jsou de facto stejné filmy, ale spíš mi jde obecně o to, jestli tam nehrozí nějaký konflikt různých emulzí nebo tak něco? Díky moc.

Odkedy sme PAN 400 vyradili z ponuky – a to je už dávno – niečo sa zmenilo? Za mojich mladých čias bolo HP5 teda úplne niečo iné ako PAN 400. HP5 je špičkový film. Šliapal na päty Tri-X. Áno, potom sa začalo šetriť. Ale 400TX je stále dobrý film. A HP5+ rovnako. Konzistencia medzi šaržami, kontrola poltónov, pružnosť, krásny tvar pracovnej charakteristiky, výborná tolerancia k rôznym vývojkám – to všetko robí z oboch filmov to najlepšie, čo na trhu existuje.

O PAN 400 sa to povedať nedá. Sorry, ale tie rozdiely sú viditeľné.

Aj tak ich môžeš vyvolávať v jednom tanku. Keď prehliadneš ten malý rozdiel, že PAN 400 sa v D-76 vyvolá za 7 minút a HP5+ za 7:30. Pri iných vývojkách to môže byť rovnaký čas, dokonca aj opačne.

Hoci vyvolávam filmy už veľa rokov, poznámky si nerobím. Keď sa mi dostane do rúk iný film, ako zvyknem fotiť, použijem tabuľku z https://www.digitaltruth.com/. Mám ju v mobile, pred pár rokmi som si zaplatil predplatné.

Najradšej mám teraz vývojku 510 Pyro. Prečo? Lebo ju mám namiešanú. Koncentrát v etylénglykole.
:D

• 0

1 uživatel(ů) prochází toto téma

0 členů, 1 návštěvníků, 0 anonymních